Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 18 maart 2016

Het slopen van prima woningen

In de provincie Groningen heerst krimp. Niet in de stad Groningen, maar wel in het noorden, het oosten en het zuidoosten van de provincie (De Marne, Eemsdelta en Oost-Groningen). In deze gebieden wonen hoe langer hoe minder mensen. Om te zorgen dat dorpen en steden leefbaar blijven, moet er volgens de provincie gesloopt worden. De verwachting is dat over 24 jaar 14.000 van de 60.000 woningen permanent leeg komen te staan. Woningen waar niets mee aan de hand is, maar waar geen bewoners meer voor zijn.
Daardoor dreigt verkrotting. En als er in jouw buurt bijna 25% van de woningen leeg staat, dan heeft dat veel invloed op de waarde van jouw woning. Kwajongens (of kwameisjes?) gooien de ramen in van de leegstaande woningen, regen en wind hebben vrij spel. Een deel van het gebied is ook al aardbevingsgebied, dus ga er maar aan staan als bewoner.
Daarom vindt het provinciebestuur het nodig om in te grijpen, want volgens de bestuurders betekent niet doen over 14 jaar een verliespost van meer dan een miljard euro. Als er ingegrepen wordt, dan blijven de kosten volgens onderzoek beperkt tot 737 miljoen euro.

Als je er over nadenkt, is het eigenlijk heel triest dat woningen die op andere plekken in Nederland waarschijnlijk gewoon met plezier bewoond zouden kunnen worden, vanwege hun ligging ten prooi vallen aan sloop! Ik snap dat het nodig is, maar toch vind ik het heel jammer!

Lijkt het jou niet wat om in Groningen te komen wonen? Ruimte zat en geen last van files of ander leed. De woningen zijn er heel goedkoop, dus daar hoef je het niet om te laten!


18 opmerkingen:

 1. ooit op vakantie geweest in groningen, verliefd geworden op het landschap daar, de mooie huisjes ,de wierden, de rust. maar ja te ver van het werk van hubbie.....anders hadden we het al lang gedaan......

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vluchtelingen onderdak geven. Zijn ruime huizen lijkt mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inderdaad jammer. En bij mij kwam ook de gedachte aan de vluchtelingen die een woning nodig hebben op!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij zouden graag jouw kant op willen verhuizen! Drenthe vinden we ook prachtig, als de bank nou eens mee zou werken ;) ....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zat eigenlijk hetzelfde te denken als 'Opnieuw Beginnen': overal wordt moeite gedaan voor woningen, ook voor vluchtelingen, terwijl er in Groningen huizen leegstaan. Deze mensen zitten nog niet vast aan werk meer naar het westen, en zouden de economie nog eens een leuke nieuwe draai kunnen geven ook. Maar ja, zoals het vaker gaat bij overheid en zorg: vluchtelingen zijn het ene potje, de huizen in Groningen zijn een ander potje, dus ze kijken niet naar elkaar. Ik was/ben ergens wat bang voor ghetto-vorming, maar juist in de randstad zitten al veel meer niet-Nederlanders, dus dat zou zo juist wat meer gespreid kunnen worden.

  En als wij als 'gewone' bevolking al zo makkelijk op het idee komen, vraag ik me af waarom slopen de enige optie lijkt voor het Groningse bestuur ...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben opgegroeid in oost Groningen en zou mijn dochter er graag laten opgroeien. Maar er is geen werk.... Zoveel werklozen die amper kunnen rondkomen. Vluchtelingen naar Groningen wordt al gedaan, in ter apel, in oude Pekela... Maar dat is geen oplossing. Zij hebben amper geld om uit te geven, de economie krijgt er echt geen Pos. Impuls van. Er is daar al geen werk, dus ook niet voor de mensen die er bij komen. Vroeger met de strokarton ging het goed met de economie. Herverdeling van bedrijven lijkt mij een betere optie...

  Voorlopig blijven wij centraal in het land wonen, om de 3 jaar zo ongeveer moet ik op zoek naar ander werk. En dan is het wat makkelijk om centraal te zitten! Voorlopig houden we het op de bezoekjes aan familie. Sl zijn de huizenprijzen wel heeeel verleidelijk, zonder werk geen hypotheek!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad! Wat we hier in de dorpen nodig hebben, zijn rijke pensionado's die komen genieten van de rust en de ruimte. Werk is er niet, maar er zijn prachtige landschappen en een vergrijsde bevolking. Dat combineert prima!

   Verwijderen
 7. Maar niet alleen rijke pensionada's!

  Maak de dorpen weer aantrekkelijk voor jonge gezinnen! Betaalbare huizen, veel ruimte dat is natuurlijk al erg aantrekkelijk. Maar zonder werk geen mogelijkheid om rond te komen. Werk waar je naar toe kunt op de fiets (ipv in de file naar Grunn), leuke premies voor bedrijven voor wie het toch niet uitmaakt waar in het land ze zitten (en dat zijn er steeds meer), vaste contracten voordeliger maken (ik ben eerder -in de jaren '90- verhuist omdat ik een vast contract kon krijgen in het westen) etc.

  Het bedrijf van mijn man zit in de omgeving van Rotterdam, maar werkt door het hele land. Wij wonen in de omgeving van Amersfoort en de collega's van mijn man wonen in de omgeving van Rotterdam, terwijl ze toch regelmatig in Groningen/Drenthe/Friesland zitten. Waarom niet naar Groningen verhuizen? Goedkoper pand, goedkopere benzine en boodschappen, meer ruimte, af en toe een centrale dag of materialen halen in het noorden ipv in Rotterdam.... Ik zie geen bezwaren. Gaan wij ook weer in het Noorden wonen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja, creatief denken. Op de BBC is het programma "Escape to the country" Dat zijn behalve gepensioneerden ook mensen die vanuit werken en waarbij het niet uitmaakt waar ze wonen. Ik zou zo'n TV programma ook in Nederland wensen, o9ok omdat men dan kan zien dat er buiten de randstad heel veel goede plekken zijn om te wonen en dan speciaal aan de "einden" van Nederland. En.. voor het noorden en oosten geldt: je bent zo in Duitsland. Wij zijn met 125 km autorijden in het Teutoburgerwald, Dat is dichterbij dan den Haag.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het lukt me in de randstad al bijna niet om een baan te vinden dus dat zal in Groningen wel helemaal hopeloos zijn. Ik wil jullie niet met veel vluchtelingen opzadelen, vind dat die eerlijk verdeeld moeten worden over het land maar hier in de randstad zijn te weinig huizen voor statushouders en nu worden leegstaande scholen omgebouwd tot tijdelijke woonlocaties of er worden extra nieuwe maar naar ik begrijp ook al tijdelijke huizen gebouwd. Dat kost ook veel geld. Die 2 zaken moeten toch met elkaar te combineren zijn ? Iets om over na te denken ! Groetjes, Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hier in het dorp worden ook allerlei woningen gesloopt om er vervolgens weer andere woningen neer te zetten....Ben blij dat ik hier woon op het platteland hoor! Kan op mn fietsje naar het werk, hoef nooit in de file te staan, woon in een dorp met vrij veel voorzieningen waar ik niet voor naar de stad of verder weg voor moet. Maar toch...soms bekruipt het me wel eens hoor, je zit zo ver van alles af....behalve van de Waddeneilanden haha...maarja..limburg vind ik ook mooi en voor we daar zijn, zijn we dik 3 uur verder....

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Veel (semi)-overheidsinstellingen kwamen naar Z.O.-Drenthe en gingen later weer terug naar het weaten van Nederland want Drenthe is te ver.........
  Het noorden en oosten van de provincie Groningen is nog verder......(van wie of wat?)
  Als de overheid op deze manier een deel van het land niet meetelt kun je van (internationale) bedrijven niet veel anders verwachten!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoe goed zijn die woningen nog werkelijk met al die trillingen daar. Aan alles komt een eind en heeft zijn cyclus. Als ze die woningen nu plat gooien kunnen ze wellicht in de toekomst iets beving bestendiger neer zetten (derhalve duurzamer). Als je nu soms huizen op tv ziet. ..die vallen over een paar jaar vanzelf in elkaar of bezwijken onder gigantische pleisterlaag om scheur op scheur te repareren. Ik vind het ergens wel dapper dat Groningen en dergelijke aanpak durft te opperen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Vaak hebben deze rijke pensionados meer behoeftes dan rust en ruimte. Ze gaan ook graag naar het Concertgebouw, de opera en bovendien ben je vanuit Amsterdam in 3,5'uur in Parijs. Ik ken heel wat (niet allemaal rijke) pensionados, maar niemand piekert erover om op het Groningse platteland te gaan wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ja ik had dezelfde gedachte als Riet, ik zou graag in zo'n mooie omgeving wonen maar zou de activiteiten van het westen erg missen, ik loop veel gratis festivals en dat soort zaken af. Ik geniet daar erg van en zou dat graag blijven doen als ik met pensioen ben. Dan is zo ver weg wonen geen optie helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. De werkeloosheid in Groningen is hoog, daarom is het niet slim om daar naartoe te verhuizen. Ik denk ook niet dat het interessant is voor rijke pensionarissen, die kiezen waarschijnlijk toch ook meer voor een centraal gelegen gebied. Je kan ook rust en ruimte vinden in de omgeving van Amersfoort, hierdoor blijven deze mensen nog een beetje in de buurt van hun kinderen/kleinkinderen wonen.

  Zelf zou ik echter nooit in Groningen gaan wonen geef mij de randstad maar. Ik woon in een grote stad, daar heb je gewoon alles binnen handbereik en goed openbaar vervoer.

  Wel erg zonde dat deze woningen gesloopt moeten worden. Misschien is het idd een optie om er vluchtelingen te plaatsen, ik heb alleen geen idee wat je deze mensen voor een toekomst perspectief meegeeft door ze in Groningen te plaatsen.

  Groet Sas

  BeantwoordenVerwijderen