Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 10 juni 2016

Gratis geld voor de staat

Door de extreem lage rentes heeft de overheid gisteren voor 5 jaren bijna 5 miljard euro geleend tegen 0% rente. Voor kortlopende leningen krijgt de Nederlandse staat zelfs geld toe.

Whooh! Stel je voor dat dit voor consumenten ook zo zou zijn! Je zou toch prompt heel veel geld lenen, een huis kopen en dat huis over een paar jaar bij deze aantrekkende huizenmarkt met winst weer verkopen. Je (geleende) geld groeit en je hoeft er niets voor te doen!

Particulieren worden er voor gewaarschuwd niet te optimistisch te zijn met aankopen met geleend geld, want bij een gewijzigde situatie kunnen flinke problemen optreden.
Zou de overheid met deze lage rentes ook dergelijke neigingen hebben en te veel geld lenen?
Het geld is immer spotgoedkoop?
Hopelijk hebben we wijze dames en heren die gaan over leningen voor de overheid. Mensen die weten wat ze doen en hun hand niet overspelen!

8 opmerkingen:

 1. Zoals ik al eerder in een blog schreef, zijn - onder andere - na het lezen van het boek Inflatie in aantocht onze ogen geopend. Het financiële stelsel is in de huidige vorm ziek, naar mijn mening ongeneeslijk ziek.

  De overheid zou voor wat betreft het aangaan van schulden maken (lenen) een voorbeeldrol moeten invullen. Consumenten worden tegenwoordig gewaarschuwd voor de gevolgen; ik heb niet de indruk dat de overheid deze waarschuwing ook op zichzelf toepast. Immers, de schuldenberg wordt helaas alsmaar groter.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat apart dat ze zelfs geld toekrijgen bij korte leningen! Bizar gewoon.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Natuurlijk moet de staat nu geld lenen, het is trouwens op korte termijn, voor 5 jaar. Hoe denk je dat ze het probleem anders moet oplossen ? Meer belastingen ? Hoe simplistisch kan je denken ?!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die lage rente zorgt ervoor dat de zuidelijke landen achterover leunen en er dus niks gebeurt voor verbetering van hun economie. Ik ben het met Bespaar Balans eens. Ook ik maak me grote zorgen. De kredietcrisis is niet opgelost en wordt alleen maar groter. We staan aan de vooravond van een zware depressie. Daar komt ook wel weer een einde aan, maar ik vind het echt aan te raden om het boek 'Deflatie in aantocht' te gaan lezen om meer begrip te krijgen voor de economie en hoe je voor te bereiden. Lees wel de nieuwste druk. De oudere drukken zijn alleen door een geschiedkundige geschreven, de nieuwste druk heeft een financieel jurist als medeschrijver. Het is een heel boeiend geschreven boek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. kun je voor ons opschrijven hoe je je kunt voorbereiden? ik denk dan zelf aan zo min mogelijk schulden en een buffer(tje?) voldoende eten in huis voor een week oid.

   Verwijderen
  2. Dan ben je al goed op weg. Leer verder vaardigheden die handig kunnen zijn zoals tuinieren koken met basisiproducten, los je hypotheek af, koop nu geen huis. En verder kun je nadenken hoe je het financieel wilt doen en wat bij jouw situatie past. Of je wilt investeren in bitcoins of edelmetalen. Doe niet mee met de trend van minimalisme. Zooi heb je niks aan, maar zorg dat je spullen hebt om te ruilen, voldoende kleding en linnengoed op voorraad. Het lastige is, het is altijd een gok en wie weet duurt het toch nog langer voordat de economie helemaal in de soep draait. Door dat boek te lezen begrijp je het grotere geheel beter en ga je nadenken wat voor jou de opties zijn.

   Verwijderen
  3. Ik ben het met je eens dat de economie nu alles behalve gezond is.
   Ik hoop alleen niet dat de economie echt in zijn geheel in de soep draait. Maar wellicht is het te laat om het tij te keren maar ik hoop toch dat er voor die tijd massaal de ogen geopend worden op hoog niveau en dat er nog at aan gedaan kan worden.

   Groetjes Sas

   Verwijderen
  4. @Sas, dat hoop ik ook niet. Ik hoop echt dat het niet zover komt.

   Verwijderen