Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 20 februari 2016

Een onverwacht uitstapje

Mijn ex-man had als verjaardagscadeau een kaartje van een concert cadeau gekregen + ophalen en brengen vanaf de plek waar hij verblijft.
Oudste dochter zou met haar man met haar pa naar het concert, in mijn auto.
Dochter voelde zich niet zo fit en niet in staat tot autorijden. Haar man had plotseling een deadline waardoor hij in tijdnood kwam.
De vraag was of ik mee wilde.
Het concert was van Heather Nova.
Ik vind haar muziek leuke muziek, dus daar ging ik.
Eerst dochter ophalen en samen naar de Drentse bossen om ex op te halen. Gelukkig was ex niet al te chagrijnig vanwege wisselingen in het gezelschap. Soms kan hij erg pissig uit de hoek komen als dingen anders gaan dan verwacht. We zouden voorafgaand aan het concert nog een hapje eten. Zijn voorstel was om tosti's te maken. Omdat het eten op de kamer van deze psychiatrische patiënt misschien qua voedselveiligheid te wensen over laat, besloten we naar een restaurant te gaan. Natuurlijk zeiden we niet met zoveel woorden dat we een beetje huiverig waren over voedsel uit zijn koelkastje, we zeiden dat we veel méér zin hadden in een restaurant.
Ter plekke in het restaurant aangekomen, bleek dat ex graag net als dochter kaasfondue wilde. Niet een handige keuze, bleek achteraf. Ex kan niet zonder knoeien eten, en zeker kaasfondue is dan een keuze waarbij een groot deel van zijn kin en mond bedekt raakten met kaasfondue. Dochter haalde een handvol extra servetten, en bedekte hem daarmee, waardoor ze zijn kleding mooi schoon bleef. Het was wel wat een wonderlijke eetpartij, maar ze zijn daar in de nabijheid van de psychiatrische inrichting wel wat gewend en anders wennen ze er maar aan dat niet iedereen standaard keurig netjes zijn hapje komt eten. De klant is koning nietwaar? We hebben geen andere mensen lastig gevallen of zo. En waarom zou een psychiatrisch patiënt niet gezellig uit eten mogen gaan?

Toen naar het concert! Ex viel geregeld in slaap, met name tijdens het voorprogramma, waarin een broertje van Heather optrad. Dat vond ex niet erg interessant! Ik vond het voorprogramma wel leuk, maar ik vond de zangeres leuker! Het concert duurde door het voorprogramma knap lang!
We reden de parkeergarage uit op een tijdstip dat ik anders al op 1 oor lag.
Op naar de bossen! Het was nu heel rustig op de weg, waardoor het snel ging. Ex afgeleverd en snel weer terug naar Groningen. Toen ik dochter thuis gebracht had en ik de auto voor mijn huis parkeerde, was het bijna 12 uur! Ik ben niet iemand die dan binnen 10 minuten onder de wol ligt, ik heb wel wat meer tijd nodig. Uiteindelijk kon ik nog 6 uren slapen voordat de volgende dag de wekker ging.

Zoals je misschien wel weet, heb ik in de afgelopen 8 jaar nauwelijks auto gereden. Ik heb alles gereden en dat ging goed. Het parkeren en achteruitrijden ging wat minder goed, maar daar was ik altijd al een beetje een klungel in. De steile helling in de parkeergarage reed ik pas op toen de auto bij de betaalautomaat bijna wegreed. Zo laat op de avond en dan stilstaan op een flink steile helling vond ik net iets te veel van het goede. Ik ben iemand van het vlakke land en niet van de bergen. Bovendien scheelt het nauwelijks tijd.

Wat vond ik van het uitstapje? Mijn conclusie is dat ik vaker uit wil, naar een concert, cabaretvoorstelling of naar een toneelstuk. Het is toch wel erg leuk! Voortaan neem ik bij zo'n gelegenheid wat uren vrij van mijn werk en kom ik wat later op mijn werk.
Een beetje jammer: ik miste de voorpret!

13 opmerkingen:

 1. Leuk dat jullie zo'n fijne avond hadden. Goed gedaan met chaufferen. Iedereen weer veilig thuis. Kan me voorstellen dat je vaker uit wilt gaan, maar dan met voorpret

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat fijn dat je zo'n leuke avond hebt gehad. En ook fijn om te ontdekken dat het autorijden goed ging. Dat geeft vast vertrouwen om vaker een uitstapje te organiseren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn, zo'n gezellige avond! De routine in autorijden komt vast en zeker snel weer.

  Als ik financieel weer op orde ben, ga ik ook weer eens wat vaker naar het theater of een concert. Ik kan daar altijd heel erg van genieten. Ik ben benieuwd welke voorstellingen jij in de toekomst gaat bezoeken! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Klinkt als een hele leuke avond, voor iedereen. Fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @bovenstaande reacties: een uitstapje met ex is zelden echt gezellig. Het ging woensdagavond vrij goed, maar er is altijd spanning. Hij is goed in uiterst kwetsende opmerkingen over uiterlijk, over dat ik hem in de steek gelaten heb, over geld dat ik volgens hem bij bakken binnenbreng. Het is nooit een echt ontspannen uitstapje als we wat met hem organiseren. We doen het voor hem, om hem een leuke avond te bezorgen.
  Concertbezoek met mijn beide dochters samen was ongetwijfeld leuker geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat herken ik wel: dat de psychiatrische patiënt alles wil bepalen. "ik zou jouw ex zijn? Dat bepaal ik zelf wel, volgens mij ben jij nog steeds mijn vriendin". "Wat ben je dik geworden, in die kleren zie je er vreselijk uit!" En dat allemaal waar andere mensen bij zijn. Stampen op mijn ziel noem ik dat altijd!
   Lief dat je ondanks dat wel met je ex op stap gaat.
   Groetjes,
   Ika

   Verwijderen
  2. Je kunt niet zeggen dat 'de' psychiatrische patient alles wil bepalen. Iedereen is anders, ook psych. patienten. Mijn broer trok aandacht door de manier waarop hij zich gedroeg. Maar hij was een enorme lieverd.Niet hij, maar het gestaar van andere mensen 'bepaalde' soms hoe de sfeer was tijdens onze uitjes.

   Verwijderen
 6. Wat lief dat je dat hebt gedaan voor je ex, en wat dapper dat je die autorit zonder aarzelen hebt aangedurfd na 8 jaar, petje af! Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat lief dat je mee bent geweest! Als ik je reactie lees is het dus niet altijd gezellig, maar heeft je ex wel genoten, en jij uiteindelijk ook. Super!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Knap gedaan. Dit lijkt me meer een taak dan een uitje....Voor je lef betreffende het autorijden heb ik bewondering, zelf durf ik niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij is meestal niet diplomatiek in zijn uitingen. Hij kwetst misschien niet met opzet, maar het effect wordt er niet veel anders van. Ook loopt hij niet te koop met zijn enthousiasme over het concert. Hij heeft niet gezegd dat hij het leuk vond en hij heeft ons ook niet bedankt.
   We moeten er naar "vissen" en vragen of hij nog wel een volgend keertje naar een concert wil. Dan komt hij wel met positieve opmerkingen en laat hij zien dat hij het leuk vond.

   Verwijderen
 9. Wat goed dat je het gedaan hebt en er ook van hebt kunnen genieten. En ja, zeker vaker doen als je het leuk vindt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Lunchconcert in de Oosterpoort op donderdagen is gratis, volgens mij. Dan hoe je alleen maar een uurtje vrij te nemen.

  BeantwoordenVerwijderen