Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 11 december 2015

Bommen en granaten

Het lijkt bijna onvermijdelijk: het vuurwerk. Vanaf eind november is het raak: zo nu en dan een enorme knal, waarbij het lijkt alsof er een granaat afgaat. Volgens de kranten zijn er zelfgemaakte vuurwerkbommen die krachtiger zijn dan granaten.
Het gaat soms om levensgevaarlijk vuurwerk. Lees ook hier op de site van de NOS.
Goedgekeurd en veilig is het vuurwerk dat nu te koop is allerminst. Er gebeuren ieder jaar de akeligste ongelukken met vuurwerkbommen. Jonge jongens hebben geen idee hoe gevaarlijk of het "speelgoed" is waar ze mee "spelen" en ouders weten soms niet eens wat hun kinderen in handen hebben. Mijn boodschap: waarschuw je kinderen en benadruk het gevaar.
Verder: als je dan vuurwerk koopt, koop veilig vuurwerk in de periode dat het legaal verkocht wordt en zorg voor vuurwerkbrillen.
Nog beter: koop het niet, dat scheelt handen vol geld en veel luchtverontreiniging. 
Plaatje uit 1985

13 opmerkingen:

 1. Hier is het verbazingwekkend rustig nog en ik woon in de grote stad midden in een achterstandswijk. Waarschijnlijk wordt er goed gecontroleerd of kunnen ze het nog bijna nergens illegaal krijgen. Ook nog geen zelfgemaakte bommen gehoord dus so far so good....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier is al weken lang een groep met vuurwerk bezig. Iedere droge avond. De politie probeert ze te traceren,maar ze verplaatsen zich via brandgangetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben elk jaar weer verbaasd als er weer jongeren hun hand verliezen. 'Ze weten toch hoe gevaarlijk het is?' denk ik dan.

  Er wordt zoveel voor gewaarschuwd! En toch gebeuren er nog steeds ongelukken.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik koop het nooit. Heb er eigenlijk ook een hekel aan, zeker het knalvuurwerk. En ja, het scheelt inderdaad een hoop geld. Ik snap niet wat eraan is om honderden (want zo snel gaat het vaak wel) euro's in een paar minuten de lucht in te blazen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het verschrikkelijk voor mens en dier. Ik vind er ook niks "feestelijks" aan. Bij mij roept het eerder een sfeer van onveiligheid op en mag het vandaag nog verboden worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Klopt het nou dat de tijd dat mensen mogen afsteken, korter is geworden? Ik meen gelezen te hebben dat het nu tussen 18 en 02 uur is, ipv tussen 11 en 02 uur. Toch al weer een hele verbetering als de meeste mensen zich er aan houden. Nog een paar jaar en dan is het hopelijk tussen 24 en 02, op aangewezen plaatsen door ingehuurde specialisten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. In de lucht vind ik vuurwerk wel leuk. Toen ik in Den Haag woonde zag ik dat goed boven de stad. Nu op platteland en buiten dorp zie ik minder maar wel mooi vuurwerk boven dorp en de Oosterschelde waar vanaf boten wordt afgestoken.

  Lange tijd was er een vuurwerkhal paar huizen verder in de straat en was het daardoor erg rustig voor de deur,de eigenaar hield het goed in de gaten. Hij verhuisde naar paar straten verderop en hadden we de overlast op straat wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier wordt er massaal vuurwerk afgestoken op oudejaarsavond. Meestal starten de eersten ermee rond 23 u en eens het eerste 'schot' volgen er nog een heleboel andere mensen hun voorbeeld. Het vuurwerk in onze omgeving duurt dan meestal tot rond 1 u 's nachts.

  Ik kijk dan wel meestal ofwel uit het dakvenster ofwel aan de voorvensters van het huis maar niet omdat ik vuurwerk zo mooi vind maar gewoon omdat ik schrik heb dat één of andere keer er een nog niet opgebrande vuurpijl op ons huis (of een huis van de buren) terechtkomt en brand zou veroorzaken.

  Ik zag al meerdere keren dat er vuurpijlen op ons plat dak terechtkwamen. Buurman kreeg vorig jaar een vuurpijl tegen zijn tuinhuis. De vuurpijl was nog niet uitgebrand en bleef steken in een houten bloembak die begon te veinzen. Gelukkig bleef de schade beperkt maar het had erger gekund en wie is dan verantwoordelijk ? Je kan in zo'n geval niemand aanspreken want je kan niet bewijzen wie die vuurpijl heeft afgestoken en wie verantwoordelijk is.

  Vorig jaar werden in een straat voor ons vuurpijlen afgeschoten en toen ik aan het voorste raam stond te kijken, vlogen de gensters tot tegen ons raam. Bij een andere buur gebeurde dat ook en zijn vliegenraam dat altijd blijft zitten vertoonde nadien op meerdere plaatsen schroeiplekken.

  Ik vind dat het zou moeten verboden worden dat particulieren vuurwerk afschieten want ze hebben totaal geen kennis omtrent de materie. Er gebeuren elk jaar wel ongevallen waarbij mensen vingers of een hand 'verliezen' bij het afschieten van vuurwerk. Die mensen zitten dan in problemen maar hebben het zelf gezocht vind ik. De maatschappij mag vaak meehelpen opdraaien voor de kosten (solidaire gezondheidszorg, uitkeringen voor werkonbekwaamdheid)

  Ik snap ook niet dat mensen zoveel geld willen en kunnen uitgeven om vuurwerk aan te kopen want het is zeker niet goedkoop. En dan maar klagen dat het crisis is en alles zo duur is.....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zelf geef ik al jaren geen geld uit aan vuurwerk en tot mijn verbazing heb ik in mijn woonwijk nog geen vuurwerkbom gehoord,andere jaren werden die vanaf oktober wel een paar keer per week afgestoken, nu maar hopen dat volgend jaar weer zo is

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Van mij mag het verboden worden! De dieren hier in huis zijn vanaf half Oktober extra gespannen, door de onaangekondigde mega knallen. Ik zie de lol er niet van in. Maar goed, sommige mensen vinden het wel erg leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hier is het nog erg rustig...maar vooral vind ik het zonde geld,dus voor ons al jarenlang geen vuurwerk!!
  Wel griezelig wat ze fabriceren tegenwoordig...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij kochten vroeger nog wel wat siervuurwerk, maar nu al jaren niet meer. Er is genoeg te zien! Dit jaar hoor ik af en toe al knallen, maar verder valt het me mee, er zijn jaren geweest dat het enorm vroeg al begon, maar van mij mag het afgeschaft worden en mag er een vuurwerkshow georganiseerd worden door de gemeentes ofzo!
  Groetjes, Doortje

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij hadden vorig jaar de auto van de buurman in brand naast ons huis (vuurwerk tussen de ruitenwissers door "leuke" jongens). Er zijn vorige jaarwisseling diverse auto(ruiten) opgeblazen, het was een plaag. Als van die lui een hand af gaat mogen ze zonder uitkering met een bedelbakje de rest van hun leven wat mij betreft.

  BeantwoordenVerwijderen