Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 24 april 2016

Zuinige Shell

In de provincie Groningen wordt ieder jaar voor miljarden aardgas uit de grond gehaald.
Door de aardgaswinning zijn er regelmatig aardbevingen in dit gebied. Ik heb zelf nu ook 2 bevingen in de stad Groningen heel goed gevoeld. De stad ligt aan de rand van het gaswinnings- en aardbevingsgebied en daarom heeft heeft de stad er minder last van dan inwoners van bijvoorbeeld Loppersum of Uithuizen. Toch wordt nieuwbouw van overheidsgebouwen in de stad tegenwoordig aardbevingsbestendig uitgevoerd en zijn in het gebouw waar ik werk, alle kasten vastgeschroefd aan de wanden, zodat mijn collega's en ik bij een aardbeving niet bedolven worden door een kast.

Door de aardbevingen zijn, zeker in de provincie, veel woningen, kerken, scholen en andere gebouwen in meer of mindere mate beschadigd. Die gebouwen zouden worden hersteld in opdracht van de NAM die de gaswinning exploiteert. Er zijn ook al gebouwen hersteld en soms zijn ze afgebroken omdat er geen redden meer aan was.

Sinds kort wordt er minder gas gewonnen, dit om de kans op aardbevingen kleiner te maken. Het is nog niet zeker of dat echt helpt, maar er is hoop dat we hier in Groningen misschien minder aardbevingen krijgen.

Nu er minder aardgas gewonnen wordt, wil de Shell, één van de bazen van de NAM (Shell is voor  50% eigenaar), minder geld geven voor het herstel van woningen en andere gebouwen, want ze hebben daar geen geld voor. Bovendien vernietigt de provincie Groningen 100 miljard euro aan nationaal inkomen nu er minder gas gewonnen wordt. Dit is in het kort de inhoud van de brief die door de Shell naar de leden van de 2e kamer is gestuurd.

Tja, het zal je maar gezegd worden: jullie zijn daar in Groningen de reden waarom Nederland armlastig wordt en doordat er minder inkomsten zijn, verrekken jullie daar maar lekker in jullie beschadigde woningen die op instorten staan (in sommige gevallen dan hè).

De Shell en de NAM zijn wettelijk verplicht om schade te herstellen. Ook als er geen gas meer uit de grond wordt gehaald. Ze hebben al heel lang roofbouw gepleegd op de gasvoorraden (en de Nederlandse overheid deed daar vrolijk aan mee). De Shell had vorig jaar een omzet van 421 miljard euro en een winst van 14,7 miljard euro.
Nu snap ik wel dat je zuinig moet zijn en de hand op de knip moet houden als je maar 14.700.000.000.000 eurootjes winst maakt.
Voordat je het weet zit je in de rode cijfers!
Maar toch, een wettelijke verplichting blijft een wettelijke verplichting, ook voor de Shell.

13 opmerkingen:

 1. De NAM en de SHELL moeten zich doodschamen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Niemand geen shell meer tanken, boycotten die hap.
  Schandalig dat ze zo de mensen met schaden te (sorry voor het woord) kakken zetten.
  Zachtjes aan zie je dat grote multinationals met heel veel geld veels te vlug weg kunnen komen als ze over de brug moeten komen met geld!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schandalig. Wat ik ook niet begrijp is waarom al niet jaren geleden al begonnen is met alle nieuwbouw aardbevingsbestendig te bouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja, Shell moet ook in Nigeria nog een boel opruimen, iets et lekkende leidingen, meen ik.
  En dan kan 't dicht bij huis niet meer lijden.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Shell is ook lekker bezig in Oekraine. Ze fracken naar schaliegas en bewaren het verontreinigde afvalwater in open bassins. En ook in Oekraine trekken ze zich niets aan van de bevolking...

   Verwijderen
 5. Ken je de stichting/organisatie Follow This? Zij zijn bezig om mensen ertoe te bewegen aandelen Shell te kopen en op die manier om te buigen naar een duurzamere bedrijfsvoering. Door te stemmen op de aandeelhoudersvergadering is dit mogelijk.

  https://follow-this.org/

  Dat is misschien een mooiere manier dan om niet te tanken bij de Shell..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik snap je frustratie.

  Sowieso is Shell nou niet bepaald een geweldig bedrijf, ze maken meer kapot dan alleen Groningen...

  Groetjes Sas

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je zou je er eigenlijk niet druk over moeten maken en ze heel zakelijk moeten wijzen op hun verplichtingen, maar het grijpt je toch aan! ! Sterkte !!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Persoonlijk ben ik niet gedupeerd, nog niet tenminste.

   Ik maak me alleen druk over de handelswijze van de Shell.

   Een brief naar de leden van de 2e kamer sturen met de boodschap dat er minder geld beschikbaar zal zijn voor herstel en dat de overheid in de toekomst 100 miljard euro minder inkomsten heeft door het beperken van de aardgaswinning vind ik beneden alle peil.
   Dáár maak ik mij druk om.

   Verwijderen
 8. Onbegrijpelijk, dat kortetermijn denken. Van Shell en de overheid. (van wie niet, eigenlijk....)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. 14,7 miljard = 14.700.000.000

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is duidelijk dat ik nooit met miljarden te maken heb ;-)

   Verwijderen