Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 4 mei 2016

Een schoon huis!

Ik moet bekennen dat ik een zeer slechte huishoudster ben. Het is hier knap vies en het zou vele malen schoner kunnen. Je moet hier niet van de vloer willen eten. Misschien heeft het te maken met het feit dat ik vanaf mijn 10e tot mijn 19e thuis als goedkope werkster werd ingezet, maar het hele huishouden interesseert me ook geen mallemoer. Ik doe veel liever andere dingen. Ik heb er ook helemaal geen last van, het zit me op geen enkele manier in de weg.
Soms krijg ik onverwacht bezoek en dan ineens kijk ik met andere ogen naar mijn huis en denk ik: nou, dat had wel wat schoner gekund!

Veel collega's op mijn werk hebben een werkster in dienst die voor hen het huis schoon en netjes houdt. Recent heb ik er over gedacht om ook een poetsvrouw in dienst te nemen. Heerlijk lijkt me dat, iemand die voor mij het huis blinkend schoon houdt!

Het enige wat mij weerhoudt:
 - Ik heb zelf tijd genoeg. Ik werk drie dagen en voor de rest heb ik voldoende tijd om iets in mijn huishouden te doen.
                     en
- Het kost nogal wat geld. Voor 2 uur per week ben je al snel 100 euro per maand kwijt als het niet meer is en dan heb je het nog niet eens over een witte werkster, maar over een zwarte. Ik bedoel dan niet de kleur van de mens, maar het feit of er belastingafdracht plaatsvindt of niet.
Als ik er aan zou beginnen, dan wil ik doorbetalen tijdens vakanties en ziekte.

Wat wel heel goed werkt als er regelmatig een huishoudelijke hulp komt: ik word gestimuleerd om ook aan de slag te gaan.  Als iemand anders poetst en boent, dan kan ik toch niet achter blijven?

Voorlopig zie ik er van af om huishoudelijke hulp te nemen, maar er komt een tijd, dat ik er toch voor kies. Dat weet ik nu al! Je moet al bijna omvallen voordat je in aanmerking komt voor thuiszorg, de werkster is dan een goed alternatief. Eventueel voor 1 à 1,5 uur per week.

Afgelopen maandag heb ik mijzelf overtroffen door flink wat uren in huis bezig te zijn met opruimen, poetsen en boenen. Het resultaat mag er zijn, al zeg ik het zelf!
Is het nu klaar?
Allerminst!
Dat is ook één van mijn pijnpunten van het huishouden, het is nooit klaar! Ben je met het ene klaar, dan kun je weer verder met iets anders en als dat dan klaar is, dan kun je wel weer opnieuw beginnen.
Vandaag ga ik wat wassen draaien en mijn bed verschonen.
Ik ga het voorjaars-dekbed in gebruik nemen!

25 opmerkingen:

 1. Goed bezig! Ik ben ook een slechte huishoudster. Vooral tijdgebrek, want als ondernemer heb je toch wat minder in te brengen als het gaat om je eigen vrije tijd, maar als ik dan vrij ben, dan is het ook niet mijn hobby. Inderdaad omdat het nooit klaar is, je hebt er dan toch soort beperkt plezier van. Bovendien maak ik het gelukkig niet heel vies, dus het is vaak ook niet nodig om alles elke week of twee keer in de week te doen. Nu is het hier wel wat schoner vanwege de bezichtigingen, maar ook daarvoor kan ik niet steeds alles poetsen. Misschien wel als ik meer tijd en een kleiner huis had, maar nu leg ik me er gewoon bij neer dat het is zoals het is. Een schoonmaakster lijkt me geweldig, de kosten idd minder en ik zou denk ik ook te streng zijn, maar dat niet altijd durven zeggen, waardoor ik er dan een ontevreden gevoel aan overhoud.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier is het 15 euro per uur! Dat is al een heel ander bedrag! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor 1 uur per week en een verdienste van een tientje zou ik mijn huis niet uitgaan als ik werkster was hoor!
  Je hebt dan een gebroken ochtend, moet naar je adres fietsen enz. Twee uur vind ik al weinig. Een beetje werkgever biedt haar hulp ook een kopje koffie aan tussendoor. Een tientje per uur vind ik trouwens erg slecht betaald, zeker als het zwart is. Dat is bijna wat een witte werkster overhoudt en die zal zeker niet voor 1 uur per ochtend komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan je mij uitleggen waarom een tientje voor een werkster die zwart werkt zeker slecht betaald krijgt? Een tientje is een tientje en die gene die zwart werkt kan alles in haar zak houden, daarom snap ik jou reactie niet.

   Ik ben erg tegen zwart werkende mensen dus ook zwart werkende schoonmaaksters.

   Groetjes Sas

   Verwijderen
  2. Omdat een werkster die gewoon wit wil werken niet voor een tientje zwart gaat werken. De hele reden van zwartwerken is toch dat zowel de hulpvrager als de hulpgever er voordeel van hebben? En mijn voornaamste punt was dat uur. Er zullen weinig hulpen zijn die voor 1 uur willen komen, zeker als ze een tientje betaald krijgen. Het klopt dat je als zwartwerker alles in je zak kunt steken maar het voordeel valt dan weg.
   Ik ben ook geen voorstander van zwart werken, maar dat is hier het punt niet.

   Verwijderen
 4. Toen ik met mijn geopereerde voet zat, betaalde ik graag 15 euro per uur. Ik hield haar zelfs langer, omdat het een topvrouw was, die kon nadenken! Als ik thuis kwam lag er een briefje met de uren er op die ze werkte. Dat geld maakte ik meteen over, klaar.

  Ik heb vaker werksters gehad. Een heel verkeerde, maar ik had meer tijd daardoor. Ik herinner me een werkster die goed schoonmaakte, en die ik tijdens de schoonmaakmiddel in de stad tegenkwam! Het maakte niet uit. Het huis was schoon. Misschien had ze op een ander tijdstip gewerkt.

  Slechte werksters, heb ik ook gehad. De boekenkast kon ze niet de randjes voor de boeken stoffen. Nee, want boekenkast stoffen betekende voor haar alle boeken er uit. Tja, dan mag er nog een uur bij.

  Ik heb een werkster gehad die goed kon huilen en altijd problemen had. Dus leende ik haar geld voor na een inbraak in de kelder van een anti kraak woning en ik leende haar geld om de borg van een nieuw huurhuis te betalen. Ik liet haar met vijf euro per week door inhouding van loon betalen,
  Je raad het al, ze wilde regelmatig meer lenen. Ik maakte een overzicht met het al afgeloste bedrag. Ze kwam denk ik alleen om het geld van de tafel te halen. Op een gegeven moment kon ik mijn naam schrijven op een plankje in de gastenkamer, ik had er niks aan.
  Mijn familie vond dat ik een werkster nodig had. Ik kon me verschuilen. Ja, maar ik heb nu toch een werkster.

  Werkelijk Zuinigaan, dat uurtje per week, dat moet toch te doen zijn? Regelmaat is het toverwoord, minimaliseren en regelmaat. Schoonmaakullen op iedere verdieping. Gaan met die banaan. Hygiene ik krijg er een tien voor in de reviews op B&B.nl
  Toch heb ik een hekel aan de hoekjes en gaatjes van de badkamer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het huishouden is alleen even leuk als je een grote klus hebt gedaan en dan echt het verschil ziet! Mar helaas is dat maar van korte duur.

  Toen ik nog werkte heb ik 10 jaar lang 1x per 14 dagen 3 uur thuishulp gehad, toen was dat nog vrij makkelijk an te vragen. Ik kreeg het toen omdat ik de combinatie niet aankon en via maatschappelijk werk dit aangeraden kreeg. Nu zal dat niet meer lukken denk ik. Omdat ik een normaal inkomen had betaalde ik 14 euro eigen bijdrage.
  Veel hulpen langs zien komen en bijna iedereen was goed.
  Een maal had ik een jonge jongen die zijn best deed, maar heel timide beneden kwam melden dat hij geen idee had hoe en lit-jumeau dekbed in de hoes te doen. Hij had alleen ervaring in hotelbedden 1 persoons. Was een gezellige jongen en ik heb hem met plezier geholpen en aangeraden zijn moeder nog wat tip te vragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Volgens mij zijn er weinig mensen die poetsen echt als hobby hebben. Ik hoor daar zeker ook niet bij. Met een rommelige man en kind + 3 katten zal ik echter wel moeten. Zeker als de man erg druk is.

  Mijn truukje: er afgebakende tijd voor inplannen, met dan vaste dingen die ik doe. Dat is op vrijdag een uurtje voor de wekelijkse dingen. Als de man vrij is maakt hij dingen goed schoon, zoals de badkamertegels, koelkast of whatever. Is de man te druk voor het huishouden, dan probeer ik elke doordeweekse dag iets extra te doen (dus eens een lade uitmesten en poetsen oid).

  Verder dagelijks een swiffer door het huis, vaatwasser en was bijhouden en klaar is Clara.

  Is het een idee om het wekelijkse rondje zelf te doen en dan eens per maand een werkster in te huren voor drie uur voor die extra dingen? (de ene keer alle keukenkastjes aan de binnenkant laten poetsen, de volgende keer alle ramen zemen + de vloeren dweilen oid enzovoorts).

  Hier kom je met 50 euro voor 3 uur een heel eind als je een werkster zoekt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Misschien wil 1 van de studenten van je werk wat bijverdienen?
  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat lijkt me een mengeling van werk en privé waar ik niet voor kies.

   Verwijderen
 8. Als je een leuke vaste werkster treft - wanneer het zo ver is - is het misschien ook wel gezellig?
  Ik ben het huishouden de laatste jaren meer gaan waarderen. Ik zie het inmiddels als het vormgeven van mijn leven. Zoals een kunstenaar een schilderij maakt of een beeld boetseert, zo geef ik mijn leven vorm met het huishouden. Poetisch nietwaar?
  Ik ben nu bezig met de voorjaarsschoonmaak! Joepie!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het huis op orde houden en schoonmaken vind ik ook best lastig. Ik gebruik wel schema's als ondersteuning en leidraad
  http://slimhuishouden.nl/naar-de-schemas/
  er zijn wel andere sites ook. Samen met een vriendin wil ook wel eens helpen. De ene week bij de een ( met z'n tweeën )en de andere week bij de ander. Bijv elke woensdagochtend

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind dat je weinig respect toont voor een werkster als je ze 1 of 1,5 uur laat komen. Probeer eerst zelf eens wat je in die tijd kunt doen. Dan zul je waarschijnlijk zien dat het erg weinig is. De meeste mensen willen te veel laten doen in die tijd en de werkster stapt op. Maar als jouw huishouden niet meer tijd kost, kun je het net zo goed zelf doen. En anders zul je moeten beseffen dat arbeid niet goedkoop is ook al is het "maar" een werkster.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat je gelijk hebt en 1 of 1,5 uur per keer weinig is. Ik denk dat ik in de toekomst, als ik een huishoudelijke hulp neem, uren ga clusteren en bijvoorbeeld iemand 2x per maand 3 uren laat komen.

   Verwijderen
 11. Ik betaal GRAAG het geld aan een werkster! Ik heb iemand voor tweeenhalf uur per twee weken, en betaal dan € 70 per maand. Is vrij standaard hier in de omgeving. Je hebt wel het gedoe om zo iemand goed aan het werk te houden (bij de een meer dan de ander), maar dat heb ik er graag voor over. ZO lekker als ik thuiskom, en het huis is weer eens schoon... Het motiveert mij ook om in ieder geval eens per twee weken redelijk op te ruimen (zodat zij kan werken)- ik heb die stok achter de deur echt nodig!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik moet zeggen dat het me goed lukt mijn huishouden bij te houden en iedere dag doe ik iets extra. Zoals een stuk ramen zemen, dweilen, een stukje keuken uitmesten/poetsen/ boven zuigen. De dagelijkse dingen zoals beneden stofzuigen (met hond en poes echt nodig)en 3 keer p/w een was, planten, dieren, koken kan ik nu goed zelf en dan hou ik dus zelfs nog energie over voor 1 extra ding qua schoonmaak. Dat was ooit wel anders, maar ook toen was het toch best schoon. Al zwermen er hier echt wel bacteriën rond en poets ik niet alle natte hondenneuzen van de ramen, hoor. De definitie van schoon (genoeg) is voor een ieder weer anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Bij ons thuis wordt vaak gezegd, je kunt hier van de vloer eten, zoveel ligt er :)) Ik ben gezegend met een man die heeeeel erg goed kan opruimen en schoonmaken. Als we (ooit) klaar zijn met klussen willen we wel iemand inhuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Als je het een beetje slim aanpakt kost het huishouden niet zoveel tijd.
  Iedere dag iets is naar mijn idee het meest makkelijke, want als je het bijhoud kost niet niet zoveel tijd. Een badkamer die 4 weken niet is schoongemaakt is arbeidsintensiever dan een badkamer waar 2 keer per week een lapje overheen gaat.

  Ik maak altijd combinaties, in de ochtend doe ik bv de citroenschillen in een emmertje met water (ik drink iedere ochtend citroensap) om daarmee de wastafel en wc schoon te maken. In de avond neem ik na de afwas een kastje mee in de keuken. En zo heb ik nog wel meer van die combinaties kost bijna geen extra tijd en het is wel schoon.

  Grotjes Sas

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik maak me ook niet te druk om mn huishouden hoor! Dat beetje stof wat er nu ligt, ligt er volgende week ook wel plus een beetje meer. Mijn vloer is altijd schoon. Iedere avond haal ik een "snel" doekje over de wc brillen en 1x per week boen ik hem helemaal uit ( dus wasbakje en vloer en plankje ook mee). Ik stofzuig 2 x per week (vind ik voldoende, zo vies ist hier niet )dweilen wanneer nodig. Mn was ben ik altijd mee bij. 1 x per 1,5 week ongeveer de bedden verschonen en ik lap 2 x per jaar mijn ramen....dat ist! Vind het zonde van mn tijd om iedere dag maar bezig te "moeten" in huis. Mocht er ooit iemand hier komen en die meent het vies te vinden, wijs ik ze fijn mn emmer en doekje en dan gaan ze hun gang maar....

  Een werkster zal ik niet gauw nemen omdat ik het zelf zo wel prima vind gaan....

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 16. gewoon nooit iets doen ... dan komen er vanzelf mensen bij je schoonmaken ...
  altijd met je kont op de bank , op een laptop , of met je neus in de boeken ..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor deze geweldig tip! Dat had ik zelf niet kunnen verzinnen!

   Verwijderen
 17. Misschien zou je iets aan je jeugdtrauma kunnen doen die er voor gezorgd heeft dan je nu een grondige hekel hebt aan schoonmaken. Heb je weleens van EMDR gehoord een beproefde methode om trauma's te verwerken en vergoed door de zorgverzekering. Je kan natuurlijk denken, mij maakt die rotzooi en viezigheid in mijn huis niet uit maar je schrijft er al een aantal keren over en het is meer een symptoom van iets dan het probleem zelf. Ik heb deze therapie zelf ook gedaan mbt een trauma en het heeft mij bevrijd van een enorme last en voel mij sindsdien veel lichter in het leven staan. Stel dat je het doet dan weet ik zeker dat je daarna niet meer die nare herinneringen hebt aan schoonmaken als toen je nog kind was. Dan doe je het echt voor jezelf en met plezier. Ik hoop niet dat je het aanmatigend vindt dat ik deze aanbeveling maak. Op iedere leeftijd kan je in therapie gaan en het is niet iets waar je je maar bij zou moeten neerleggen. Heel andere tip trouwens dan bovenstaande.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Het is natuurlijk pas zwart als de ontvanger geen afdracht doet.
  De betalende partij hoeft als de ontvangende partij niet meer dan 3 dagen (en dat kan ook 3x een uur zijn) huishoudelijk werk doet geen afdracht te doen. Dat is de vrijstelling huishoudelijk personeel.

  http://www.belastingdienst.nl/bibliotheek/handboeken/html/boeken/HL/thema_s-bijzondere_arbeidsrelaties.html#HL-16.14.2

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Zoek een schoonmaakmaatje via een LEDS-kring of via Wehelpen.nl. Jij verricht via de LEDS-kring diensten voor X en Y komt via de LEDS-kring bij jou schoonmaken...

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ow ik houd juist wel van schoonmaken, muziek aan en gaan. Ik krijg er echt energie van. Ik ga iedere dag met mijn stofzuiger door het huis heen en maak de wc schoon heerlijk een schoon huis!

  BeantwoordenVerwijderen