Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 9 april 2016

Mijn belastingrekening

Sinds een klein jaar heb een speciale spaarrekening, die daarvóór slapende was, omgevormd tot belastingrekening. Van alle bijverdiensten die ik bruto ontvang, gaat bijna de helft naar deze spaarrekening. Hier komt ook de reservering van ZVW premie op. De rest van mijn bijverdiensten gaat naar een andere spaarrekening: mijn zakgeldrekening.
Ik vind het verrassend handig en overzichtelijk. Tot mei vorig jaar had ik alle spaargeld/zakgeld/reserveringen voor diverse zaken allemaal op 1 rekening en dacht ik: het maakt ook helemaal niet uit, ik weet hoe veel of hoe weinig geld ik heb, dat overzicht voldoet.
Ha, ha en nu voel ik me de koning te rijk met mijn zakgeld en ben ik blij met het overzicht dat ik heb op de belastingrekening. Als ik binnenkort een smak geld moet betalen aan de belastingdienst, dan staat dat al keurig klaar en dan is het ook voor mezelf zonneklaar dat ik net iets meer dan dat bedrag netto heb bijverdiend.
Binnenkort komen de verdiensten van het referendum!

5 opmerkingen:

 1. Slim idee! Ik vind dat het betalen van kosten altijd minder als een nare kostenpost voelt als ik er speciaal geld voor apart heb gezet.

  En als je er geld van overhoud voelt het nog als een bonus ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik snap je helemaal, ik hou ook van aparte potjes ipv alles op 1 hoop. Dan voelt het niet als een aderlating als ik bij voorbeeld € 200 aan de dierenarts moet betalen. Mijn 'normale' spaarpot slinkt dan niet en dat het van de reserveringsspaarpot afgaat vind ik niet erg. Dat geld is er tenslotte voor en gek genoeg voelt het betalen dan minder erg. Ja het brein van de mens is een raar ding. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het heel opmerkelijk dat het inderdaad zo werkt! Dat geld voor de belastingdienst is daarvoor bedoeld en ik ben al helemaal in mijn nopjes als daar nog wat blijft staan (dat is namelijk de reservering voor de belastingen van 2016)

   Verwijderen
 3. Slim om het zo te doen. Bij mij zou dat echt niet de moeite zijn. Mijn bijverdienste dit jaar is €150 voor stembureau en ik verwacht €50 voor euroclix. Echt niet de moeite om extra rekening voor €100 te hebben. Bij jou zijn het serieuze bedragen. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ...toen ik voor het eerst zakgeld kreeg ( 56 jaar geleden) moest ik het in zgn. potjes doen, stelde mijn vader voor. 25 cent voor de collecte in de kerk, 10 cent voor snoep, 10 cent voor extra boeken uit de bibliotheek en 30 cent in mijn spaarpot om cadeautjes te kopen voor ouders, broers en zusjes en vriendinnetjes. Op die manier heb ik tot mijn 16E mijn zakgeld verdeeld. Nu heb ik geen zgn. potjes meer nodig en heb gewoon 1 pot waaruit ik alles betaal en voel me daar nooit vervelend bij!

  BeantwoordenVerwijderen