Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 10 mei 2016

Een zwart gat

Dat is mijn straat als je bij donker de straat in rijdt.
Ongeveer 10 straatlantaarns geven geen licht meer. Als je een voorlamp heb zoals er op mijn fiets zit, dan valt het nog mee, want die geeft nog een paar minuten lang nadat ik afgestapt ben licht. Maar als uit je auto gestapt bent, of je wandelt de straat binnen, dan is een zaklamp geen overbodige luxe. Je ziet namelijk helemaal niets!
Eén van die straatlantaarns was al 5 maanden geleden stuk. Toen de lamp pas stuk was, had ik dit op de site van de gemeente aangegeven. En vervolgens in het begin iedere dag gekeken of de lamp al gemaakt was. Niets van dat alles en sinds afgelopen woensdag waren er rondom ineens heel veel meer lampen stuk. Omdat er helemaal niets gebeurd was nadat ik door had gegeven dat er 1 straatlamp kapot was, vertrouwde ik die site niet meer. Ik heb net zo lang gezocht totdat ik een telefoonnummer had gevonden en ik belde gistermiddag.
De dame die ik sprak wist me te vertellen dat mijn melding van december wel in het systeem stond. Nou dat is heel fijn, maar ik zou graag willen dat er met die 10 defecte straatlantaarns wat meer haast gemaakt werd, want ik vind dit een gevaarlijke situatie.
Zou het zuinigheid zijn van de gemeente Groningen? Mijn conclusie is wel dat ze blijkbaar weinig personeel in dienst hebben om te zorgen dat de straatverlichting goed werkt.
Gisteravond brandden de straatlantaarns nog niet. Ik benieuwd hoe lang het nog duurt.

8 opmerkingen:

 1. Wat een slechte beurt van de gemeente. Buiten je melding om moeten ze zelf ook regelmatig schouwen in de wijken van hun stad. Ik werk zelf bij de gemeente van het dorp waar ik ook woon, dus weet hoe het ook kan.
  Mijn advies is wel altijd bellen. Gemeentes krijgen enorm veel meldingen via mail en webformulieren, teveel om ze snel op te pakken.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij ons branden de lantaarns om en om, ook een bezuiniging denk ik. Gelukkig heeft hier bijna iedereen een eigen buitenlamp naast de voordeur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kon de dame misschien ook vertellen wat er gebeurd is met je melding?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als gemeente Groningen met de BuitenBeter App werkt, kun je daarmee de melding doorgeven en volgen wat ze ermee doen. Bij onze gemeente (Sittard-Geleen) werkt dat (meestal) goed en snel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tja de stad wil het centrum graag spic en span hebben, mag iets kosten ik meen 23 miljoen, en je weet het moet uit de lengte of uit de breedte ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb in zo'n situatie wel eens de politie gebeld.Vanwege het verkeers-en inbraak gevaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Inderdaad. Politie of de plaatselijke beveiliging. Zij moeten het ook melden als de verlichting het niet doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Joepie! De lantaarns doen het weer en nu allemaal, zelfs de lamp die maandenlang kapot was!

  BeantwoordenVerwijderen