Eigenlijk is het tegenwoordig een A-4-tje en heet het niet een
strookje, maar een salarisspecificatie. Lang geleden, toen ik 19 was en
bij een uitzendbureau werkte, was het inderdaad een smal lang strookje
waar alle bedragen op stonden.
Op mijn specificatie
staan termen waarvan ik nog steeds niet weet wat het is, dus bedacht ik
dat ik het maar eens uit moet zoeken. Op
het intranet bij het onderdeel P&O staat uitleg van de
salarisspecificatie. En dan verwacht ik dat ze uit gaan leggen wat alle
afkortingen betekenen, maar dat blijkt niet zo te zijn, of
in ieder geval is het nog steeds niet geheel duidelijk.
Wat staat er dan? Er staan net weer andere afkortingen, zodat het nog steeds moeilijk te herleiden is waar deze letters voor staan.
De aanspraken VU en EJU vind ik helemaal niet op de uitleg, maar daar kan ik met enige fantasie Vakantie Uitkering en Einde-Jaars-Uitkering van maken.
Na enige studie van de salarisspecificatie denk ik: het maakt me ook geen bal uit, ik ben tevreden met mijn salaris en daar gaat het uiteindelijk om en dan stop ik met het uitzoeken wat alles betekent.
In de Volkskrant stond op zaterdag 26 maart het artikel: Worden we armer zonder dat we het doorhebben? Besteedbare inkomens dalen sinds 2001.
Dat is een intrigerende titel!
Hoezo dalen de
inkomens? Volgens Robin Fransman, de schrijver van het artikel staat op
het loonstrookje niet de volledige loonsom. Er worden bedragen
weggelaten die werkgevers wel moeten betalen, maar die werknemers niet
terugzien op hun loonstrookje. Als die er wel op zouden staan, dan zou
je ontdekken dat je brutoloon ongeveer 30% (!!!) hoger is dan jij denkt!
Dat zijn de werkgeverslasten. Het gaat onder anderen om bijna 7%
inkomensafhankelijke zorgbijdrage. Verder gaat het om
werknemersverzekeringen tegen ziekte, arbeidsongeschiktheid en
werkloosheid (samen 19%). Ook is er dan nog het werkgeversdeel van de
pensioenpremie, nog weer zo'n 4 %.
Die werknemersbijdragen zijn in de afgelopen jaren een stuk hoger geworden en dat heeft invloed op ons besteedbare inkomen.
Helder!
Ik vond het laatst al zo gek dat ik de zorgbijdrage niet terug vond op mijn loonstrookje!
Robin Fransman pleit voor een duidelijker loonstrookje met de volgende categoriën:
- voor u
- voor later
- voor pech
- voor iedereen
Dat lijkt inderdaad heel simpel!
Ik vind het een heel goed idee!
Wist jij dat de loonsom 30% hoger is dan dat er op jouw loonstrookje staat?
En is jouw huidige loonstrookje voor jou volstrekt duidelijk?
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
vrijdag 8 april 2016
Mijn salarisstrookje en wat er niet op staat
Labels:
Geld
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Beste ZA. Op onderstaande site kan je de werkgevers lasten berekenen. Groet, Bastiaan. http://www.raet.nl/bruto-netto-salaris-berekenen
BeantwoordenVerwijderenIk heb geen loonstrookje omdat ik als zzp-er werk, maar ik vind het een goed en helder voorstel! 30% is best veel vind ik.
BeantwoordenVerwijderenHuisvlijt
Ik heb een paar keer een begroting moeten maken, met werknemerskosten erin verwerkt. Dus ja ik weet dat er een groot verschil is tussen het bedrag wat je krijgt en wat de werkgever betaald.
BeantwoordenVerwijderenFijn dat je tevreden bent met je inkomen.
Als zzper betaal ik veel zelf wat een werkgever zou moeten betalen, dus wat dat betreft weet ik inderdaad dat het veel is, maar 30% wist ik niet! dat is erg veel!
BeantwoordenVerwijderenHet klopt niet helemaal wat je zegt. Het brutoloon is gewoon het brutoloon. Dat is niet te laag weergegeven of iets dergelijks. Maar de loonkosten zijn niet gelijk aan het brutoloon; er bovenop komt inderdaad het werkgeversdeel sociale premies.
BeantwoordenVerwijderenIk wist dat dat een stuk hoger ligt. Naast allerlei verzekeringen rekenen ze ook de kosten mee van een werkplek voor een medewerker. Al met al is personeel gewoon duur :-)
BeantwoordenVerwijderenWij hebben ook de indruk dat de belastingen en heffingen steeds hoger worden en dat er netto minder overblijft. Mijn man heeft elk jaar een periodiek en het valt iedere keer tegen hoeveel hij daar van overhoudt. Hij heeft een bovenmodaal salaris en is alleenverdiener. De arbeidskorting wordt elk jaar minder, net als mijn heffingstoeslag.
BeantwoordenVerwijderen12 jaar geleden kreeg ik een wao uitkering en een aanvulling van het pensioenfonds. Ik had het toen niet slecht kwa inkomen. Maar de laatste jaren merk ik dat alkes duurder is geworden,vooral het lastste half jaar lijkt het nog harder te gaan met de prijzen. Ik merk dit echt omdat ik nauwelijks omhoog gegaan ben met mijn wao uitkering en met de pensioen aanvulling ben ik al behoorlijk gekort. Ik hou mijn hart vast voor de komende jaren
BeantwoordenVerwijderenMijn loonstrook is mij geheel duidelijk, ik werk namelijk op de salarisadministratie. Klopt de werkgeverskosten liggen een stuk hoger idd.... En ieder jaar veranderen de premies/inhoudingen etc weer, dus automatisch ook het netto loon. Voor dit jaar is de loonheffing wat lager, zal volgend jaar vast weer gaan stijgen.....Ben ook tevreden met wat ik ontvang.
BeantwoordenVerwijderenGr. Boukje
Nee, niet echt. Alhoewel ik betwijfel of mijn baas dat dan weer wel weet. Allicht als hij er navraag over doet bij de experts die onze salarisadministratie doen. Maar dank voor dit inzichtelijk stukje.
BeantwoordenVerwijderen