Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 8 april 2016

Mijn salarisstrookje en wat er niet op staat

Eigenlijk is het tegenwoordig een A-4-tje en heet het niet een strookje, maar een salarisspecificatie. Lang geleden, toen ik 19 was en bij een uitzendbureau werkte, was het inderdaad een smal lang strookje waar alle bedragen op stonden.

Op mijn specificatie staan termen waarvan ik nog steeds niet weet wat het is, dus bedacht ik dat ik het maar eens uit moet zoeken. Op het intranet bij het onderdeel P&O staat uitleg van de salarisspecificatie. En dan verwacht ik dat ze uit gaan leggen wat alle afkortingen betekenen, maar dat blijkt niet zo te zijn, of in ieder geval is het nog steeds niet geheel duidelijk.
Wat staat er dan? Er staan net weer andere afkortingen, zodat het nog steeds moeilijk te herleiden is waar deze letters voor staan.
De aanspraken VU en EJU vind ik helemaal niet op de uitleg, maar daar kan ik met enige fantasie Vakantie Uitkering en Einde-Jaars-Uitkering van maken.
Na enige studie van de salarisspecificatie denk ik: het maakt me ook geen bal uit, ik ben tevreden met mijn salaris en daar gaat het uiteindelijk om en dan stop ik met het uitzoeken wat alles betekent.

In de Volkskrant stond op zaterdag 26 maart het artikel: Worden we armer zonder dat we het doorhebben? Besteedbare inkomens dalen sinds 2001.
Dat is een intrigerende titel!
Hoezo dalen de inkomens? Volgens Robin Fransman, de schrijver van het artikel staat op het loonstrookje niet de volledige loonsom. Er worden bedragen weggelaten die werkgevers wel moeten betalen, maar die werknemers niet terugzien op hun loonstrookje. Als die er wel op zouden staan, dan zou je ontdekken dat je brutoloon ongeveer 30% (!!!) hoger is dan jij denkt! Dat zijn de werkgeverslasten. Het gaat onder anderen om bijna 7% inkomensafhankelijke zorgbijdrage.  Verder gaat het om werknemersverzekeringen tegen ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid (samen 19%). Ook is er dan nog het werkgeversdeel van de pensioenpremie, nog weer zo'n 4 %.
Die werknemersbijdragen zijn in de afgelopen jaren een stuk hoger geworden en dat heeft invloed op ons besteedbare inkomen.
Helder!
Ik vond het laatst al zo gek dat ik de zorgbijdrage niet terug vond op mijn loonstrookje!
Robin Fransman pleit voor een duidelijker loonstrookje met de volgende categoriën:
- voor u
- voor later
- voor pech
- voor iedereen
Dat lijkt inderdaad heel simpel!
Ik vind het een heel goed idee!

Wist jij dat de loonsom 30% hoger is dan dat er op jouw loonstrookje staat?
En is jouw huidige loonstrookje voor jou volstrekt duidelijk?

10 opmerkingen:

 1. Beste ZA. Op onderstaande site kan je de werkgevers lasten berekenen. Groet, Bastiaan. http://www.raet.nl/bruto-netto-salaris-berekenen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb geen loonstrookje omdat ik als zzp-er werk, maar ik vind het een goed en helder voorstel! 30% is best veel vind ik.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb een paar keer een begroting moeten maken, met werknemerskosten erin verwerkt. Dus ja ik weet dat er een groot verschil is tussen het bedrag wat je krijgt en wat de werkgever betaald.

  Fijn dat je tevreden bent met je inkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als zzper betaal ik veel zelf wat een werkgever zou moeten betalen, dus wat dat betreft weet ik inderdaad dat het veel is, maar 30% wist ik niet! dat is erg veel!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het klopt niet helemaal wat je zegt. Het brutoloon is gewoon het brutoloon. Dat is niet te laag weergegeven of iets dergelijks. Maar de loonkosten zijn niet gelijk aan het brutoloon; er bovenop komt inderdaad het werkgeversdeel sociale premies.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik wist dat dat een stuk hoger ligt. Naast allerlei verzekeringen rekenen ze ook de kosten mee van een werkplek voor een medewerker. Al met al is personeel gewoon duur :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hebben ook de indruk dat de belastingen en heffingen steeds hoger worden en dat er netto minder overblijft. Mijn man heeft elk jaar een periodiek en het valt iedere keer tegen hoeveel hij daar van overhoudt. Hij heeft een bovenmodaal salaris en is alleenverdiener. De arbeidskorting wordt elk jaar minder, net als mijn heffingstoeslag.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. 12 jaar geleden kreeg ik een wao uitkering en een aanvulling van het pensioenfonds. Ik had het toen niet slecht kwa inkomen. Maar de laatste jaren merk ik dat alkes duurder is geworden,vooral het lastste half jaar lijkt het nog harder te gaan met de prijzen. Ik merk dit echt omdat ik nauwelijks omhoog gegaan ben met mijn wao uitkering en met de pensioen aanvulling ben ik al behoorlijk gekort. Ik hou mijn hart vast voor de komende jaren

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn loonstrook is mij geheel duidelijk, ik werk namelijk op de salarisadministratie. Klopt de werkgeverskosten liggen een stuk hoger idd.... En ieder jaar veranderen de premies/inhoudingen etc weer, dus automatisch ook het netto loon. Voor dit jaar is de loonheffing wat lager, zal volgend jaar vast weer gaan stijgen.....Ben ook tevreden met wat ik ontvang.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nee, niet echt. Alhoewel ik betwijfel of mijn baas dat dan weer wel weet. Allicht als hij er navraag over doet bij de experts die onze salarisadministratie doen. Maar dank voor dit inzichtelijk stukje.

  BeantwoordenVerwijderen