maandag 13 juni 2016

Afvalproducten kunnen in de afvalbak

Maaltijdvervangende repen en shakes om af te vallen geven niet wat ze beloven. Ik heb ze nog nooit gebruikt en dit ook niet overwogen, maar toch vind ik het interessant dat de Consumentenbond bericht dat deze producten over het algemeen bomvol suikers zitten en te weinig eiwitten en vezels bevatten.
Ik, dik vanaf eind 1953, dus met een héééél lange historie in het genre overgewicht, heb deze dure producten nooit vertrouwd en ik vind het leuk dat er nu eens onderzoek is gedaan naar de kwaliteit van de producten.
De goedgelovige consument denkt af te vallen met zo'n product, maar ondertussen krijg je met 1 maaltijdshake van bijvoorbeeld Weight Care meer suiker binnen dan dat er in 1 glas cola zit!
Het komt er op neer dat je al "afvallend" veel suiker binnenkrijgt en te weinig vezels en eiwitten. Als je het lang volhoudt om deze maaltijdvervangers te gebruiken, dan kun je tekorten oplopen en dat lijkt me allesbehalve gezond. Verder is het de vraag of het afvallen zo goed verloopt.
Beter is het om gewoon eerlijk eten te eten en deze peperdure "afvalproducten" te beschouwen als afval.
Gewoon niet kopen, beter voor je gezondheid en ook nog voor je portemonnee!

12 opmerkingen:

  1. gewoon eten is altijd het beste.
    ik vind het trouwens zo vreemd dat men altijd kijkt naar hoe iemand er uit ziet. Dat zegt helemaal niets. \ik ken mensen die veel meer gewicht hebben dan ik en veelfitter zijn dan dat ik ben.
    Hun bouw is gewoon erg anders.Mensen met overgewicht dat is een heel andere zaak. Zo ken ik ook iemand die graat en graat mager is. Geen grammetje komt ze ooit aan. Wat ze ook eet.Dat is dan ook weer gewoon haar bouw.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb nooit begrepen hoe mensen met die produkten de dag doorkomen. Als ik zoet eet krijg ik snel weer trek en wil meer, meer, meer.
    Eiwitrijke dingen bevallen mij beter.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Maaltijdrepen en shakes heb ik altijd al vreemd gevonden. Dat leek me veel te weinig om een dag op door te komen. En het lijkt me dat het meer zin heeft om het voedingspatroon aan te passen zodat het gewichtsverlies blijvend is.
    Ik ben in iets meer dan twee maanden 5,5 kilo afgevallen. Ik had geen overgewicht maar vond mezelf wat te zwaar. Ik ben al jaren aan het experimenteren welke voeding het beste bij mij past. Ik eet nu veel gezonde koolhydraten zoals aardappelen, peulvruchten, granen. Daarbij veel groente en fruit. Aangevuld met wat noten en zaden. Geen dierlijke producten en zeer weinig vet. Ik voel me hier goed bij en je hoeft geen honger te hebben. Je eet tot je verzadigd bent en dan stop je.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Om af te vallen werkt er helaas maar 1 ding... Meer calorieën verbranden dan je inneemt... De kracht van de maaltijdvervangers zit em (denk) ik in het feit dat je zelf niet hoeft na te denken over wat je eet en drinkt. Alles zit kant en klaar in een pakje, zakje of doosje. Ik denk liever zelf na... Verse groenten en fruit bevatten relatief weinig calorieën en zijn in de regel een stuk gezonder. Dus ook wat mij betreft kunnen afvalproducten zo de afvalbak in!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hahaha, jammer dat ik geen printscreen van een foto van de advertentie op je blog bij kan voegen. Daar staat Patricia verloor 16 kilo met een voor en na foto.

    Een ieder moet zelf weten wat hij/zij eet, zich voelt, eruit ziet en wat zo meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Maaltijdvervangers werken ook niet. Ik heb dat gezien bij een ex-schoonmoeder van me. Zij ging aan de SlimFast en dat leek goed te gaan. Ze at niets anders dan die maaltijdvervangers. Nou, op een gegeven moment zat het er ook binnen no time aan.

    Een tijdje vond ik mezelf ook te zwaar. Ik was hoogstens wat ronder en molliger. Toen ben ik gestopt met suiker en fast-food. Het was er binnen no time af. Ik bleef wel eten, maar oergezond. Brood, fruit, groente, zelfgeperste vruchtensappen... En ik viel af.

    Ik kom ondanks het aantal koolhydraten wat ik eet vrij weinig aan. Ik zit ook bijna nooit stil :P

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Gewoon niet snoepen, vers eten halen en fruit verder geen zakjes of pakjes.
    Want elk pondje gaat door het mondje.
    En bewegen.
    Aan al dat andere word geld verdiend en het werkt niet!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Afvallen door diëten te volgen werkt niet. Het structureel aanpassen van het voedingspatroon zet enkel zoden aan de dijk. Wij hebben veel inzichten gekregen, o.a. na het lezen van het boek Het anti-dieetboek van Geruit Jan Groothedde (en nee, ik heb geen aandelen).

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Cola is altijd zo'n toverwoord. "Nóg meer suiker dan cola". Grappig genoeg valt het best mee hoeveel calorieën cola bevat per glas, nl 105. (250ml). Een glas halfvolle melk bevat 115kcal. In verhouding bevat cola 2x zoveel suiker dan melk, maar totaal aantal kcal is alsnog lager.

    Ervan uitgaande dat een avondmaaltijd normaalgesproken minimaal 500kcal bevat, is de vergelijking met een glas cola dus wat mank. Het is immers niet gewoon een glas drinken, het moet een maaltijd vervangen.

    Neemt overigens niet weg dat ik niet geloof dat je met shakes en vervangers duurzaam afvalt. Daarnaast is er maar een klein percentage wat dik werd van medicijnen/ziektes, de rest is gewoon type pondje-mondje. Alleen structureel aanpassen van gewoontes zal dan helpen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind dat altijd zo respectloos klinken: pondje/mondje. Ik werk zelf met mensen met overgewicht en voor bijna iedereen is er wel (naar mijn mening) sprake van 'ziekte'. Psychologische trauma's zorgen voor verstoring van het eetgedrag. Het zijn vaak mensen die het erg moeilijk hebben (gehad): mishandeling, seksueel misbruik, verwaarlozing, verlies of andere ellende die geleid heeft tot een eetverslaving. Om dan gewoon te zeggen 'pas simpelweg de eetgewoontes aan' is wel erg kort door de bocht. Sommige mensen voelen zich echt gewoon alleen oké als ze (snacks) eten en worstelen zich met moeite door de rest van de tijd heen. Het schuldgevoel dat ze van de samenleving (deels terecht) meekrijgen, drukt erg zwaar op ze en maakt het probleem alleen nog maar sterker. Het gevoel mislukt te zijn en dat alles hun eigen schuld is, eten ze dan weg.

      Verwijderen
    2. Een eetverslaving is de moeilijkste die er is. Met drank en sigaretten en drugs kun je gewoon stoppen. Met eten niet. Elke keer weer moet je eten en breng je jezelf weer in de verleiding om meer te eten. Ook van alleen maar gezond eten kun je prima te dik worden.

      Verwijderen
  10. Ooit was ik door medische omstandigheden veel en veel te zwaar.
    Ik ben daar uiteindelijk na jaren onderzoeken aan geopereerd, mijn maag en darmstelsel zijn inmiddels heel anders en werkt weer "normaal" Ik zou hierdoor +- 30 kg afvallen met hetzelfde voedingspatroon maar uiteindelijk is dat veel en veel meer geworden waardoor ik nu weer een "gezond" gewicht heb. Het was wel zaak hierbij een normaal voedingspatroon te hebben en niet te letten op dieetproducten of lightproducten.

    Wat ik daarmee wil zeggen is, normaal voedsel, maar dan de juiste producten zoals volkoren producten ipv wit brood of normale rijst en pasta en zorgen dat je minder binnenkrijgt dan je verbruikt, maar niet veel minder, want dat werkt ook weer averechts. En probeer daarbij te sporten (welke vorm dan ook, alhoewel krachttraining het langste resultaat geeft) Dat helpt het best en geeft het langst blijvende resultaat.

    Die maaltijdvervangers zijn gewoon erg slecht voor je, en nemen je alleen maar in de maling, en als ze al zouden werken zoals voorspeld wordt, net zoals al die wonderpillen en middeltjes, dan zou er geen overgewicht bestaan op de wereld.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.