zondag 20 december 2015

De Voedselbank en kerstmis


Vanaf eind november tot aan de kerst is er traditiegetrouw veel aandacht voor de Voedselbank. Het idee is: arme mensen moeten ook iets lekkers eten met kerst.
Regionale omroepen zijn het hulp van vrijwilligers volop in touw geweest om veel spullen binnen te halen voor de Voedselbank.
Dit jaar is er voor minstens 2,8 miljoen euro opgehaald en dat is een record ten opzichte van vorig jaar, toen de teller op 2,4 miljoen stond.
Prachtig, hulde voor al die mensen die er hard voor gewerkt hebben en alle particulieren en bedrijven die gedoneerd hebben!
Ruimte van RTV Noord waar een deel van de ingezamelde spullen voorlopig zijn gestald

De mensen die afhankelijk zijn van hulp van de Voedselbank zijn voorlopig weer verzekerd van eten, maandverband, tandenborstels, toiletpapier etc.
Op de site van de Voedselbank in de stad Groningen kun je een kijkje achter de schermen nemen. Heel leuk!
In de winter gaat het dus wel goed met de Voedselbank, maar in de loop van de maanden na de regionale acties raken alle ingezamelde goederen op en komen er tekorten.
In juni dit jaar vond ook een inzamelingsactie plaats en ik weet wel zeker dat dit ook in 2016 weer hard nodig is.

11 opmerkingen:

 1. Haha, ja natuurlijk hebben mensen in armoede niet alleen in december eten en spullen nodig, maar ook in andere seizoenen! Jammer dat er buiten de feestmaand december minder aandacht voor is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ondersteun 'n gezin dat op weg is naar schuldsanering. Als dat geregeld is heeft dit gezin nog 3 jaar te gaan voordat er een "normaal" inkomen op de bankrekening gestort wordt. Door dit gezin heb ik ook gezinnen leren kennen die naar de voedselbank gaan en deze hebben, zonder uitzondering in dit geval, altijd op veel te grote voet geleefd! Verplichte cursus budgetbeheer naast het pakket lijkt me een goed idee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat lijkt me ook een uitstekend idee. Want onderzoeken van het waarom van de schulden is een middel om er niet weer in te verzeilen.

   Verwijderen
  2. Prima instelling, de voedselbank. Ben het met Janne eens dat cursussen budgetbeheer nuttig zouden zijn voor sommige mensen met een minimuminkomen. Dit zal als betuttelend worden gezien. Maar ik heb nu al een paar keer meegemaakt hoe mensen , door hun overmatig koopgedrag (kleren, electronica etc)de vaste lasten niet kunnen betalen en na een tijd ernstige problemen krijgen.

   Verwijderen
 3. Gisteren heb ik voor een binnen deze gemeente opererende stichting in supermarkt gestaan en flyers uitgedeeld waarop ook lijstje houdbare produkten stonden.

  Ik vond het opvallend hoeveel dingen de mensen doneerden als ze meededen tussen de 3-6. Bijna niemand met 1 of 2 en een uitschieter was 12.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij ons staan ze ook om in te zamelen. Wat ik heel naar vind is dat als ik niets kan geven omdat ik weinig geld bij me heb, het mij kwalijk wordt genomen. Dan volgt er een opmerking in de trend van dat ik niet niet wil delen en dat ik het nog lang niet slecht genoeg heb. En dat terwijl ik probeer uit te leggen dat ik ook heel zuinig met mijn geld om moet gaan. Ik baal daar heel erg van. Zij bepalen toch niet waar ik mijn geld aan uitgeef??? En zij kunnen toch niet in mijn portemonnee kijken??? Ik doe heel zuinig om niet in de schulden te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Meen je dat nou dat je opmerkingen krijgt als je niets kan geven?

   Er waren natuurlijk mensen die flyer niet aannamen, maar geen haar op mijn hoofd die er aan dacht daar vervelend op te reageren.
   Soms zeiden ze dat ze via de kerk al veel deden of dat het nu niet uitkwam, die wenste ik een prettig weekend etc. etc.

   Een vrouw was duidelijk erg gestressed en zei dat haar hoofd er niet naar stond. Toen ik haar weer weg zag gaan heb ik haar sterkte gewenst en was ze plotseling in tranen, ik liep even mee naar buiten en hielp alles op de fiets te krijgen incl 2 kinderen, daarna kon ze er weer tegen en bedankte mij. Was een bijzondere ervaring bij gewoon even flyeren.

   Verwijderen
  2. Wat fijn dat jij die mevrouw op deze manier kon helpen. En fijn dat je het zelf ook ziet als een bijzondere ervaring. En helaas, dat is echt waar. Misschien is die persoon zo ontzettend gedreven dat die geen nee kan accepteren, denk ik nu ik niet meer in die situatie zit. Alleen ik voel mij er heel ongemakkelijk bij. Alsof ik een ander niets gun. Alleen moet ik zelf ook rekenen omdat ik het geld ook maar 1 keer uit Gelukkig staan ze er niet het hele jaar door maar een paar keer per jaar. Anders zou ik er een boodschappenvrees aan overhouden.

   Verwijderen
 5. Ik was gisteren bij de Makro. Gewoon om overhemden voor mijn vader te kopen. Ik was nog geen drie passen binnen of er werd een papier onder mijn neus gehouden met de vraag of ik iets wilde doneren voor de voedselbank. Op de lijst stonden de gevraagde boodschapen al voorgedrukt. Ik heb bedankt en gezegd dat ik niets ga geven. Als ik al iets zou willen geven dan bepaal ik zelf wel wat ik ga geven. Iedereen snapt dat je niet met bederfelijk voedsel aan moet komen. Maar laten bepalen door iemand anders, ik denk het niet.
  Ik word trouwens gek van het gezeur links en rechts om geld. Mijn vader is naar het bejaardenhuis gegaan en krijgt op zijn oude adres nog veel bedelbrieven van allelei goede doelen. Hij gaf nogal eens wat. Ik had vorige week tien stuks. Een met zelfs het voorstel om de erfenis maar meteen via hen te regelen. Ik heb ze allemaal gemaild dat het over is met geld geven en van twee heb ik antwoord gekregen dat ze zijn adres gaan schrappen. De rest zal nog wel een aantal keer sturen. Gisteren stond de Hartstichting weer aan aan de deur. Er zullen ongetwijfeld mensen in moeilijke situaties zitten, door eigen schuld of niet. Ze lossen hun eigen problemen maar op, dat heb ik ook altijd moeten doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Afgelopen week heb ik een heerlijk, luxe witbrood kunnen eten, van een zeer chique bakkerij.
  Die bakker had dit brood netjes afgegeven bij de voedselbank, en de medewerkers daar hadden het brood weer gedropt bij vrijwilligers van een ander goed doel, want "klanten van de voedselbank eten geen brood van gisteren".

  Kortom, ik eet het brood dat die klanten niet blieven. Ik ga dus zeker ook niet doneren. Het was prima brood. Voorlopig maak ik me drukker om de voedselverspilling, want de mensen in dit land, zowel rijk als arm, zijn nog veel te veel verwend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Whut? Dat is dan wel een hele rare voedselbank ... maar dat soort dingen hoor je helaas vaker, dat de vrijwilligers wel bepalen dat de mensen die bij de voedselbank komen iets wel of niet blieven. Ondertussen krijgen we nespresso-cupjes *facepalm* alsof je bij de voedselbank loopt en zo'n apparaat in huis hebt staan. Echt, doe mij dan alsjeblieft dat brood (wat voor brood dan ook) van gisteren ...

   Er zullen vast mensen zijn die noten op hun zang hebben, maar ik vind het zo jammer dat er blijkbaar rekening gehouden wordt met die mensen in plaats van dingen aan te nemen die ze eigenlijk nodig hebben.

   Verwijderen