Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 24 maart 2016

In één keer de volle mep of beetje bij beetje?

Laatst blogde Consuminderen over de betaling van de waterschapsbelasting en de gemeentelijke belastingen. Ze schreef dat ze de maandelijkse betalingen erg vervelend vindt en hop! ze had alles in één keer betaald.
Ik doe dat nooit, alleen als ik door betaling van het hele bedrag korting kan krijgen. Ik ben altijd uitgegaan van het gegeven dat ik een maandsalaris heb en geen jaarsalaris. Dus betaal ik iedere maand een beetje, gewoon met automatisch incasso. Geen omkijken naar en keurig op tijd betaald.
Dat doe ik met de vaste lasten zoals gemeentelijke belastingen, waterschapsbelasting, energie, met de wegenbelasting, met de autoverzekering, internet/tv en bellen, mobiele telefoon, vakbond etc.
Alleen als betaling in één keer een korting oplevert, dan betaal ik ineens, maar verder niet.
Persoonlijk vind ik dát een stuk prettiger.
Consuminderen heeft gelijk dat ze het vanwege de rente niet hoeft te laten, want die rente is de moeite niet of nauwelijks waard, maar het is niet mijn stijl.

Wat doe jij? Betaal jij zo veel mogelijk in één keer, of smeer jij het liever uit over verschillende maanden? 

24 opmerkingen:

 1. meerdere maanden.dat is fin.beter haalbaar

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij doen het hetzelfde als jij doet, we betalen eigenlijk alles per maand of in termijnen, behalve de zorgverzekering, omdat we daar inderdaad korting op krijgen. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik betaal in 1x, maar maak er wel elke maand een reservering voor op een speciale spaarrekening. Alle jaar bedragen heb ik omgerekend naar een maandbedrag en dat totaal staat op die rekening.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Meerdere maanden ook. Heeft vooral te maken met het feit dat als je dat voor al die zaken het doet. Dat bedrag wel heel erg hoog wordt. Volgend jaar denk ik wel de zorgverzekering, dat levert bij mij 3% korting op.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij betalen het graag in 1x. Inderdaad met de reden dan is het maar betaald! Wel reserveren wij er elke maand een vast bedrag voor wat we dan sparen voor het volgende jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij doen het indien mogelijk net als Amandjuh, dus maandelijks opzij zetten en dan een keer per jaar betalen. (zo deed ik dat in NL ook)

   Echter zijn de bedragen wel veel lager hier in Duitsland. Dus echt het is geen rib uit ons lijf.

   Waterschapsbelasting is ongeveer € 40,- per jaar.
   Gemeentebelasting (soort ozb) is € 141,- per jaar en wordt per kwartaal afgeschreven.
   De kosten voor afval e.d. gaat los en is € 92,- per jaar, dit wordt ook standaard per kwartaal afgeschreven.

   Verwijderen
  2. Wat een verschil. Wij betalen 1300 euro per jaar voor deze belastingen...

   Verwijderen
 6. Bij voorkeur in 1x dan ben ik er vanaf en hoef ik er geen rekening mee te houden de volgende maanden in overzicht, soms is het dan ook nog 8 of 10 maanden.
  Afgelopen week kreeg ik de rekening van het eigen risiko, normaal wordt dat in delen afgeschreven, maar nu was het boven de 200 euro en dan gaat dat niet meer automatisch. Ik kon ook kiezen voor betaalregeling maar ik betaal het allemaal meteen. Ben ik ook daar vanaf.
  Zorgverzekering zelf was zo weinig korting dat ik dat dan weer niet doe in 1 keer.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat hangt er inderdaad vanaf, als je kosteloos in meerdere keren kan betalen doe ik dat, bijv bij de rioolheffing. Bij de verzekeringen krijg je juist korting als je in 1x betaald, dus dan doe ik dat. Ik betaal wel alles via acceptgiro ipv automatische afschrijving.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. In termijnen! Ik hou mezelf daarmee een beetje voor de gek. Want nu zie ik het als een maandelijkse vaste last en ben ik geneigd zuiniger te doen. Als ik grote bedragen ineens zou betalen, gaat het van de spaarrekening en hou ik dus maandelijks meer over om te besteden (wat ik niet wil ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als ik geen korting krijg, betaal ik het in termijnen. Anders overweeg ik om gebruik te maken van de betalingskorting.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik doe net als jij: krijg ik korting dan betaal ik jaarlijks, geen korting gewoon maandelijks. Alles automatisch en 1 keer per maand kijk ik of alles goed gegaan is 😉

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Autoverzekering betaal ik in een keer, omdat we dan 5% korting krijgen. Zorgverzekering deed ik ook in een keer, maar nu bij DSW en maar 2% korting. Afgelopen december hebben we dat gespaarde zorgverzekeringsgeld als extra aflossing in de hypotheek gestopt. Dat leverde meer op en zijn we overgegaan tot maandbetaling. Verder alles in maandelijkse termijnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik zou toch eens kijken of je geen korting kan krijgen op je autoverzekering wanneer je dit ineens betaald, meestal is dat wel het geval (en anders kies je er eentje die dat wel heeft) Vwb de rest, doe ik hetzelfde, alleen als ik korting krijg dan betaal ik ineens.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik betaal alles altijd ineens, als het kan. Dat voelt prettig. Gewoon, omdat weg maar weg is. Een rustig gevoel, omdat je weet dat je er weer een jaar vanaf bent. Volgend jaar zie ik dan wel weer verder.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Als we korting krijgen doen we het in 1x anders in termijnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Net als jij. Gemeentebelasting incasso's in 10x geloof ik. Bankpassen 4x per jaar, ANWB 1x per jaar. Ziektekostenverzekering maandelijks, net als FNV. Wel betalen we de rest van de verzekeringen 1x per jaar (inboedel, auto e.d.). Eigenlijk een beetje van alles wat dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Allen bij korting alles in 1x en anders in termijnen.
  Maar ik vind die termijnen wel jammer, ik zou er liever in 1x vanaf zijn, maar behalve dat ik dat geld niet heb staan, vind ik het toch zonde van mijn -toch al weinige- rente om dan het geld al kwijt te zijn terwijl het niks extra oplevert.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. In een keer. Betalen moet ik toch en dan ben ik er maar vanaf.
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hef betaalde ik altijd in 1 x en gem. bel. in 3 keer. Dit jaar heb ik alles in 1 x betaald. Ben ik er maar weer vanaf....Autoverzekering/inboedel/wa betaal ik 1x per jaar. Scheelt me een leuk bedragje wat ik weer aan de kant kan zetten.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wij betalen alles in 1x keer, dan zijn we er maar vanaf en vervuilt het onze maandelijkse overzichten niet meer ;-) We zetten er wel elke maand een bedrag voor opzij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe zo vervuilt het je maandelijkse overzichten? Het zijn gewoon vaste lasten en die heb ik in mijn maandelijkse overzicht ook al betaal ik niet alles maandelijks. De gemeentelijke belasting is in 10 termijnen, die reken ik voor mijn overzicht om naar 12 termijnen.

   Verwijderen
 20. vanaf dit jaar ben ik alles maandelijks gaan betalen, hierdoor kan ik 3.000 extra af lossen, dat me weer een voordeel van 144 euro p/j (bruto) geeft. (die ik weer kan gebruiken om af te lossen)én het geeft me een realistischer maandoverzicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik betaal zoveel mogelijk in 1x, dan ben je er maar vanaf.
  Vind het zelf afschuwelijk als ik elke maand iets moet betalen, wat keer op keer terugkomt.
  Liever 1x betalen en er van af zijn, dan iets dat constant maar terug komt.
  In het begin zou ik heel blij zijn als ik een hoge rekening per maand mag betalen, omdat ik die ene maand ineens veel geld overhoud, maar iedere maand blijft het maar terugkomen..

  BeantwoordenVerwijderen