Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

maandag 15 augustus 2016

Gezonde zeelucht?

Mijn vriendin J., dezelfde als die van de frambozen, wil dat ik met haar meega naar Borkum. Schiermonnikoog is ook goed, maar Borkum is véél beter!
Ik vind een uitstapje met J. naar een eiland heel leuk, maar ik vind Borkum minder mooi en zou liever naar Schiermonnikoog willen.
Dus ik vraag mijn vriendin waarom ze zo graag naar Borkum wil. Nou, dat is vanwege de gezonde lucht! Omdat er op dat eiland zulke gezonde lucht is, hebben die Duitsers daar allerlei kuuroorden en klinieken gebouwd. Dat betekent dat de lucht daar veel gezonder moet zijn dan op de Nederlandse waddeneilanden.
Ik kijk haar verbaasd aan: "Meen je dat nou? Denk je nu echt dat de lucht een paar kilometer verderop zo veel gezonder is?" "Ja natuurlijk, anders hadden ze daar geen klinieken neergezet, daar wil ik heen."
Mijn vriendin heeft een langdurige, voltooide universitaire studie achter de rug, maar ik heb gemerkt dat dit niet altijd betekent dat een mens ook logisch kan denken. Ik vertel dat er in Duitsland een andere cultuur heerst rondom Noordzee en gezonde lucht. Duitsers hechten er veel meer waarde aan dan Nederlanders. Nederlanders geloven niet zo in de gezondheidsbevorderende werking van kuuroorden. Niet dat artsen in ons land denken dat zeelucht ongezond is, integendeel, daar is niets mis mee, maar kuuroorden kent men in Nederland niet.
Volgens mij hadden de Duitsers, als Schiermonnikoog ook bij Duitsland hoorde, er ook kuuroorden gebouwd en is de zee en de lucht er niet anders dan op Borkum.
Vriendin had mij net verteld dat ze nog steeds gemiddeld 16 sigaretten per dag rookt. Als ze daar nou eens mee stopte, dan zou dat haar longen zeer ten goede komen, veel meer dan een dag Noordzeelucht  en zeewater op Borkum of Schiermonnikoog.
Maar goed, we gaan binnenkort een dagje naar een waddeneiland, welke het wordt is nog niet definitief besloten. We huren elektrische fietsen en genieten van de zeelucht en het landschap en natuurlijk ook van diverse etablissementen.  We zijn eerder een week samen naar Berlijn geweest en ook hebben we ooit een week Antwerpen gedaan.
Komt wel goed!

22 opmerkingen:

 1. Bijzondere gedachtengang van vriendin vanwege het verschil in luchtkwaliteit tussen Borkum en 't aailand. En ondertussen wel even 16 sigaretten roken. Universitaire opleiding afronden en logisch/praktisch nadenken of naïef zijn heeft niet zoveel met elkaar te maken heb ik wel vaker gemerkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is wel onlogische maar ook grappig ja, gewoon in haar waan laten. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoeveel m2 is de moestuin van vriendin J. Als zij op vakantie gaat, wie geeft water op haar moestuin?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het terug gevonden. Ze heeft een man, met hem samen bezitten ze een boerderij en moestuin. Haar ook rokende man zorgt natuurlijk mede voor de moestuin.

   Verwijderen
  2. Voor een dag naar een eiland hoef je geen "oppas" voor de moestuin.

   Verwijderen
  3. Opnieuw beginnen wat ben je toch een zuurpruim..... Ongelooflijk.

   Verwijderen
  4. @Evy: ik dacht echt hetzelfde. Zure mossel... als je niks zinnigs op t onderwerp hebt, zwijg dan.

   Verwijderen
  5. Van de zuurpruim en zure mossel, haalde twee dingen door elkaar. Las een weekje weg naar Duitsland en Antwerpen schreef je nu.
   Maar idd voor een dagje weg hoef je niets te doen.

   Ik herinner mijn weekendje weg naar Texel. Op zondagavond eerst naar de moestuin water geven.

   Verwijderen
  6. Maakt niet eens uit. Het is hoe dan ook een zure reactie op een leuk uitje met een vriendin. Alsof het aan jou is om voor die vriendin en haar moestuin na te denken. Klinkt heel erg als steek onder water naar deze persoon en dat lijkt me niet nodig vanuit jouw positie.

   Verwijderen
  7. Suzannw. Ik heb een moestuin. Natuurlijk heeft Zuinigasn vrienden en vriendinnen. Ik was benieuwd.

   Verwijderen
  8. @Opnieuw: Dat gezamenlijk weekje weg was in de krokusvakantie van 1985 (Antwerpen) en in de krokusvakantie van 1987 (Berlijn). Toen woonde mijn vriendin op een bovenhuis. Ze had wel een moestuin, maar daar hoeft in februari niet erg veel aan te gebeuren. In 1987 lag er sneeuw in Berlijn.
   Is je nieuwsgierigheid zo voldoende bevredigd?

   Verwijderen
  9. Herstel: Antwerpen was in de meivakantie van 1984.

   Verwijderen
 4. Oeps, wat een eigenaardige gedachtegang. Borkum vind ik ook echt minder mooi. Dan maar gaan voor een gezellig dagje met je vriendin. Dat is ook wat waard tenslotte.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Inderdaad een bijzondere manier van denken. Ik ben zelf nog nooit op de eilanden geweest. We overwegen of nog dit jaar, of begin volgend jaar eindelijk eens een weekje te gaan. Het lijkt me erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Haha, moeite met het verschil tussen correlatie en causaliteit. Dat soort mensen heb ik ook veel in mijn omgeving, ook universitair opgeleid, maar wel vaak in de alpha of gammahoek. Vroeger ging ik de discussie aan, tegenwoordig vind ik het eigenlijk best aandoenlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Haha, hele bijzondere gedachtegang. En zeg nou zelf; een dagje naar Borkum is toch makkelijker dan stoppen met roken ;-) ik snap wel dat ze dat liever doet! Overigens lijkt het me wel heel leuk om daar eens te kijken, maar vriend is er ook niet echt voor te porren.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als stoppen met roken makkelijk was, dan denk ik niet dat er nog veel mensen zouden roken.
  Lijkt me best fijn, een verblijf in zo'n Duits kuuroord. Helaas zit dit niet in het pakket van Nederlandse zorgverzekeraars.
  Duitsers hebben ook vaak last van Kreisslauf storingen. Een kwaal die in Nederland niet voorkomt ?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Logisch nadenken valt soms niet mee. Maar vooruit, geniet er lekker van om een daagje uit te gaan! Veel plezier!!
  WIlma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind ieder uitstapje met een van mijn goede vriendinnen leuk; maakt me dan niet uit waar we heen gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben ook naar Borkum geweest, en Sylt. Weet je wat ik wel apart vond? Dat je geld moet betalen om op het strand te kunnen komen. En dat je (in ieder geval als je blijft overnachten) "Kurtax" moet betalen, een belasting omdat je in een kuuroord zit. Dat heb je op een Nederlands Waddeneiland niet :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In Nederland heb je de toeristenbelasting. Is dat niet ongeveer hetzelfde?

   Verwijderen
 12. De VVV van Borkum hanteert de slogan over de schone lucht maar die is daar niets schoner dan de lucht op Ameland of Norderney. Schier is vast mooier, langs het strand van Borkum staan heel veel hotels, beetje Zandvoort. Maar het treintje van de boot naar het dorp is leuk.

  BeantwoordenVerwijderen