Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 9 juni 2016

Opgelucht!

In de afgelopen week heb ik meegedaan aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Ik heb de zelf-afname-test op woensdag verzonden en afgelopen dinsdag kwam de uitslag.
Deze uitslag was gunstig.
Kijk eens aan, dat is mooi! Ik was er nog niet zo zeker van, ik weet van mijn beide ouders dat ze poliepen hadden in hun darmen en het is bekend dat sommige poliepen leiden tot darmkanker.

Het schijnt dat veel mensen van boven de 55 jaar poliepen hebben. Misschien heb ik ook wel poliepen!
De uitslag is nu gunstig, dat betekent nog niet per definitie dat er niets aan de hand is, want de ontlastingstest biedt geen volledige zekerheid. Dit is zo bij alle gezondheidstesten. De kans dat de ontlastingstest terecht aangeeft dat er geen bloed is gevonden is naar verwachting 92%.(bron: RIVM)

Toen de brief op de mat lag, was ik gespannen. Veel meer gespannen dan ik verwacht had! Ik pakte de brief op en concludeerde dat er alleen een A-4-tje in zat. Een brief met een minder gunstig bericht was dikker geweest, want daar had een folder bij gezeten over het vervolgonderzoek.
Bij de uitnodiging was een folder van 12 pagina's (= 3 A-4-tjes) over het bevolkingsonderzoek, voor het vervolgonderzoek verwacht ik een brochure van ongeveer dezelfde omvang.
Ik slaakte een zucht van verlichting, al voordat ik de brief las waarin inderdaad stond dat de uitslag gunstig was.

8 opmerkingen:

 1. Gelukkig! Mijn lieve vriendin Corry is in mei 2009 op 49 jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van endeldarmkanker en ik mis haar nog iedere dag... Goed dat je je hebt laten onderzoeken! Maak er een extra mooie dag van!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn om te lezen en net als ik opgelucht was want ook mijn vader had darmkanker.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gefeliciteerd. Dat soort onderzoeken blijven toch altijd spannend, ook al heb je geen klachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed nieuws Zuinigaan! Dat is weer een hele opluchting. Mijn moeder kreeg een half jaar geleden een uitnodiging voor vervolgonderzoek maar daar constateerde men dat het alsnog loos alarm was, gelukkig.

  BeantwoordenVerwijderen