Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 14 april 2016

Toch niet goed?

Ik gebruik voor de bereiding van mijn eten al jarenlang plantaardige oliën. Dat zou veel beter zijn dan dierlijke vetten. Linolzuur in plantaardig vet zou hart- en vaatziekten voorkomen en zorgen voor een lager cholesterol.
Wat blijkt nu? Die bescherming door het linolzuur valt heel hard tegen.
Er is een nieuwe analyse gedaan van onderzoeken die ongeveer 50 jaar geleden plaatsvonden, en daaruit blijkt dat plantaardige olie misschien zelfs slechter is voor het hart!
Nou ja, dat is ook wat! Heb ik braaf sinds ik in 1993 opnieuw diabetes kreeg (na 3x zwangerschapsdiabetes) al die jaren niet in margarine gebakken, maar in plantenolie en dan heeft dat misschien wel een averechts effect gehad!
Ik ben er zeker wel wat confuus van!
Voorlopig ga ik er maar van uit dat het toch niet heel veel kwaad deed, zo veel liters olie heb ik ook weer niet gebruikt, want het devies was ook om zuinig met olie om te springen en er zo weinig mogelijk van te gebruiken.

7 opmerkingen:

 1. Helaas legt ook het voedingscentrum onderzoeken nogal selectief en vooral in het voordeel van fabrikanten uit in hun adviezen. Het is niet zo gek dat mensen er niets meer van begrijpen, als hun adviezen elke zoveel jaar wijzigen en het vorige advies weer tegenspreken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb daar ook over gelezen. Dat onverzadigde olie niet zo gezond is als werd voorgespiegeld. Maar wat nu goed is en niet goed dat lijkt wel steeds te veranderen. Ik eet nu bijna helemaal vegan en in die hoek zie je veel betichten/recepten zonder olie. Ik wissel af want ik vind een beetje vet ook best lekker. Ik ben wel minder olie gaan gebruiken en regelmatig sauteer ik groentes in een heel klein beetje water. En ik vind het resultaat erg lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kijk eens op de site van keerdiabetesom.nl daar staat meer info hierover.
  Zeer interessant!

  Groet, Erna

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik bak het liefste met roomboter/ kokosolie/ olijfolie. Soms sesamolie... Margarine Ed gebruik ik nooit, mij teveel ingrediënten en smaakt naar plastic.
  Mariska

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb die B.ecel beweringen nooit geloofd.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. oud nieuws.
  Olijfolie en kokosolie beide plantaardig, zijn wel goed.

  BeantwoordenVerwijderen