Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 26 juni 2016

Een broodje filet americain?

Gisteren keek ik naar de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde.
Het ging over een broodje filet americain: wat is het en wat zit er in?
Nu is het zo dat ik nog nooit een broodje filet ergens gekocht heb. Mij trekt het idee van een broodje rauw vlees niet zo erg aan. Ik heb liever een broodje zoute haring of zo dan een broodje rauw vlees.
Ook in de supermarkt koop ik vrijwel nooit filet americain, ik vind het vleesproduct niet erg lekker en nadat ik de uitzending bekeken heb, hoef ik helemaal niet meer.
Wat bleek bij analyse van het vlees op de broodjes? Ongeveer 30 was bacteriologisch niet in orde, er zaten veel te veel bacteriën in. Ook zat in een deel van de filet americain voor een deel varkensvlees. Dat was in 20% van de broodjes. En dat terwijl het onverstandig en onveilig is om rauw varkensvlees te eten.
Ik laat de filet americain nu helemaal aan mij voorbij gaan!

Ik vind de Keuringsdienst van Waarde een bijzonder programma. In een aflevering vóór filet americain gaat het over de euromunten en ontdekken de journalisten dat een deel van de Nederlandse euromunten gemaakt wordt door Poongsan, een bedrijf in Korea dat ook clusterbommen maakt. Clusterbommen zijn gemaakt om zo veel mogelijk schade en verwondingen aan te richten onder de burgerbevolking. (Mede?) dank zij dit programma stopt de Nederlandse Munt de aankoop van munten bij dit bedrijf.

10 opmerkingen:

 1. Ik heb de aflevering nog niet gezien, maar vind het ook altijd een interessant programma! Ik ben ook niet zo'n fan van filet american, gelukkig maar zo te horen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier wordt juist vrij veel filet gegeten, we zijn er dol op. Maar ik word ook een beetje huiverig ervoor als ik jouw verhaal zo lees. Straks maar eens de uitzending terugkijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb het programma niet gezien maar ik weet dat er heel veel gerommeld wordt met filet americain. Ik lust het graag en koop het alleen bij de echte, goede slager want daar bestaat het wel uit 100% rund en de filet americain die je daar koopt is vers.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik eet sowieso geen vlees maar zal ook nooit voor vlees-etende gasten filet americain kopen. De herkomst van de euro-munten was al jaren bekend maar er was een meerjarig contract, dat zal nu wel afgelopen zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik eet het regelmatig en ben er nog nooit ziek van geweest.

  Ook eet ik graag osseworst ook rauw.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Filet americain eet ik nooit. Vind het niet lekker. Hou wel van rookvlees en ongelardeerde runderlever.
  Vergis ik me nou of is voor sommige mensen het woordje Vlees een beetje een vies woord ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor mij is vlees geen vies woord maar ik eet het niet.......

   Verwijderen
  2. Gezien de 'schandalen' van de afgelopen jaren is wel gebleken dat puur vlees een zeldzaamheid geworden is. Er wordt veel mee gesjoemeld, het risico op ziek worden is daardoor groter. Ik eet tegenwoordig maar weinig vlees en liefst de meest pure soorten en geen mixen enzo. Het is een stukje vertrouwen denk ik.

   Verwijderen
 7. Hallo Zuinigaan. Mijn bericht is geheel off-topic, maar ik zou zo graag eens iets lezen over de auto die je hebt aangeschaft. Gebruik je hem veel? Neem je nog steeds altijd de fiets naar je werk, hoeveel ben je kwijt aan benzine, wegenbelasting, heb je het onderhoud begroot? Ik zie de kosten nl. ook nog niet terug in het overzicht van je vaste lasten.

  Lijkt me heel interessant om hier eens over te lezen. Dus mocht je een keer geen inspiratie hebben...;-).

  Verder lees ik jouw blog dagelijks met veel plezier.

  Alles goeds, Joke

  BeantwoordenVerwijderen