Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zondag 18 september 2016

De zorgkosten voor chronisch zieken en gehandicapten rijzen de pan uit!

Volgens het Nibud, die in opdracht van de organisatie Ieder(in) een onderzoek deed naar de gestegen kosten voor chronisch zieken en gehandicapten, zijn de zorgkosten voor deze groep mensen onevenredig gestegen. Vooral patiënten met een laag inkomen zijn de dupe.
Voor mensen met een bijstandsinkomen (=1050 euro per maand) stegen de kosten gemiddeld met 115 euro per maand en voor mensen die veel zorg nodig hebben en een inkomen van 1,5x modaal stegen de kosten met 288 per maand.
Ik heb 4 chronische ziekten (astma, diabetes, schildklier, slechthorend), maar ik heb niet heel veel zorg nodig. De onderzoeksgroep die voor dit onderzoek gebruikt is, heeft waarschijnlijk veel meer zorg nodig dan ik. Ik hoef gelukkig geen aangepast huis waarvan ik alle aanpassingen op termijn helemaal zelf moet terug betalen.
Dat scheelt veel!
Hoe veel meer betaal ik in vergelijking met bijvoorbeeld 6 jaar geleden?
Toen kreeg ik een gedeelte van het eigen risico terug: ca 50 euro per jaar.
Daarnaast kreeg ik ca 300 euro tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten en had ik zorgtoeslag. Toen kreeg ik ook nog wat zorgtoeslag, €19,50 per maand. Het verplichte eigen risico was 165 per jaar.
Nu is het zo dat de zorgtoeslag verdwenen is, want die is er nu alleen voor de echt lage inkomens en niet meer voor mensen zoals ik die redelijk verdienen, maar geen modaal inkomen hebben.
In totaal zijn mijn zorgkosten door het wegbezuinigen van zorgtoeslag, tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten, compensatie eigen risico en een hoger eigen risico met ruim €800 euro per jaar gestegen. Dat is voor mij €67 euro per maand.
Voor mij valt die stijging dus nog mee, voor mij is het iets minder dan een half netto maandsalaris per jaar dat ik in vergelijking met 6 jaar geleden méér betaal, maar voor veel chronisch zieken en gehandicapten zijn de kosten een stuk hoger.
Volgens het onderzoek zijn alle onderzochte groepen er meer dan een maandsalaris op achteruit gegaan.
Zie ook de uitzending van Eenvandaag van gisteren.

Wat betaal ik in totaal aan zorgkosten per jaar?
Daar heb ik een overzichtje van gemaakt:


zelfzorg (vitamines etc) 45,00
zorgverzekering + eigen risico 1778,40
bril per jaar, levensduur 3 jaar 70,00
medische pedicure 60,00
podotherapie + zooltjes  95,00
tandarts  200,00
batterijen hoortoestellen 70,00
hoortoestellen per jaar, uitgaande van 5 jaar gebruik 125,00
telefoon voor slechthorenden, uitgaande van 3 jr gebruik 20,00
droogbox hoortoestellen, levensduur 3 jr. 22,00

2.485,40
 Dat is dus ruim 200 per maand.

23 opmerkingen:

 1. Leuk om te zien dit rijtje uitgaven. Ik heb het nooit op deze manier uitgerekend, zal ik ook eens doen. Wij zijn met 2 personen en zijn allebei brildragend. Mijn eigen risico ben ik elk jaar snel kwijt aan een ct-scan (jaarlijkse controle na kanker-operatie). We hebben een reserveringsrekening voor de soort ziektekosten die jij allemaal noemt, alleen de premie reken ik bij de vaste lasten. Op deze reserveringsrekening zette ik elke maand 100 euro maar dat is nu ontoereikend gebleken. Dat moet dus omhoog. Ook de kosten voor een bril lopen snel op. Een bril van 3x70=210 euro vind ik erg goedkoop. Wij waren ieder rond de 600 euro kwijt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van de kosten van de bril is de vergoeding van de zorgverzekering al af. Uit de aanvullende verzekering kreeg ik bijna 2 jaar geleden een flink bedrag terug, dus zette ik alleen mijn eigen bijdrage op mijn lijstje. Want om nu èn het geld voor de aanvullende zorgverzekering èn het volle bedrag voor de bril op het lijstje te zetten, dat vind ik niet kloppen.
   Dat geldt ook voor de medische pedicure en de hoortoestellen overigens. De pedicure kost ruim 200 per jaar, de 60 euro is de eigen bijdrage.
   De hoortoestellen kostten zonder vergoeding 700 euro per jaar. De vergoeding voor hoortoestellen en pedicure is uit de basiszorgverzekering.

   Verwijderen
  2. Ik doe mee met het brilspaarplan van Hans Anders. Ik betaal elke maand €3 (is voor nieuwe klanten verhoogd naar €3,50) en krijg dan een keer per twee jaar een nieuwe bril. Het is misschien geen optie als je echt heel slecht ziet? Dat weet ik niet. Maar ik betaal dus €72 euro per bril. Ik zou echt nooit €600 uitgeven!! Maar nogmaals, misschien is dat wel nodig met erg slechte ogen... Gelukkig heb ik alleen maar -4 zonder verdere poespas.

   Verwijderen
  3. Voor een bril met multifocale glazen zal het tarief ongetwijfeld hoger zijn dan 3,5 euro per maand.
   Ik heb even gecheckt: voor een goede bril met multifocale glazen ben je 9 euro per maand kwijt. Dan heb je 1x per 2 jaar recht op een nieuwe bril.

   Verwijderen
  4. Wij hebben geen aanvullende verzekering voor brillen. Ik heb dat ooit eens uitgerekend en de premie zou dan dusdanig omhoog gaan dat het voordelig leek om er zelf voor te sparen.......

   Verwijderen
 2. Voor mij maakt de post alternatieve zorg het duur. Want daar krijg ik niet alles van vergoed. Ik ben blij, dat ik het kan betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kom niet eens aan mijn eigen risico per jaar. Hooguit 20 euro. Heb alleen basisverzekering Maar ik ben veel kwijt aan vitaminen en NTTT arts, alhoewel ik die man niet meer nodig heb en het aantal vitaminen ben ik aan het afbouwen. Door een ruggewervelbreuk vroeger en logisch artrose nu slik ik dure mossels uit nieuw Zeeland plus vitamine B complex inclusief vitamine D en vitamine C, daarbij werk ik dagelijks een citroen naar binnen en regelmatig een fles groentensap.
  Mondhygiëniste is een must drie keer per jaar 89 euro. Per paar jaar een zooltje bij een arts en Podotherapeut 160 euro geloof ik.


  Met het verstrijken van de jaren zal er wel het een en ander bijkomen, ,aar daar heb ik voorgaande jaren voldoende aan zorgverzekering voor betaald.
  Ook afgenomen, door die ruggewervelbreuk en nog het een en ander.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat bedoel je met logische artrose?

   Als je je eigen risico niet opmaakt, dan zou je kunnen overwegen een verhoogd eigen risico te nemen. Dat kan voor jou wel uit als je toch maar 20 euro eigen risico gebruikt. De huisarts valt niet onder het eigen risico, ook niet als je het risico verhoogt naar 885 euro. Dan bespaar je rond de 20 euro per maand.
   Maar natuurlijk loop je bij bijvoorbeeld ziekenhuisopname wel het risico dat je 885 euro moet betalen.
   Maar als je zorgkosten beperkt blijven tot 385 euro of iets hoger, dan heb je nog steeds voordeel, want die 385 euro moest je toch al betalen en je betaalt wel minder premie.

   Verwijderen
  2. 90% van de mensen van 60+ hebben artrose.

   Verwijderen
  3. Oh, je bedoelt leeftijdsgerelateerde artrose.

   Verwijderen
  4. Ja, die bedoel ik. Sporters hebben soms artrose,

   Verwijderen
  5. @Opnieuw: Ik dacht dat jij zittend werk had, maar was je eigenlijk stiekem topsporter?

   En hoe zit het met de vraag van Zuinigaan over een verhoogd eigen risico?

   Verwijderen
 4. Ik attendeerde je er gisteren al op en toen antwoordde je dat het in de maak was. In de uitzending van een vandaag werd de groep met een zware zorgvraag expliciet genoemd. Helaas werden niet alle soorten kosten expliciet genoemd. Vooral de bijdragen voor het afnemen van zorg (thuiszorg of via PGB) via WMO (zorg gemeente) of WLZ (wet langdurige zorg) zijn hoog. Ons rijtje kosten bestaat uit eigen bijdrage WLZ, eigen bijdrage vervoer (naar ziekenhuis), natuurlijk de ziektekostenverzekering en aanvullend en het eigen risico dat totaal gebruikt wordt. Elke maand de rekening van de apotheek voor medicatie en aanverwante artikelen. Kosten van vitamines etc. De kosten voor de rolstoelbus inclusief brandstof. Hoge kosten voor stroom door opladen hulpmiddelen en 24 uur per dag stroom voor wisseldrukmatras. Kosten van allerhande hulpmiddelen en onderhoud van hulpmiddelen die niet vergoed worden. En recent hebben we maar opslag gehuurd om een aantal reserve hulpmiddelen zoals matras, oud hoog laag bed op te kunnen bergen, want in huis is het vol. We kunnen het betalen, dus we zijn nog "rijk". Wij wonen dan ook goedkoop en geen kinderen, dat scheelt. Maar we zouden graag wat meer sparen en hoewel we best willen bijdragen, loopt het nu wel erg hoog op. Of er wat verandert nav dit bericht, ik betwijfel het. Wel fijn dat het nu eens in het nieuws was, want er zijn nog veel mensen die denken dat je alles wel krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor chronisch zieken als ikzelf hoeft er wat mij betreft niets te veranderen. 200 euro per maand voor de totale zorg is wel op te brengen.
   Maar voor mensen zoals jij die zorg nodig hebben vanuit WMO of WLZ en daarnaast veel geld kwijt zijn aan zaken die nu niet vergoed worden, vind ik een verandering niet meer dan logisch. Heb jij enig idee hoeveel geld jij per maand in totaal kwijt bent aan zorg?

   Verwijderen
  2. Wij zijn nu ongeveer 1000-1200 euro per maand kwijt. Een beetje afhankelijk van wat je mee telt en hoe vaak ik naar ziekenhuis moet etc.
   Voor 2010 was dit 200- 300 per maand omdat we erg veel via de belastingaftrekposten terug konden krijgen. Tussen 2010 en 2015 (jaar dat eigen bijdragen WLZ werden ingevoerd) ongeveer 500 per maand, dat vond ik best redelijk met ons inkomen.

   Verwijderen
 5. Ik werk in de psychiatrie. Veel mensen haken daar af op dagbesteding. Dit valt tegenwoordig namelijk op rekening van de gemeenten. Die hebben de eigen bijdrage voor mensen die een inkomen boven bijstandsniveau hebben gemaximaliseerd. Daarbij doet het CAK er soms maanden (of langer!) over om het bedrag aan eigen bijdrage te berekenen. Zeker bij de overgang naar het betalen van eigen bijdragen ging het niet altijd soepel.

  Er zijn mensen die over de duizend euro aan eigen bijdrage als naheffing moeten betalen. Dat is niet te doen. Daarbij bezorg je mensen die slecht tegen stress kunnen extra stress..... Dat schiet ook niet op.

  Veel mensen stoppen met dagbesteding, waardoor er weer andere problemen ontstaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het is heel gek met die eigen bijdrage.soms houden ze het maanden van de uitkering af. Dan opeens niet meer. Dan krijg je een brief dat ze het aan het narekenen zijn. Als je belt wordt er gezegd dat ze achter lopen en dan ineens een acceptgiro waar u e een rolberoerte van krijgt. Ik houd het ik n de gaten voor mijn kinderen maar er zijn cliënten die zelf de financiën moeten doen en die komen in de problemen.

   Verwijderen
 6. Gelukkig hebben we alle chronische aandoeningen etc wel gratis gekregen.

  Voor er commentaar komt, ik bedoel dit natuurlijk ironisch!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En heb ik ook echt heel veel keuze in de prijzen van herhaalrecepten, merken medicijnen, labcontroles enz. Altijd opzoek naar de aanbieding van de week ;-)
   Gelukkig kan ik over de grens sommige medicijnen goedkoper zonder recept krijgen... oh ja, maar als mijn eigen risico wel gebruik dan kan ik deze medicijnen weer niet declareren, dan moet ik weer een recept hebben :-(

   Verwijderen
 7. Mijn partner heeft naast de basisverzekering ook een aanvullende, ik heb alleen de basisverzekring. Mijn zorgkosten zijn meestal erg laag. Behalve het jaar dat mijn blindedarm eruit moest, blijf ik meestal onder de 100 euro. Partner heeft in maart het eigen risico volledig betaald. Aan tandartskosten zijn we jaarlijks tussen de 60 en 200 euro kwijt! Onze brillen (beide multifocaal), de magnesium- en glucosaminepillen (partner heeft ernstige artrose) en in de wintermaanden de vitaminenpillen tel ik niet mee bij het berekenen van de zorgkosten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ....ik vind het wel schandelijk dat chronisch zieken (zowel lichamelijk als mentaal) steeds meer gekort worden. Van een eigen bijdrage ben ik voorstander maar het
   moet voor iedereen betaalbaar blijven!

   Verwijderen
 8. Ik heb zelf ook lang astma gehad (toen ik op mezelf ging wonen werd het steeds minder, maar ik schrik altijd enorm hoeveel je kwijt bent als je een inhalator moet kopen). Daarnaast heb ik nóg een chronische ziekte, waar ik echt enorm veel geld kwijt ben aan medicatie. En ik heb die medicatie gewoon nodig, anders ga ik dood.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De stijging van €67 is inderdaad flink, maar je netto inkomen is in al die jaren waarschijnlijk ook gestegen. Dat moet je ook meenemen.

  BeantwoordenVerwijderen