Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 5 april 2016

Het schrijven van een leuk blog: hoe kan dat beter?

Sinds augustus 2007 schrijf ik met veel plezier een blog. Ik publiceerde in de afgelopen jaren ruim 400 keer per jaar een berichtje. Eigenlijk schrijf ik nog veel meer, maar er is nogal wat dat bij nader inzien toch niet zo leuk is, of te weinig actueel. Dan belandt mijn schrijfsel in de digitale prullenbak. Ik doe iedere dag mijn best om er iets leesbaars van te maken.

Gisteren vroeg blogger Consuminderen mij wat ik van de Schrijversacademie vind.
Huh?
Nooit van gehoord!
Op internet valt erg veel te googelen, dus ik ging op zoek.
En ja, inderdaad, er is een organisatie die Schrijversacademie heet en die cursussen aanbiedt. Voor elk wat wils en ook is er een mogelijkheid om te leren om columns en blogs te schrijven.
Interessant! Er valt altijd nog wat bij te leren en als ik door een schrijfcursus beter leer schrijven, dan is dat mooi meegenomen! Misschien krijg ik dan nóg meer pageviews! Ik had in januari dit jaar meer pageviews dan ooit, namelijk 156.260. Dat is gemiddeld 5040 per dag. Maar het kan natuurlijk altijd beter.

Deze organisatie, de Schrijversacademie, geeft ook cursussen in Groningen. Dat lijkt aantrekkelijk, totdat ik de prijs zie. Je betaalt 1800 euro voor de cursus, verder is er een examengeld van 200 euro en inschrijfgeld, ook nog eens 50 euro.

Ik vind dat veel geld!
En wat levert het mij op?
Misschien leer ik wel beter schrijven, maar echt nieuwe onderwerpen levert het niet op als ik blijf schrijven over dezelfde persoonlijke dingen en over consuminderen.
Misschien moet ik dan meerdere blogs met verschillende thema's gaan beheren, dan komen er waarschijnlijk wel nog meer mensen langs.
Misschien in de toekomst de blog "Blij bejaard is goud waard?"
Of  "Met pensioen in Grunn?"

De studiebelasting is 8 à 10 uren per week, daarnaast moet je verplicht komen op de leslocatie, tijdens de basiscursus alleen al 13x. Veel uren en veel geld.

Ik heb besloten vooralsnog geen geld te investeren in een schrijfcursus, helaas moeten jullie het doen met wat ik jullie nu te bieden heb!

21 opmerkingen:

 1. Je doet het niet slecht, met zo veel pageviews! En aan een bejaardenblog ben je nog niet toe. Wel een leuke titel trouwens: "blij bejaard is goud waard"!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Pittige cursus, qua prijs! Maar je doet het idd prima hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jij hebt geen cursus nodig hoor. Ik begrijp altijd prima wat je bedoelt en lees het graag. Het hoeft toch allemaal niet professioneel te zijn?
  Dat vind ik zelfs minder leuk eerlijk gezegd........

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zuinigaan, ik heb een workshop gevolgd in Rotterdam. Op LinkedIn uitgevogeld en onder de nameten van mensen die de Schrijfakademie als cv hadden ingevoerd wat zij publiceerden. Vrijwel altijd boeken of verbonden aan een tijdschrift. Geen bloggers. Het leidt niet op tot bloggen. Zoals ik eerder schreef, stop ik met mijn blog, zodra ik uit de WW kom.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Klinkt interessant maar het prijskaartje is inderdaad best pittig.

  Als je graag een cursus wilt volgen, kijk dan eens op www.anniegansewinkel.nl. Zij geeft ook (online en irl) schrijfcursussen maar dan voor maar 100,-. Ik heb daar al meerdere keren rondgeneusd : )

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat veel pageviews, super goed zeg! Ik denk dat je geen cursus nodig hebt, ik vind het leuk om je te lezen, al jaren en dan wordt je misschien nog kritischer op jezelf en dat is toch niet nodig? Lekker zo doorgaan hoor! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi zo doorgaan met schrijven hoor! Gait best zo ;-)

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wow, 1800 euro, dat is veel geld! En dat voor iemand die al helder en duidelijk schrijft. :-)
  Inte

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je schrijft goed. Zo'n schrijversacademie is direct wel erg veel studeren en duur . Lessen van een professional kunnen toch wel nuttig zijn.Een vriendin van mij geeft schrijflessen in Leeuwarden. In mei start een korte cursus van 4 lessen in Leeuwarden. Bij boekhandel van de Velde op donderdag avond van 18.45 uur tot 21.00 uur. 4 lessen voor 90 euro. Haar naam is Julia van Bohemen. Email julia@juliavanbohemen.com kijk anders even op Facebook . Laatst heeft ze ook in de Libelle gestaan

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat zijn flinke aantallen pageviews inderdaad, daar gaat die cursus je vast niet bij helpen. Ik zou het geld in m'n zak laten. Overigens bedankt voor het toevoegen van ons aan je blogroll!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen dank! Jullie ontbraken nog en ik vond dat jullie er qua onderwerpen zeker wel bij pasten.

   Verwijderen
 11. Je bent nooit te oud om te leren, maar je moet je afvragen of een dergelijke voldoende cursus bijdraagt aan het doel dat je wilt bereiken. Dat kan alleen jij bepalen. Maar als ik dan toch een duit in het zakje mag doen, denk ik dat je voor je lezers interessant en duidelijk genoeg schrijft. Dat blijkt ook wel uit de hoge pageviews. Tsjonge, ik was al blij met mijn eerste 1.000 pageviews op een dag, gisteren. Aan jouw aantallen kan ik nog niet tippen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Bij Volksuniversiteiten geven ze vaak ook cursussen voor veel minder geld dan dit. En vaak gegeven door docenten die aan diezelfde academie ook lesgeven (althans bij ons in de buurt).

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Als ik je blog lees dan lees ik jou gedachten. Ik kan me niet voorstellen dat een cursus hiervoor een toevoeging geeft.

  Ik vindt de manier waarop jij je blogs schrijft juist een inkijk geeft in jou persoonlijkheid. Geen eenheidsworst.

  Kan ik da'lijk ook zo'n cursus gaan volgen voor het maken van opmerkingen lol.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. We doen 't er maar mee. ;-)
  Als je het omrekent naar de lesdagen, dan zijn het geen onredelijke bedragen, maar alles bijelkaar is het veel geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oh, al die ' zo schrijf je een blog' cursussen.... blergh!
  De overbodige woorden deleten is best een goed idee, maar je moet toch je eigen stijl hebben ook. Pasgeleden las ik op zo'n site over hoe je moet bloggen, dat het juist zo leuk is als blogs een beetje persoonlijk zijn. No shit Sherlock! Ga lekker zo door!
  Dat vind ik

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik lees iedere avond met veel belangstellig je blog. Volgens mij is het beslist niet nodig dat je een cursus gaat volgen. Wat je schrijft komt recht uit je hart. Denk dat cursussen alleen worden aangeboden omdat men denkt er aan te kunnen verdienen. Blijf alsjeblieft schrijven zoals je nu doet

  BeantwoordenVerwijderen
 17. ik ben bang dat als je een cursus gaat volgen, je juist je eigen stijl verliest en dat is toch hetgeen wat een heleboel mensen aanspreekt. Ik zou zeggen ga voor dat geld lekker op vakantie dan kan je later nog op iets leuk terugkijken

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Nu, ik vind jouw schrijverij prima, hoor! (Tussen haakjes veel beter dan mijn schrijfstijl) Het gaat erom wat je mededelen wilt en ach, ieder op zijn eigen wijs.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik lees al een aantal jaren met je mee, je schrijft hartstikke gezellig en komt heel puur over.
  Onlangs ben ik ook met een blog gestart en ik hoop dat ik dat gevoel bij mijn lezers ook op kan roepen naar mate ik meer ervaring krijg ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Je schrijft prima! En in Groningen en nabije omgeving zullen vast kortere schrijfcursussen zijn voor een lager tarief als je toch iets zou willen! Zelf heb ik in het verleden cursussen schrijven gevolgd bij Kunstbedrijf Arnhem en bij NIVON Arnhem, en bij www.yoekenagel.nl. Van geen van de organisaties heb ik aandelen hoor... Ik vind je blogs leuk en inspirerend om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen