Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 9 maart 2016

Wat heb ik gisteren bespaard?

Besparen doe ik iedere dag. Elke dag opnieuw. Er is een spreekwoord dat zegt dat vele kleintjes één grote maken. De besparingen per dag zijn misschien maar klein, maar als je alles bij elkaar optelt, dan bespaar je heel veel!
 
Mijn besparingen gisteren:
1. Na opstaan heb ik de verwarming niet aangedaan. Het is in huis dan 16 graden, maar ik heb het ‘s ochtends niet koud. Bovendien wordt het pas warm als ik al weer vertrokken ben.
 
2. Boterhammen gemaakt voor de lunch op mijn werk + voor tussendoor 2 appels meegenomen. Hiermee heb ik bespaard op aankopen in de kantine.
3. Gefietst naar het werk, ipv met openbaar vervoer of auto. Hiermee zijn 2 besparingen gedaan:

a. sportschool uitgespaard door 2×25 minuten te fietsen,
b. een heel goedkoop vervoermiddel gebruikt.
4.
Ik verspil geen water bij afwassen en tandenpoetsen. Ik doe water in een teiltje en was daarmee af. Als er in mijn éénpersoons huishoudinkje weinig afwas is, laat ik dit staan tot de volgende keer. Na tandenpoetsen spoel ik de kop van de tandenborstel af en doe dan de kraan weer dicht. Dit betekent een besparing aan water en gas.
5. Zelf eten gekookt. Niets afgehaald of vlugklaar artikelen, maar gewoon macaroni met ham en kaas + een zelf gesneden salade met witte kool, komkommer, zelf geraspte winterwortel, bosui en tomaat.
6. Gordijnen gesloten, hiermee de warmte binnengehouden en om 21.30 uur de thermostaat op 15 graden gezet.

25 opmerkingen:

 1. Door deze dingen dagelijks te doen, voel je deze besparingen niet meer in je portemonnee, maar als je het nu noet meer zou doen dan voel je het wel op negatieve manier in de beurs.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bespaard ten opzichte van wat?
  Als dit je normale patroon is heb je in mijn beleving niks bespaard....
  Zo heb ik vandaag ook bammetjes mee naar mn werk. Maar dat heb ik altijd... Besparing: 0..
  Waarmee ik natuurlijk niet wil zeggen dat je niet goed bezig bent ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk ten opzichte van jan modaal..;) of ten opzichte van je vroegere ik..;)

   Verwijderen
 3. Eerlijk gezegd vind ik dit geen bespraringen maar een normale manier van leven. Je tanden poetsen is toch normaal op deze manier? De kraan laten lopen is gewoon verspilling.
  Altijd lunchen in een kantine vind ik overdreven luxe.
  De verwarming gaat bij mij om half acht al laag. Als ik ga slapen begint het net een beetje koeler te voelen dus dat gaat prima.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar voor veel mensen is dit gewenning om zo met dingen om te gaan en als je daar bewust van word vind ik het goed!
   Ook al is dit voor andere personen de normaalste zaak om zo (dus zuinig) te leven.

   @zuinigaan; ga zo door, en met koud water kun je ook jezelf wassen en tanden poetsen.

   Verwijderen
  2. Ben het helemaal met je eens Wilma, het rare is dat mensen in mijn omgeving vinden dat ik mezelf tekort doe door wat eenvoudiger te leven, maar ik vind mijn leven luxe genoeg,luxe is voor mij dat ik zonder problemen mijn rekeningen kan betalen en dat ik kapotte spullen indien nodig kan vervangen zonder dat ik me af moet vragen hoe ik ze moet gaan betalen Ans

   Verwijderen
 4. Dit zijn vrij "normale" dingen waar je dagelijks op bespaart. Er zijn zat mensen die dit niet doen en door dit simpel toe te passen enkele euro's per week besparen. Mijn collega eet elke dag een kom soep in onze kantine. Ik zei tegen haar, als je dit laat staan, scheelt het je elke week 2,50. Daar had ze helemaal niet bij stil gestaan....niet dat ze die 2,50 moet besparen, maar het ging mij om de bewustwording ervan. Iets simpels als de kraan uitdraaien terwijl je staat te tandenpoetsen levert geld op! En bewustwording van al die zaken, is naar mijn idee al een besparing an sich!

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik voor €2,50 een week soep kan eten bij m'n lunch zie ik daar geen nadelen in. De mens moet toch eten en soep is (als het goed gaat) gezond. Ik zou bij luxe belegde broodjes en overbodige snacks misschien wel zo denken, maar bij een week soep voor dat geld zeg ik: goed bezig.

   Verwijderen
  2. Klopt hoor Suzanne, zij hoeft ook niet te besparen en ook ik koop heus wel eens een kop soep. Maar het is de bewustwording ervan. Hier had zij niet aan gedacht om op te gaan besparen zegmaar....

   Gr. Boukje

   Verwijderen
  3. Bij ons is de soep 1,65 per kom en ik heb veel collega's die dagelijks gemiddeld voor 5-6 euro in het bedrijfsrestaurant eten. Ik werk bij een ministerie, vroeger was de kuch flink gesubsidieerd maar dat is al jaren niet meer zo.. 5 dagen in de week 5 euro maal bijv 45 werkweken is toch al gauw 1.125 euro..tel daar nog de kop koffie van 1,95 bij de coffee counter die je onderweg naar boven passeerd en die koffie is veel lekkerder dan uit de automaat zeggen ze en het is een flink kapitaaltje per jaar wat uitgegeven wordt.. Dat zuinigaan zich hiervan bewust is en dat geld in haar zak houdt noemt de een wel en de ander geen besparing maar ze kan dat geld toch mooi aan andere zaken uitgeven..
   Jessica

   Verwijderen
  4. @Jessica: ik heb ook nogal wat collega's die beneden dure koffie halen en ook voor flink wat geld soep en broodjes kopen. Niet bij een ministerie, maar ook bij ons zit er geen subsidie meer op en is het een gewone cateraar die de kantine beheert. Ook bij mijn werk zijn fulltime collega's al gauw 6 à 7 euro per dag kwijt aan lunch en speciale koffie.

   Verwijderen
 5. Ik vond het wel besparingen. Ook voor mij zijn deze acties normaal, maar het besef dat het niet vanzelfsprekend is en dat dit komt door de keuzes die jij maakt, motiveert enorm om deze acties door te zetten en nog meer te bedenken. Het laat juist zien dat het niet extreem hoeft te zijn om te besparen. Bijv. Bij het spoelen voordat je de vaat in de vaatwasser doet, de kraan niet continu laten lopen, maar het vol laten lopen en het daarmee doen. Veel mensen spoelen met de kraan open. Beiden geen gek gedrag, maar de eerste manier bespaart wel tov de tweede manier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal niet spoelen van te voren bespaart nog meer. Dat is namelijk ook helemaal niet nodig. Ergste rommel er even afhalen en dan zo de vaatwasser in.
   nb reservoir voor zout en glansspoelmiddel vullen en een half vaatwasblokje (goedkoopste die je kunt vinden) gebruiken. Anders slibt ie op een gegeven moment helemaal dicht. Tip die ik ooit heb gekregen van installateur. Wij doen het al jaren zo. Werkt perfect. Doe er je voordeel mee :)
   Jaja ik weet het; met de hand afwassen bespaart nog meer...

   Verwijderen
  2. dit deed ik eerder ook, maar ik ben overgestapt op vaatwaspoeder van de Jumbo, scheelt het steeds in stukken breken, gewoon wat poeder erin, klaar!

   Verwijderen
 6. Ik ervaar deze "besparingen" goeddeels zoals de vorige respondenten. Deze besparingen komen overeen met hoe ik al tientallen jaren leef. Alhoewel mijn financiële situatie mij op geen enkele manier (meer) dwingt, ga ik op deze sobere (maar evenzo voor mij normale) wijze voort.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb een zwak voor lang douchen vooral in de winter. Doe het nu 1 keer in de week. Dit merk ik wel in mijn energierekening.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb jaren bij iedere aankoop gedacht "heb ik dit echt nodig"....en vaak maakte dit dat ik afzag van de aankoop. Hiermee hebben mijn vrouw en ik zoveel bespaard, dat wij op 47 jarige leeftijd volledig hypotheekvrij zijn !!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb vandaag nog veel meer bespaard! De auto was zo smerig, ik had een nieuwe kunnen kopen maar dat heb ik niet gedaan! Het was koud buiten, ik wilde gaar naar een warm land maar ben thuis gebleven. Geen zin aan koken en dacht erover om uit eten te gaan, heb toch gekookt. Vond ons trouwboekje, staan 2 kinderen bijgeschreven, ik wilde graag 10 kinderen maar hebben het bij deze twee gehouden! Tel maar op, als ik de besparingen uitbetaald zou krijgen was ik schatrijk ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gisteren boodschappen gedaan. Het bier en de pakken melk in de schuur gezet. Spaghetti voor 2 dagen gemaakt. De 2e helft ook in de schuur gezet. 's ochtends alle koude spullen in de koelkast gezet. Scheelt weer stroom.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het is fijn om af en toe zo'n lijstje te maken he, vooral als je het eigenlijk gewend bent om sober te leven. Dan weet je weer even hoe het zit.

  Verder zie ik heel veel collega's eten kopen op het werk. Ik ben echt een uitzondering met mijn boterhammetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Als je normaal de kraan laat lopen tijdens het tanden poetsen, altijd kant en klaar eet of lunch koopt in de kantine zijn dit besparingen. Anders echt niet. Besparingen vind ik als je dingen anders gaat doen waardoor je bepaalde uitgaven niet meer hebt. Maar als je ze een tijdje doet, zijn het geen besparingen meer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zit inderdaad met het zelfde gevoel dit verhaal te lezen. Op het moment dat je door gaat met deze besparingen worden ze "gewoon". Want nu ga je de besparingen gewoon elders besteden.

   Verwijderen