zaterdag 21 november 2015

Hoe we misleid worden: water bij de vis


Je hebt de uitdrukking boter bij de vis, dat betekent dat je je aankoop direct betaalt.
Je hebt ook de uitdrukking water bij de wijn doen, dat betekent in figuurlijke zin dat je je eisen matigt en dus minder hoge eisen stelt. Letterlijk: je lengt de wijn aan met water om financieel voordeel te behalen.
Eigenlijk gaat water bij de vis daar ook over.

Donderdagavond zag ik een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde, waar men uitzocht waarom er water bij de pangafilets gedaan werd. Het onderzoek ging over water in de pangasiusfilet, zowel diepgevroren als ontdooid. Daar werd tot soms wel 50% water aan toegevoegd en nog steeds werd het product als vis verkocht!
Je zou kunnen zeggen, hoe meer water hoe "slanker" het product, want door al dat water eet je minder calorieën, maar het lijkt in mijn ogen toch ook zeker wel op misleiding. Je denkt dat je vis koopt, maar ondertussen koop je water met vis. Bij de bevroren vis spreekt het programma van een vislolly (i.p.v. een ijslolly) En op de vraag of dit ook gebeurt met andere vis, antwoordt de levensmiddelentechnoloog in het programma: Ja, met alle duurdere vissoorten: kabeljauw, zalm.

Heel verhelderend dit programma!
Hoe je als klant bedonderd wordt. Formeel mag je trouwens volgens de wet water aan de vis toevoegen, als je maar op de verpakking zet dat er water aan toegevoegd is en het percentage water klopt. Een deel van de producenten gaat hierbij in de fout, dan zit er meer water in de vis dan op de verpakking staat aangegeven. Dus mocht je denken, wat krimpt mijn vis toch tijdens het bakken, dan weet je waar dat van komt. Het water uit de vis verdampt!
Ik ben zelf trouwens geen liefhebber van pangasius, ik vind de vis niet lekker, nogal smakeloos en de Gezondheidsraad deed recent een aanbeveling om 1x per week vette vis te eten.
Dat de vis smakeloos is, kan natuurlijk ook komen door het toegevoegde water.

8 opmerkingen:

  1. Toen ik nog bij de kippenfabriek werkte zag ik dat ook bij kipfilet en kippenboutjes voor in de vriezer. Ze liggen op een lopende band en zijn dan eerst normaal van maat, dan gaan ze onder een machine door met heel veel kleine naalden. De naalden spuiten een vaag vloeibaar goedje in de files en aan de andere kant komen ze er zeker 50% groter uit!
    De vloeistof was niet alleen water maar volgens mij ook een conserveringsmiddel en zout ofzo, het zag er in elk geval uit als vloeibare behanglijm.

    Ik ben spontaan opgehouden met vlees eten na mijn werkervaringen in die fabriek.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En het is niet alleen de goedkope plofkip, ook bij duurdere kip lijkt het eerder of ik de kip ga koken ipv grillen of bakken. Overigens zelfde ervaring met bijvoorbeeld varkenshaas uit de supermarkt. JBR

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In die vloeistof zitten vaak gluten. Hoe vaak ik al ziek ben geworden van dierlijke producten waar ik niks van gluten op de verpakking kon vinden want niks vermeld op het etiket....:-(

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Weer een goede reden om vergetarier te worden of in ieder geval verantwoord vlees of vis van heel dichtbij te kopen. We worden zo voor de gek gehouden en niet alleen hiermee helaas.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vind het zo erg dat er met een basisbehoefte als voedsel zo geknoeid wordt. Goed en verantwoord eten is een hele wetenschap tegenwoordig.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als ik pangasius eet dan de gepaneerde en die vind ik niet waterig, wel lekker. Verder koop ik aan de viskraam die wekelijks in dorp staat en dan hele zoals schol, tong of regenboogfilet.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zowel panga als tilapia komen er bij mij niet in, de manier waarop deze vis gekweekt wordt in de Mekongdelta vind 'k op z'n zachtst gezegd onsmakelijk,

    BeantwoordenVerwijderen
  8. zalm van de Lidl (4 euro 2 ons) net gegeten totaal smakeloos, schandalig dat ze dat durven aan te bieden, never nooit meer zalm van de Lidl, weggegooid geld...

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.