zaterdag 17 september 2016

Enorme koopkrachtdaling gepensioneerden in de afgelopen 15 jaar

Over 3 jaar is waarschijnlijk de helft van de Nederlandse bevolking 50+. Dat zijn er veel dus, erg veel! En van die helft is een flink deel ook met pensioen.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek, het bureau van de cijfertjes, publiceerde afgelopen vrijdag de koopkrachtcijfers van 2015.
Uit die cijfers blijkt dat de werkenden er in 2015 gemiddeld 2,5% op vooruit gingen, maar de koopkracht van gepensioneerden daalde met 0,1%. Nu lijkt dat niet zo veel, want wat is nu een tiende procent, maar die koopkrachtdaling is al jaren aan de gang.
Ik vind dat ernstig!
De Volkskrant noemt dit verschil een groeiende kloof tussen 65+ en werkenden.

En begin nu niet over de babyboomers die wel een stootje kunnen hebben en dan nog steeds ruim voldoende inkomen hebben, want de cijfers zijn als volgt:

Voor mensen met een aanvullend pensioen daalde de koopkracht sinds 2000 meer dan een gepensioneerde met alleen AOW. Ouderen met een aanvullend pensioen vanaf 10 duizend euro per jaar, hebben nu minder koopkracht dan in het jaar 2000.
Werkenden hebben vanaf 2000 meer dan 30% meer te besteden.
Bron: Volkskrant

Ik vind dat hier meer aandacht voor moet komen en dat de overheid meer voor senioren moet doen. Een verschil van 30% in koopkrachtgroei tussen werkenden en mensen met een pensioen vind ik alarmerend.
Wist jij dat het verschil zo groot was?

31 opmerkingen:

  1. Ik hoorde al van mijn ouders dat ze er al jaren veel op achteruit zijn gegaan. Gisteren was in het nieuws dat de overheid wil dat de lonen verhoogd moeten worden. Lagere belastingen lijkt me een beter idee want daar profiteren veel meer mensen van.
    Wij hebben meer te besteden dan in 2000, maar dat heeft vooral te maken met een hoger loon van mijn man. De periodieken gaan trouwens vooral op aan hogere belastingen, zorgpremie, afbouw heffingstoeslag. We zijn in januari dan allang blij als we quitte draaien tov het jaar daarvoor.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn ouders zijn geen babyboomers maar halverwege de zeventig.

      Verwijderen
  2. Ja, ik weet het, we hebben het echt gemerkt de afgelopen jaren. Wij zijn van die baby boomers. Zogenaamd rijk, altijd leuk om over te grappen op een feestje aan een borrel tafel. We zijn nog net niet arm maar zitten aan de ondergrens van modaal. We kunnen ons geen dure vakanties permitteren en ook maar heel af en toe een etentje. Nieuwe spullen aanschaffen wordt lang over gedacht en goed uitgezocht. Veel kopen we tweedehands. Dat vinden wij ook niet zo erg hoor! En we zijn nooit van die big spenders geweest. Maar het wordt soms wel zorgelijk als we iets medisch hebben, die kosten zijn zo de pan uitgerezen. Daar kan ik me wel eens heel angstig om voelen. Gelukkig hebben we nog een kleine buffer, maar ik probeer zo veel mogelijk om die niet te laten slinken. Al met al moeten we toch een stuk zuiniger leven en uitkijken dan zo'n 10 jaar geleden. Groet, Jeanne

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Helemaal met je eens. Voor dat pensioen is gespaard. Ik vind het verkeerd dat werkenden nu minder betalen voor hun pensioen. Ze ontvangen, als ze het ooit gaan ontvangen gewoon te weinig. Ik ben blij te lezen dat enkele bloggers en bekenden geld reserveren voor pensioen en dat ze niet hoeven te wachten tot het door de overheid wordt toegestaan.

    In het staatje van de belastingdienst op mijn blog, is duidelijk dat velen voor de AOW gerechtigde leeftijd zijn vertrokken.

    Dit staatje herken ik van het bedrijf waar ik werkte. Sommigen stonden nog wel op de loonlijst, maar werkten er allang niet meer. Dat was ook een mooie regeling.

    Ik heb de indruk dat lezers van mijn blog helemaal niet geïnteresseerd zijn in harde cijfers, maar dat ze liever wegdromen bij mogelijkheden. Tekst is belangrijker dan getallen. Ik werkte altijd met cijfers en ik ben gewend om eerst naar cijfers te kijken en die te interpreteren en dan tekst te lezen. Meestal is tekst iets wat afleidt van de werkelijkheid. Maar ja ik ben in mijn werk dan ook te lang met cijfers bezig geweest.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is dat bij alle pensioenfondsen zo? Bij die van de ambtenaren is dat vorig jaar verlaagd. Mijn man werkt in de zorg en een aantal jaren geleden is hij fors meer gaan betalen. Ging om honderden euro's per maand.
      Of we er straks wat van gaan zien, maak ik me weleens zorgen over. We zijn hard beIg om onze hypotheek zo snel mogelijk af te lossen zodat we onze lasten flink verlaagd hebben. Hopelijk kan mijn man straks eerder stoppen met werken omdat we dan met minder geld toekunnen.

      Verwijderen
  4. Het inkomen daalde en voor veel mensen stegen de zorg- en verzorgingskosten. Belastingvoordelen bij chronische ziekte verdwenen.Het is zeker voor chronisch zieken met geen of weinig pensioen steeds meer puzzelen om te kunnen rondkomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is maar nèt naar welke cijfers je kijkt.
    Armoede is veel lager onder gepensioneerden dan onder werkenden. En werkenden hebben véél minder zekerheden dan ouderen. Probleem is vooral dat ouderen verwachtten het nóg beter te hebben dan dat nu het geval is. Dat voelt als inleveren. En ik begrijp dat je je dan tekort gedaan voelt.
    Jongeren hebben deze vooruitzichten gewoon nooit gehad en begónnen al met veel minder. Tja. Dan kun je er inderdaad gemiddeld gezien nog nauwelijks op achteruit gaan....

    Ik zit er trouwens tussenin: geen babyboomer maar ook niet meer jong. En ik houd sowieso niet van klagen, ik ben meer van het poetsen dan van l*llen / klagen... :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou, het is toch wel zo dat gepensioneerden de laatste 10 jaar veel ingeleverd hebben terwijl de werkenden m'n de laatste jaren er weer flink op vooruit gaan naar welke cijfers je ook kijkt. Daarbij zijn de zorgkosten en de eigen bijdragen flink gestegen en die komen relatief veel meer voor bij ouderen. Dat ze nog niet in armoede leven komt omdat ze geleerd hebben om de tering naar de nering te zetten en hun gehele leven hard hebben gewerkt om een buffertje te hebben.

      Verwijderen
    2. Vergelijken heeft toch geen zin want dan lust ik er nog wel een paar.

      Een gedeelte van de ouderen gaf iedere kerst 5000 euro aan de kinderen bij het Kerstdiner. Nu is dat nog maar 4000 euro..voelt toch als minderen.

      Verder heb je als jongeren natuurlijk minder zorgkosten..Het je 300 euro zorgkosten dan betaal je het volledig. Heb je als oudere 1000 euro zorgkosten dan krijg je altijd nog 615 euro...en wie betaald dat...precies die jongeren via allerlei premies.


      kortom..lies, damned lies and statistics.

      Verwijderen
    3. Dus als gerenommeerde wetenschappers van het Centraal Bureau gedegen cijfers publiceren, dan liegen ze?

      Verwijderen
    4. Lies, damned lies and statistics....dat spreekwoord bedoelt niet te zeggen dat statistici liegen. Maar wel dat anderen met hun cijfers aan de haal kunnen gaan en ze zo kunnen presenteren als het in hun straatje te past komt. Door onzorgvuldig te citeren bijvoorbeeld.

      Verwijderen
  6. Zucht.........laten we nu alsjeblieft eens ophouden met de ouderen en de jongeren tegen elkaar uit te spelen. Volgens mij zijn er zowel onder de jongeren als onder de ouderen mensen die het financieel moeilijk hebben. Ieders omstandigheden zijn anders. Ben je ziek of gezond, fulltime werkend of een zg. werkende arme (onvrijwillig deeltijd werkend), gepensioneerd met alleen AOW of een dik pensioen. Allemaal verschillend. Heb je een afgelost huis of huur je...verschillend.
    Jongeren en ouderen tegen elkaar afzetten draagt niks bij aan het oplossen van het verschil (rechtvaardig of niet) aan koopkracht van groepen. Persoonlijk vind ik het veel belangrijker om bijvoorbeeld de groep zieken in onze samenleving wat meer te ondersteunen. Oud en jong.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het klopt dat er door alle generaties heen flinke inkomensverschillen zijn. Dat neemt niet weg dat er GEMIDDELD voor mensen met een pensioen in de afgelopen 15 jaar niets is bij gekomen en dat de koopkracht voor ouderen relatief dus is afgenomen. Dat lijkt me een slechte zaak, ook voor de economie. Hoe je het precies oplost, zieken meer geld of belastingmaatregelen voor kwetsbare groepen, of nog weer andere keuzes, dat maakt mij niet zo veel uit, maar dat er iets moet gebeuren lijkt me duidelijk.

      Verwijderen
    2. Ook het pensioen van de jongeren is niet aan de koopkracht aangepast. Dat merken ze alleen later pas en nu nog niet. Maar beide generaties hebben last van het niet koopkrachtbestendig houden van de pensioenen. Op die manier leveren jongeren ook in, maar alleen wat later...

      Verwijderen
    3. En ze leggen in hun werkzame leven meer in, en ze kunnen pas op veel hogere leeftijd met pensioen, en ze krijgen minder pensioen(geen eindloonregeling meer)als er dan überhaupt nog pensioen over is...

      Verwijderen
    4. Ja precies dat laatste, ik denk dat de jongeren van nu er niet zomaar van uit moet gaan nog pensioen te krijgen.

      Groetjes Sas

      Verwijderen
  7. Ik deel de verzuchting van Wilma. Je generaliseert altijd als je generaties met elkaar gaat vergelijken. Bovendien kan iedereen uit de cijfers shoppen wat hem of haar uitkomt. Deze zinnen citeer je bijvoorbeeld niet uit datzelfde artikel:

    "Daar staat tegenover dat het gemiddelde inkomen van 65-plussers bijna 10 procent is gestegen. Als een van de oorzaken noemt het CBS de instroom van gefortuneerde ouderen en de sterfte onder bejaarden met een kariger pensioen."

    Als je naar het aandeel personen onder de lage inkomensgrens kijkt, dan zie een compleet ander beeld. Daar zijn de percentages bij ouderen tussen 2000 en 2014 sterk gedaald. Het laagste aantal armen vind je tegenwoordig onder de 65+ers (zo'n 4%).

    Zie dit staatje: https://twitter.com/FrederiekeH/status/773949995376603136

    Maar nogmaals, laten we stoppen met generaties tegen elkaar opzetten. Je zegt zelf al dat bijna de helft van alle Nederlanders 50+ is. Een ongelooflijk gemêleerd gezelschap dus!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik ben ook een beetje klaar met dat gezeur van ouderen en jongeren. Elke generatie heeft zo zijn plussen en minnen. Als de huidige werkenden het al beter hebben dan leveren zij straks flink in want de pensioenen zijn veel soberder geworden de afgelopen jaren. Iemand die nu begint met werken zal pas op zijn zeventigste of later met pensioen kunnen en heeft dan als hij geluk heeft een pensioen van maximaal 70 procent van zijn gemiddelde loon. De huidige gepensioneerden gingen veel eerder met pensioen en hadden een gemiddeld hoger pensioen. Koopkrachtontwikkeling is slechts een aspect van dit ingewikkelde financiële verhaal. Ik vind mijn generatie zeker niet zielig. Ben begin dertig en voel me rijk. Mijn ouders van in de zestig voelen dat ook zo. Laten we blij zijn dat we het allemaal relatief goed hebben en elkaar eens wat gunnen. Ik gun mijn ouders hun vroege pensioen, waar ik afgelopen 10 jaar flink aan meebetaalde (door middel van zogenaamde doorsneesysteem betaal je bij collectieve pensioenen ook altijd voor een andere generatie, al denkt men van niet). Mijn ouders betalen mee aan de kinderopvang van mijn kinderen, een toeslag daarvoor hebben zij nooit gehad vroeger. Solidariteit vind ik een groot goed en ik houd niet van dat gepolariseer tussen generaties.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hier in Nederland hebben we (alle generaties) het echt niet slecht. Natuurlijk is het jammer als je met pensioen minder te besteden hebt, maar wel een logische verklaring. Je werkt immers niet dus dan lijkt het logisch als in inkomen daalt. Net als iemand die werkeloos is, die krijgt ook minder dan iemand die werkt.

    Ook mensen met pensioen kunnen zichzelf voorzien in hun basisbehoefte van een mens. Een dak boven hun hoofd, water, gas en licht en eten, medische zorg. Warme kleren zijn in de winter een must dus dat valt voor mijn gevoel ook onder de basis behoefte.
    Zolang dat nog kan vind ik niet dat we kunnen spreken van armoede.
    Wel bestaat er relatieve armoede, daar zullen echter wel veel oudere onder vallen, maar zeker niet alleen maar oudere. Dit is natuurlijk jammer en naar mijn idee ook niet nodig in een welvarend land als Nederland.

    Maar ik vind echter niet dat wij hier in Nederland te klagen hebben, er is geen oorlog je mag je mening uiten en iedereen kan zichzelf voorzien in de basisbehoefte van de mens.
    Het is alleen zo jammer dat niet iedereen zich realiseert wat een groot goed dat is.

    Groetjes Sas

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Vanavond op 1 vandaag om 18.15 komt nu juist een item over de enorme stapeling van kosten als je veel zorg nodig hebt en bv modaal verdiend. Misschien vind je dat ook interessant. Organisatie Ieder -in beweert dat dit de groep is die het het meeste erop achteruit is gegaan in de afgelopen jaren. Dit kan ik voor ons persoonlijk beamen, bijna 1000 euro meer kosten per maand aan zorg dan in pakweg 2010. Ik schrijf dit niet om wedstrijdje te houden, wie nu het slechtste af is maar zo zie je dat alle groepen voor 'zichzelf' proberen op te komen. Maar samengevat lijkt het erop dat alle minderheids groepen inderdaad de verliezers zijn van de crisis. En natuurlijk gaat dit altijd over groepen en kan het individueel beter zijn of je kan juist nog slechter af zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Over dit onderwerp is een bericht in de maak! Er is heel veel wegbezuinigd, naast dat het eigen risico gestegen is. Ik ga uitzoeken hoeveel ik zelf meer moet betalen (terwijl ik een redelijk gezonde chronisch zieke ben) en vergelijk dat met de kosten die Ieder-in noemt.

      Verwijderen
  11. Ik vind het gezeur. Pensioenen hebben te leiden gehad onder de crisis en nu de lage rente. Risico van het systeem. Verwachtte prognoses vallen tegen, tja ook dat heb je wel eens in het leven, herpak je en kijk wat er wel is. Men kan in dit land alleen nog maar in rechten denken.
    Mensen met alleen AOW hebben het lastig, MAAR dit weten mensen die geen pensioen opbouwen toch van te voren? Ik ben nu ook al vijf jaar thuis, veel pensioen hoef ik dus niet te verwachten, dus spaar ik zelf. IK ga niet niks zitten doen en dan later zitten klagen dat ik het zo moeilijk heb. Julia

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tja, de generatie 65 plus hebben financieel tot nu toe weinig tegenslagen gehad, de verwachtingen zijn er op afgestemd en de verbinding met de werkelijkheid is een beetje zoek. Ze zijn gewend aan een hoog loon, vast contract, stijgende huizenprijs, vele belastingvoordeeltjes, noem maar op. Leuk voorbeeld: mijn dochter vertelde een oudtante van zeventig dat ze tegenwoordig als helpende bij de thuiszorg werkt, naast solliciteren en netwerken. Dochter heeft twee masters afgrerond. Reactie oudtante: maar je gaat toch niet onder je niveau werken??? Omgaan met tegenslagen; dat kan mijjn generatie (vijftigers) en zeker de jongere generatie dan weer veel beter...

      Verwijderen
  12. Je leest het steeds vaker: de babyboomgeneratie zou nooit tegenslagen gehad hebben. Mag ik iedereen er aan herinneren dat er begin tachtiger jaren ( toen was oudtante dus 35 jaar) er een grotere crisis is geweest dan degene van 2008. Er was enorme werkloosheid, dalende lonen, huizen verloren tot 1/3 van hun waarde en de hypotheekrente werd skyhigh, richting 12 procent.
    Groet, Greetje54

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt helemaal. En die dalende lonen betroffen de mensen die toen de arbeidsmarkt betraden, de zittende werknemers werden ontzien, door de toen nog enorme macht van de vakbonden. Zie de naHossers in het onderwijs. Bijstand was toen heel normaal voor jongeren en tamelijk riant, zonder een enkele tegenprestatie. Men sprak van "bewust baanloos", werken was niet aantrekkelijk. Spaarrente was ook skyhigh. Hypotheek was ondanks de hoge rente eenvoudig te verkrijgen en makkelijk op te brengen.Ik ben 51 en op mijn 23 sloot ik tijdens mijn studie mijn eerste hypotheek af, mijn bijbaantje was voldoende.

      Verwijderen
    2. Dan heb jij mooi geboft met die gedaalde woningprijzen ;-). Wij kochten in 1979, (vlak voor het hoogtepunt van de markt, maar dat zie je pas achteraf) omdat we een gezinnetje wilden stichten en waren zo dom om een variabele rente te nemen. We begonnen op 9,2 procent en de rente bleef maar stijgen, slapeloze nachten hebben we ervan gehad. Toen de keus gemaakt om de hypotheek over te sluiten. 10,3 werd het, ik weet niet meer voor hoeveel jaar vast. Dus hogere woonlasten en tegelijk stortte de woningmarkt totaal in. Nu zou je zeggen dat ons huis flink onder water kwam te staan, maar destijds las je er weinig over, hebben alles zelf moeten uitzoeken. We zijn als een dolle gaan aflossen en hebben onze kinderwens 5 jaar moeten uitstellen. Deze ervaring vergeten we nooit meer en we hebben er veel van geleerd. Maar iedereen lijkt deze periode vergeten te zijn.

      Verwijderen
    3. Wij wilden in 1979, toen 26 (ik) en 21 jaar (ex), een huis kopen met geld van mijn schoonouders. Mijn schoonouders hadden ongeveer een miljoen guldens op de bank staan. Dus wij vonden dat dit heel goed kon. Zij hadden bezwaren. Achteraf gezien maar goed ook, gezien de crisis en de ineenstorting van de woningmarkt die volgde. We bleven nog een tijdje op kamers en konden vanaf 1981 goedkoop huren.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.