Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 21 februari 2016

Eerder stoppen met werken: mijn pensioen

Vandaag heb ik weer eens de site van mijn pensioenfonds, het ABP, geraadpleegd.
Gewoon om eens te kijken wat mijn opties zijn als ik eerder zou stoppen met werken. Niet om besluiten te nemen, wanneer ik met pensioen ga, daar ben ik op dit moment nog niet aan toe.

Wat gebeurt er, als ik zou besluiten per 1 december dit jaar (dan ben ik 64 jaar minus 6 dagen), er al een punt achter te zetten?
Eerlijk gezegd viel het mij niet tegen.
Ik heb gekozen voor de optie: voor mijn AOW leeftijd net zo veel inkomen als na mijn AOW leeftijd.
In dat geval zou ik €1.330,00 netto per maand ontvangen. Het kan, het is meer dan bijstand en mijn woonlasten zijn laag.

Een andere optie is doorwerken tot aan de AOW.
Mijn AOW leeftijd is vanaf 66 jaar, wat levert 2 jaar extra werken mij op?
Dan zou ik netto € 1.590 inclusief AOW ontvangen. 

16 opmerkingen:

 1. Hou er rekening mee dat ABP gaat korten in de nabije toekomst.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je langer doorwerkt, heb je natuurlijk ook nog twee jaar langer salaris, waarvan je een deel kunt sparen en/of kunt gebruiken om de hypotheek verder af te lossen.

  Je vindt je werk, geloof ik, ook best leuk, en goed te doen. Dat maakt het makkelijker om nog door te gaan. Mijn moeder was de veranderingen op haar werk helemaal moe en was blij toen ze met enigszins goed fatsoen kon stoppen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk dat je de vrijheid misschien na een jaar met pensioen te zijn geweest best nog even zou willen inruilen voor 200 euro per maand extra......Kun je de laatste jaren niet wat extra vrije tijd opnemen? Dan maak je het werken misschien nog wat lichter?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben afgekeurd met 62,5. Kwam niet omdat ik werk niet meer "leuk" vond maar doordat doordat de omstandigheden veranderen door veranderende maatschappij met zoveel eisen waaraan ik zonder enige compassie van werkgever niet meer kon voldoen en heb me laten herkeuren (zat al 50% in WAO). Ik was heel blij afgekeurd te worden op dat moment omdat ik echt "op" was door de situatie, maar onder andere omstandigheden zou ik graag de 65 + 3 maanden doorgewerkt.
  hebben, vanuit gevoel het volbracht te hebben.

  Nu heb ik met AOW en pensioen meer inkomen dan met werken en WAO uitkering door werken vanaf 16e jaar.

  Dus als het nog lukt te blijven werken zou ik het gewoon doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Misschien ergens er tussen in? Bijv stoppen per 1 september van het jaar dat je 66 wordt, of van het jaar dat je 65 wordt. Met nog wat verlofdagen en je maand zomervakantie verdwijn je dan per 1 juli. Dan hoef je zo'n nieuw schooljaar niet meer helpen opstarten. Misschien is per 1 mei ook wel fijn, zo'n lange zomer voor je...
  En een regeling? Soms is zo'n werkgever wel blij dat een oude duurdere kracht wat eerder weggaat. Bijv per 1 mei weg en dan pas per 1 september uit dienst. Je kunt altijd vragen wat ze het waard is, dat je wat eerder opstapt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zit zelf serieus te overwegen inderdaad in de zomer van het jaar dat ik 66 word te stoppen. Van regelingen heb ik geen idee, ik kan eens informeren bij P&O.

   Verwijderen
  2. Wel een beetje naar je toerekenen, nooit per 1 juli vertrekken. Maar dan kun je wel stoppen. En het einde dienstverband pas per 1 september. Informeer eerst eens bij de vakbond of informeer je op andere manier voordat je naar P&O gaat

   Verwijderen
 6. Ooh ja dat is een afweging zeg! Ik denk dat ik zou doorwerken als het me nog niet helemaal tegenstond. ABP gaat korten en het geeft je net dat beetje meer....maar ik snap dat het echt kriebelt...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn man heeft nadat hij 65 geworden is en met pensioen ging nog 5 maanden doorgewerkt, 45 jaar in de psychiatrie, wat heel zwaar is, vorige maand is hij overleden, we hebben nog geen 4 jaar echt van zijn pensioen kunnen genieten. Wat maakt 200 euro per maand uit, genieten van het leven zolang het kan is toch veel belangrijker dan geld. Niemand krijgt een garantie, mijn man was erg vitaal, we hadden een moestuin, we maakten bijna elke dag lange wandelingen met onze hond, we aten gezond en toch sloopte kanker hem in 5 maanden tijd, mijn moeder zei vroeger altijd" van het concert des levens krijgt niemand een program" daar lachte ik altijd om maar nu denk ik toch echt geniet zolang als het kan en geld is maar geld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens. Mijn man overleed op 54 jarige leeftijd, dus helemaal geen pensioen genoten. Dacht na het grootbrengen van 3 kinderen en het nog betalen voor hun studies na zijn 55e een rustiger tijd tegemoet te gaan. Niet met pensioen, dat niet, maar een iets meer ontspannen tempo. Dat liep dus heel anders. Maar iedereen maakt zijn eigen afweging, en ZuinigAan zal die ook voor haarzelf hebben.

   Verwijderen
  2. Ik werk al 2 dagen per week minder. Ik heb nu 4 dagen vrij en werk 3 dagen per week.

   Verwijderen
 8. Weet uit ervaring van een kennis van mij (ook ABPer) dat je ongeveer de dagkoers krijgt bij het ABP.. Dus reken je niet te rijk! Volgende maand kan het zomaar minder zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Klinkt zeker niet gek! Maar ik zou geloof ik - zeker als ik zie dat je nu al vier dagen vrij hebt en drie dagen werkt - geloof ik nog even doorgaan. Zeker als het werk je op zich prima bevalt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mijn man is afgelopen zomer met pensioen gegaan, hij werkte in het onderwijs en hoewel hij het altijd met veel plezier had gedaan, werd het werk wel zwaarder naarmate hij ouder werd. Hij is in december 65 jaar geworden, en had officieel nog tot dit jaar mei moeten werken. Maar hij zou dan toch dit schooljaar hebben afgemaakt.Door zijn pensioen wat naar voren te schuiven lukt dit zo heel goed. Vanaf eind mei krijgt hij AOW, en dat samen met pensioen en een heel klein stukje hypotheek nog redden we het met gemak. En - wat mij erg verbaast- hij mist het werk helemaal niet. Riekje

  BeantwoordenVerwijderen
 11. O man. Pensioen... wat is dat nog een ver van mijn bed show. Ik hoop maar dat het er nog is als ik straks (lees 40 jaar) er aan toe ben. Maar goed, des te meer redenen om te consuminderen en proberen eerder de voetjes droog te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Fijn dat pensioenoverzicht! Mijn pa die gaat ook bijna met pensioen. Die maakte 3 jaar geleden een soortgelijke overweging. Hij dacht wat vervroegd met pensioen te gaan, maar deed dat natuurlijk niet. Inmiddels wat geld opgespaard en zijn pensioen inkomen met ruim 300 euro per maand verhoogd.

  BeantwoordenVerwijderen