Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 25 april 2016

Loop jij ook toeslagen mis?

Ik denk niet dat er veel lezers van dit blog zijn die toeslagen mislopen. Ik denk dat mijn lezers  vrijwel zonder uitzondering precies weten waar ze recht op hebben. Daarom denk ik niet dat ik met dit bericht veel mensen op het idee breng om te checken of ze toeslagen mislopen.

Volgens het VARA-programma Kassa vragen veel mensen niet de toeslagen aan waar ze recht op hebben. Het zou gaan om 1 op de 7 huishoudens. Die lopen daardoor gemiddeld ruim 1300 euro mis.
Het gaat om zorgtoeslag, huurtoeslag en kinderopvangtoeslag. Klik ook hier.
Het zijn de laagopgeleiden met lage inkomens en ouderen die de toeslagen niet aanvragen.
Het zou mij niet verbazen als diegenen die geen toeslagen aanvragen voor een deel dezelfden zijn als de 2,5 miljoen laaggeletterden die ons land "rijk" is. Ik schreef er afgelopen vrijdag over.
Waarom denk ik dat? Het aanvragen van toeslagen en subsidies is knap ingewikkeld. Je moet er als het ware voor doorgeleerd hebben om het te kunnen regelen.

Het programma Kassa pleit ervoor dat de overheid mensen gaat helpen bij het regelen van toeslagen. Er is al heel veel bekend over inkomen en belastingen. De overheid "weet" toch al van alles over ons. Misschien wel meer dan ons lief is. Het zou veel gemakkelijker zijn als de toeslagen die nu niet aangevraagd worden, automatisch uitgekeerd worden op grond van een laag inkomen en andere gegevens die al wel bekend zijn bij de overheid.

Dat lijkt mij een uitstekend idee! Dan komen de toeslagen tenminste bij de mensen die ze hard nodig hebben!

8 opmerkingen:

 1. Ik weet niet of dat een goed idee is. De gegevens die bekend zijn kloppen niet altijd en als je al weinig hebt, toeslag krijgt, die uitgeeft en vervolgens weer terug moet betalen, zit je denk veel sneller in de problemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helaas voert de belastingdienst een ontmoediging beleid, ze maken je aan de ene kant blij met toeslagen wat je vervolgens het jaar er op weer deels terug moet betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Misschien toch maar een basisinkomen doen en die hele toeslagenkermis afschaffen..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind dat het ook lastig gemaakt wordt, je moet van alles invullen, nasturen etc. etc. en de belastingdienst werkt niet echt mee. Net als de reactie van "meneer en mevrouw" ben ik heel erg voor een basisinkomen, weg met al die ingewikkelde procedures en instanties die fouten maken en niet meewerken.. wel zo handig en niet zo fraudegevoelig.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je link naar ' ik schreef ee afgelopen vrijdag over' werkt niet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je melding, ik heb de link vernieuwd en getest. Volgens mij doet hij het nu wel!

   Verwijderen
 6. Heel makkelijk hier, we krijgen niks!
  Kan ik mij daar iig niet druk overmaken😀

  BeantwoordenVerwijderen
 7. hoe kom je er achter òf en zo ja wáár je recht op hebt??
  vd week naar sociaal raadsman geweest in t wijkcentrum: stuk wijzer geworden!

  BeantwoordenVerwijderen