Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 27 juni 2016

Planning van mijn stedentripjes

Laatst had ik een bericht geschreven over mijn bucket list. Daarop stond dat ik alle provinciehoofdsteden van Nederland wil bezoeken, om daar eens rond te kijken en leuke dingen te doen.
Ik ga via het lezersaanbod van mijn krant bij de Spoordeelwinkel van de NS dagkaarten bestellen, dat kost 18 euro voor een 2e klas kaartje en 25 euro voor een 1e klas kaartje. De kaartjes zijn inclusief een voucher voor een roombotercroissant en een warme drank, ik denk dat dit in mijn geval een cappuccino wordt.
Ik ga niet alle hoofdsteden in de komende zomer bezoeken, ik wil ook nog een paar steden overhouden voor een andere keer. Groningen heb ik al 44 jaar lang "gedaan" en mijn geboortestad Leeuwarden, waar mijn broer lange tijd gewoond heeft en waar ik in mijn jeugd met mijn ouders vrijwel ieder weekend bij mijn grootouders op bezoek ging, ken ik ook goed genoeg.

En dan de reizen.
Wat is het ver van mijn huis naar Maastricht of Middelburg! Naar Maastricht is het bijna 5 uren en naar Middelburg is het ruim 5 uren, tenminste als ik een snelle aansluiting heb! Ik heb besloten voor deze reizen een 1e klas kaartje te nemen, dan heb ik meer kans op comfort tijdens deze lange reizen. Ik moet ook weer terug natuurlijk!
Heel goedkoop is het natuurlijk wel! Gemiddeld wel 10 uren reizen voor 25 euro. Dan vergeet ik voor het gemak de bus van huis naar station.
Ik vraag me af: Wanneer zou het het drukste zijn, doordeweeks of in het weekend? Doordeweeks mag ik pas met de trein vanaf 9.00 uur 's ochtends.
De reizen naar Middelburg en Maastricht 1e klas: kosten 44,70 voor een enkele reis. Als ik deze steden elk op 1 dag bereis, dan zou een normale 1e klas retour  89,40 kosten. Een fors bedrag!

Verder wil ik nog een combi-tochtje maken naar Utrecht en Den Bosch. Groningen - Den Bosch is vergeleken met de reis naar Maastricht of Middelburg maar een heel klein stukje, dat is "maar" 3 uren reizen. Dus blijft er genoeg tijd over om in Utrecht wat rond te zwerven en op een terrasje te zitten. Mocht ik Utrecht erg leuk vinden, dan stel ik de reis naar Den Bosch uit en doe ik die een andere keer.

Als laatste een reis naar Den Haag, die wil combineren met 1 of meer steden in de omgeving. Ik denk er over om Leiden te bezoeken. 


27 opmerkingen:

 1. Kijk even of je nog een 3-maanden weekendvrij (of altijsvrij) abonnement kunt afsluiten, waarschijnlijk veel goedkoper. Deze abonnementen mag je, bij een doorlopend abonnement, ook na 3 maanden weer opzeggen. Met een kleine boete.
  Let er wel op dat er in de weekenden voortdurend wordt gewerkt aan het spoor, dit levert vertragingen op!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou gewoon lekker vroeg op zaterdag gaan. Je hebt dan een lekker lange dag en de rest van Nederland ligt dan nog op bed of is de auto aan het wassen. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk idee! Ik zou er eerder voor kiezen om Utrecht en Amersfoort te combineren, en Den Bosch en Eindhoven. Al zou je best in al deze steden een hele dag kunn en vertoeven...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk idee. Rustig met de trein ipv auto.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In Utrecht en andere steden een stadswandeling maken...zo zie je de mooiste plekjes die je anders niet opvallen! Één stad per dag, ook i.v.m. reistijd en goed voorbereiden met wat je graag wil zien/doen. WMT

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Doordeweeks na 9:00 zit je minder in het werk-en-studentenverkeer. Ik denk dat dat wel gunstig is. Bovendien zijn de winkels dan langer open, mocht je willen winkelen. Ik zou dan liever doordeweeks gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een leuk idee, Leiden is zeker een bezoekje waard! Doordeweeks na 9u is het prima te doen in de trein, in de spits is het geen goed idee ;) althans niet erg comfortabel. Veel plezier alvast!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het gilde in Utrecht organiseert hele mooie stadswandelingen. Een aanrader als je de stad nog niet zo goed kent. Ga je op eigen houtje, dan is de twijnstraat ook erg leuk om eens te bezoeken: net even verder dan de bekende gracht met hele bijzondere winkeltjes. Veel plezier op je avonturen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zou 1 stad per keer doen.
  Dan geniet je er veel meer van, volgens mij.
  Anders zie je meer trein dan stad.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Utrecht en Den Bosch op een dag lijkt me geen goed idee. Trouwens 2 steden op een dag is sowieso teveel van het goede of je zou voor Appingedam en Winsum moeten gaan!
  Wij maken in de herst en het voorjaar regelmatig een stedentrip. Over Den Bosch, inclusief museumbezoek, hebben we 2 dagen gedaan. Hotel inclusief heerlijk ontbijt kostte ons 39 euro pp. Utrecht, incl. museumbezoek, ruim 1 1/2 dag en we waren met de auto. Maastricht, met de auto, 2 1/2 dag (weer met 2 musea) en Middelburg ook 2 dagen. Den Haag met de trein en bezoek aan Mauritshuis en Binnenhof hadden we snel bekeken, geen mooie stad (vinden wij). Amsterdam hebben we ooit 3 dagen voor genomen en in de herfst gaan we weer, Rijksmuseum en Van Goghmuseum. Haarlem is in een dag te doen, prachtige stad en geweldig museum! Zwolle is ook leuk, redelijk compact (oude centrum) en ook wee 'n erg leuk museum. Leuke onderneming om alle hoofdsteden te bezoeken. Wij bezoeken nu de wat kleinere steden, ook erg leuk! In de zomer zijn we altijd in de natuur te vinden maar herfst, winter en vroege voorjaar is voor ons de beste tijd om een stad te bezoeken!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik zou door de week gaan. En waarom mis ik Rotterdam in het lijstje? Rechtstreekse treinen vanuit Groningen tot Rotterdam C.S. Mijn stad is momenteel helemaal hot. Nieuw C.S., havenrondvaart, euromast. Alvast veel reisplezier. Lidy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Rotterdam is bij mij weten geen provinciehoofdstad. Verder moeten er ook nog steden overblijven voor een volgend jaar of een andere vakantie.

   Verwijderen
 12. Leuk idee! Als ik vanuit het Noorden naar mijn dochters in Den Haag of Maastricht ga, maak ik ook altijd gebruik van zo'n voordelig treinkaartje. En het opwaarderen naar 1e klas is absoluut het geld waard!
  De 2 1/2 uur naar Den Haag is doordeweeks nog wel te doen: ik stap om 9 uur op, en ben om 1/2 12 op mijn bestemming. Afgelopen maandag was de trein wel afgeladen...
  Maastricht is 4 uur enkele reis, dus dan neem ik zaterdags de eerste trein (7 uur), om nog wat aan mijn dag te hebben. Boek & breiwerkje mee, en ik vermaak me wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Kun je niet in de zomermaanden wel al door de weeks voor 9 uur weg?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Als je reistijd naar b.v. Middelburg al 10 uur is heen en terug dan blijft er weinig over van zo'n dag. Ik zou het dan toch iets korter bij huis zoeken of een nachtje overblijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Den Bosch is echt mooi, gaan elk jaar een weekend heen en raken er niet uitgekeken. Kan zo niet op de naam komen maar er zit een Griek die Griekse tapas doet echt geweldig onbeperkt kleine gerechten bestellen

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Zaterdag is wel geschikt. Zondag altijd volle treinen en minder treinen

  BeantwoordenVerwijderen
 17. 9 uur is laat vanuit Groningen. Wij moeten dan ook nog de trein naar Groningen nemen. Je zou een stukje met de auto kunnen reizen, naar Assen of desnoods naar Zwolle en daar om 9 uur beginnen. Dat maakt het natuurlijk wel duurder, maar je kunt langer van je treinkaartje genieten. Riet.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Zuinigaan. Heb je al gekeken naar een '1 maand Weekend Vrij' abonnement? Hiermee mag je één maand lang onbeperkt in het weekend reizen van vrijdagavond 18.30 tot maandagochtend (nacht) 4.00. Tweedeklas kost deze E39 en eersteklas betaal je E49. Ik heb er zelf ook een aangeschaft om lekker kriskras door Nederland te reizen van de zomer. De croissant en cappuccino kun je er dan altijd nog los bij bestellen :-).
  O ja, met deze kaart mag je ook al voor 9 uur 's ochtends in het weekend inchecken. Ideaal als je naar de andere kant van 't land wilt.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik denk dat je steden als Den Bosch en Utrecht ernstig tekort doet als je ze gaat combineren. Dat gaat trouwens ook op voor andere combinaties, tenzij je echt alleen maar in de trein wilt zitten. Kijk eens bij de ANWB die hebben leuke boekjes met stadswandelingen. Je kunt ook altijd nog een OV fiets nemen. Ik vind het wel een leuk idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik denk dat het tijd wordt voor je voor een abonnement met vrije keuze dagen. Kun je in juli en aug voor 9 uur vertrekken maar ook een nacht overblijven door de 7e keuzedag te gebruiken of precies op de grens van 2 periodes te reizen.Heen in de ene en terug in de volgende periode.
  verder valt mij op dat nogal wat lezers niet weten wat de provincie-hoofdsteden van Nederland zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. zuinigaan had het ook over Leiden. Vandaar dat ik Rotterdam noemde. Heb als 70-jarige wel een hele goede schoolopleiding genoten en weet heus wel wat de provinciehoofdsteden zijn. Lidy

   Verwijderen
 21. Als je nog leuke tips voor Den Haag wil... laat het maar weten. Ik weet nog wel wat mooie wandelingen en leuke lunchrestaurantjes. Wat heerlijk dat je zoveel mooie zomerplannen hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Op zaterdag is Maastricht wel druk, maar er is dan wel een leuke rommelmarkt (het betere spul van handelaren) tussen station en centrum. Terrasje pakken vind ik op het Onze Lieve Vrouwenplein leuker dan op het massale Vrijthof.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Misschien ook even naar het weer kijken. Steden zijn als het warm is vaak plakkerig warm of benauwd.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Maastricht is erg leuk. Ik zou zeker het Vrijthof doen, de Bisschopsmolen bekijken, een stukje langs de Maas lopen, en de boekhandel in de kerk (boekhandel Dominicanen) bezoeken. In de Pietersberg rondlopen is ook erg leuk, maar ik weet niet of je dat ook nog lukt in de toch relatief korte tijd die je hebt.

  Heel veel plezier!

  (En oh ja, in de maanden juli en augustus reis je ook vóór negen uur met korting met de ouwerwetse voordeelurenkaart, maar ik weet niet of dat ook voor jouw kaartjes geldt, dat je er in de zomer wel vóór negen uur mee mag reizen...).

  BeantwoordenVerwijderen