Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 22 februari 2016

Brrr! Kevers, rupsen en poep

In de aflevering van afgelopen donderdag van de Keuringsdienst van waarde ging het over dadels. Interessant, want ik vind dadels heel lekker!
De vraag was of er suiker toegevoegd werd en of er beestjes in zitten.
Wat bleek? Er zitten vaak insecten in: rupsjes of keverlarves en hun poep zijn heel normaal in dadels. Volgens de Amerikaanse Voedsel en Waren Autoriteit mogen er 5 beestjes per 100 gram in zitten. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit heeft deze regel overgenomen.
Twee Wageningse insectendeskundigen (entomologen) bogen zich over de dadels en wisten na enig turen door een microscoop precies welke soorten er in zaten. Volgens hen was het helemaal niet gevaarlijk en zelfs gezond om dadels met beestjes te eten. Ze aten de dadels met beestjes met smaak op.  De beestjes in dadels leven niet meer, ze zijn dood en zijn als het ware 'gesuikerd'.
Op internet is ook nog een extra filmpje geplaatst over vijgen. In vijgen zitten altijd insecten, een soort wesp, want die wesp zorgt voor de bevruchting van de de vijg. Zonder wesp geen vijgen dus. De vijg "eet" met zijn enzymen de wesp gedeeltelijk op.
Kun je als veganist dadels en vijgen eten? Waarschijnlijk niet, want je eet dan wel insecten. Overigens zitten er ook insecten in tomatenproducten en appelmoes en dergelijke. Dat is een onvermijdelijk bijproduct van het fabrieksmatig produceren van tomatensauzen en appelmoes.
En die toegevoegde suikers? Die waren in het lab niet te detecteren omdat de suikers van hetzelfde type zijn dan de suikers van de dadels zelf. Op verpakkingen staat dat er suiker aan toegevoegd wordt. Hoeveel suiker zit er in? Ongeveer 60%.

21 opmerkingen:

 1. Niks mis mee dus. Ik eet mijn eigen frambozen ook altijd zonder te kijken of er kevertjes of larfjes inzitten. Extra eiwit en vitamines. Niet te bang zijn......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik griezelde er eerst een beetje van, maar toen ik de heren entomologen smakelijk van de dadels met beestjes zag eten en vonden dat ze door deze beestjes juist extra gezond zijn, had ik er geen problemen meer mee.
   Ik ben geen veganist, maar flexvegetariër.

   Verwijderen
 2. De dadels niet ik na die uitzending heb gegeten zat niets in.

  Nu heb ik daar ook geen probleem mee als er wel iets in zou zitten. Ze zijn niet vies, dus griezelen hoeft niet in mijn ogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit had ik liever neit willen weten Ik eet vaak en veel dadels en vijgen. Jammie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gadver hou op. Ik heb het ook gezien. Ik weet het, in sauzen en appelmoes zit het ook maar dit vond ik toch wel erg onsmakelijk. Ik had er nog in de koelkast liggen en ja hoor, in 2 ervan zat duidelijk poep.
  Sorry maar ik kan nu toch niet meer met smaak dadels eten.
  Ik vond trouwens de manier van inpakken ook niet erg fris.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sorry dat ik je eetlust bedorven heb! Die dadels en vijgen zijn nog steeds even lekker!

   Verwijderen
  2. Heb jij niet gedaan hoor, dat was de kdvw :-), en daar heb ik vrijwillig naar gekeken. Rationeel is het onzin, ik weet het, maar in de praktijk geniet ik niet meer van een dadel......beetje hetzelfde als dat ik met de wetenschap van dierenleed niet meer kan genieten van bio-industrievlees snap je?

   Verwijderen
 5. Het kan geen kwaad en insecten zijn een goede bron van eiwitten, vit A, B2 en D dus ik zou zeggen eet smakelijk :)

  Groetjes Sas

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo grappig dat mensen zo gruwelen van een inimini insektje in hun dadels, maar tegelijk wel een kip of een koe eten!! ;) Het is denk ik maar net wat je gewend bent :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is inderdaad heel grappig! Hele biefstukken, kippen en vissen worden zonder enige schroom naar binnen gewerkt. Maar een klein beestje is dan ineens jakkie.

   Verwijderen
  2. Fijn dat jullie het zo grappig vinden :-(
   Wat betreft vlees eten: ik ben selectief, geen bio-industrie. Als insecten eten de norm zou worden (en insectenpoep waar we het hier ook over hebben) werd ik vegetarier.
   Ik wil mijn voedsel traag zou duidelijk mogelijk. Als ik dus fruit denk te eten wil ik daar geen ongewenste insecten in. Maar lach gerust verder.

   Verwijderen
  3. Waarom begint de titel van dit blogje eigenljjk met "brrrrr" zuinigaan?

   Verwijderen
  4. @Wilma: omdat ik er behoorlijk van griezelde toen ik naar de aflevering keek! Pas daarna schakelde ik mijn verstand in en dacht ik: een paar beestjes, so what?

   Verwijderen
  5. En poep?. Blijf ik toch vies vinden en iemand daarom beschimpen vrij zwak......

   Verwijderen
  6. Als er poepresten op bijvoorbeeld rundvlees gevonden worden, wordt het uit de handel genomen. Omdat insectenpoepjes kleiner zijn is het minder vies?

   Verwijderen
  7. @Wilma: beschimpen = uitschelden of bespotten. Ik vind het alleen maar grappig.
   Als je dat vrij zwak van mij vindt dan weet ik niet zo goed waar ik daarop moet zeggen.

   Er zijn op deze wereld veel mensen die insecten eten en daar schijnt voedingskundig helemaal niets mis mee te zijn.

   In poep van zoogdieren zoals koeien en varkens zitten veel voor mensen schadelijke bacteriën. Daar kunnen mensen heel ziek van worden.

   In insectenpoepjes in dadels is geen sprake van bacteriën die voor mensen schadelijk zijn en daarom mag het er wel in zitten.

   Verwijderen
  8. Ik vraag me oprecht af waarom je je zo aangesproken voelt Wilma? Wie beschimpt wie? Ik zie het nergens terug?

   Verwijderen
  9. Ik voel me niet zozeer zelf aangesproken maar ik vond de manier waarop Zuinigaan en Daantje spreken over mensen die wel griezelen van poep in hun eten niet prettig. Een beetje uitlachen vond ik het.

   Er wordt ook niet echt ingegaan op wat ik zeg. Er komt een uitleg over de onschadelijkheid van insecten en insectenpoep. Dat is naast "the point". Wat ik probeer te zeggen is dat ik het idee gewoon vies vind. En of dat terecht of niet terecht is doet er niet toe.

   Ook vond ik de opmerking "hele biefstukken, kippen en vissen worden zonder schroom naar binnen gewerkt" nogal generaliserend.
   Er zijn genoeg mensen die gewetensvol met vlees eten omgaan.
   Ik ook. En als in fruit eet wil ik niet ongewenst insecten eten of insectenpoep. Daar gruw ik van ook al "kan het geen kwaad", Daar gaat het me helemaal niet om. Wat daar grappig aan is begrijp ik niet.

   En nu ben ik erover uitgepraat, want we praten blijkbaar langs elkaar heen.
   Fijne zonnige dag allemaal

   Verwijderen
 7. Ik hoorde dit weekend over beestjes in mn dadels en vijgen. Getver! Daar kies ik niet voor. Bij mij gaan de gekochte zakken met gedroogde vruchten retour winkel. Mijn keuze: wel of geen schoon fruit eten. Heb een moestuin. Alles biologisch. Ben kieskeurig met wat ik eet. Als de OVERHEID voor mij gaat bepalen dat een x aantal insecten in mijn eten moet kunnen, dan zitten ze echt fout. Vroeger als consument hadden we weinig te vertellen en moesten we gewoon accepteren. Werden we dom gehouden. Maar met alle digitale informatie die nu beschikbaar is, kunnen wij nu zelf keuzes maken. En ik kies voor schoon fruit zonder beestjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De bloemen van vijgen kunnen alleen bevrucht worden door een insect. Dat betekent dat er standaard in alle vijgen een insect zit. Dat betekent niet dat dadels en vijgen niet biologisch kunnen zijn. Denk aan rupsen of andere vraat in appels, die zijn vaak onbespoten. Hoe biologischer, hoe meer beestjes.

   Verwijderen