Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

vrijdag 25 november 2016

Een gratis prik - waarom wel?

Er is tegenwoordig een heleboel te doen over het Rijksvaccinatieprogramma dat volledig gratis aan alle kinderen in Nederland aangeboden wordt. Verbazend veel ouders menen het beter te weten en willen niet dat hun baby ingeënt wordt tegen ziektes zoals kinkhoest, mazelen, bof, tetanus, difterie, polio, rode hond en nog meer.
Het zijn stuk voor stuk gevaarlijke ziektes die kinderen soms het leven kosten en ook regelmatig heel veel schade toebrengen aan kinderen die niet ingeënt zijn. Ouders verzamelen onjuiste informatie van het internet. Ze denken  dat vaccinaties erger zijn dan de kwaal en beseffen niet hoe gevaarlijk de ziektes zijn, want dat hebben ze niet van nabij meegemaakt. Vervolgens nemen ze besluiten die slecht zijn voor de gezondheid van hun kinderen en die van anderen. Want als jouw kind zo'n levensgevaarlijke ziekte heeft en andere kinderen besmet, dan breng je daarmee ook andere kinderen in gevaar.

Mijn jongste dochter had met 2 maanden kinkhoest en belandde uitgedroogd, met een dubbele longontsteking op de intensive care in het ziekenhuis. Het had niet veel langer moeten duren en dan was ze misschien wel overleden. De leeftijd waarop destijds ingeënt werd was 3 maanden, ze had de kinkhoest dus al opgelopen voor haar eerste vaccinatie.
In mijn jeugd heb ik iemand meegemaakt die een ernstige vorm van polio had gehad. Die vrouw kon bijna niet lopen en had vaak moeite met ademen.

Omdat de vaccinatiegraad onder kleine  kinderen omlaag gaat, heeft de minister van Volksgezondheid 2 miljoen euro uitgetrokken om ouders te motiveren hun kinderen te laten vaccineren. Ik vind dat een goede zaak, maar wel zonde van het geld dat er voor uitgetrokken wordt. Het is verwonderlijk dat ouders denken het zo veel beter te weten dan deskundigen op het gebied van infectieziekten.
Vaccinatie voorkomt heel veel leed en zoals gezegd: het is niet alleen riskant voor eigen kinderen, maar ook voor de jonge kinderen van anderen die nog niet volledig door vaccinatie beschermd zijn.

Persoonlijk ben ik heel blij dat mijn kleinkinderen wel gevaccineerd worden. 

PS: een bericht van 26 november meldt dat er in 2015 naar schatting in Nederland 36 kinderlevens gered zijn door vaccinaties.

18 opmerkingen:

 1. Ik ben dit 100% met je eens!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook helemaal eens! Mijn moeder was uit 1925, zij heeft nog een broer en zus verloren aan difterie, een vreselijke ziekte. Helaas ken ik in mijn omgeving wat zogenaamde kritische prikkers. Ik denk niet dat die zich laten overtuigen door deze campagne.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb een neefje verloren aan difterie, en een buurmeisje uit alternatief nest is bijna overleden aan kinkhoest, die heeft wekenlang als baby in een kinderziekenhuis over de grens gelegen (brusjes niet geent). Wij keken voor het prikken hoe de gezondheid van onze kinderen was. Waren ze niet fit, dan kregen ze de prik later. En BMR kregen ze ook op latere leeftijd. We liften mee op de bescherming van velen, in eeen land met goede voeding en behuizing en riolering. Maar in het grootste deel van de wereld is dat niet zo. Daar sterven kinderen aan kinderziektes of blijven gehandicapt. En daar nemen onze volwassenen hun kinderen dan weer wel heen voor exotische vakanties. Dat snap ik zelf niet zo. (PS bedwants ook weer terug van weggeweest, door vakantiegangers)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. kennis van mij, alle kinderen ingeënt,kregen op een na allemaal kinkhoest en moesten worden opgenomen.
  Soms werkt het niet. gelukkig meestal wel en kan een epedemie worden voorkomen.
  Zelf zijn wij terughoudend geweestmet de BMR die hebben ze hier , de jongste twee dan later gekregen. Dochterlief heeft er voor gekozen om de prik tegen \hpv niet te nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik snap heel goed dat het houw blog is en jij beslist wat je schrijft.
  Wel vind ik dit stukje erg incompleet en voornamelijk vanuit de emotie geschreven.
  En als je dochter jonger ingeent was tegen kinkhoest had je haar ziek zijn helaas nog steeds niet kunnen voorkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je vertrouwt op deskundigen op het gebied van infectieziektes en dus in de medische wetenschap, dan heeft dat naar mijn idee weinig met emotie te maken.

   Verwijderen
  2. Ik heb ook kinkhoest gehad terwijl ik wel was ingeënt. Daardoor heb ik er erg weinig last van gehad gelukkig! Ik ben blij dat ik gevaccineerd was, anders had het wel eens anders kunnen aflopen.

   Verwijderen
 6. Ik ben oud genoeg om mij de paniek rond de polio epidemie van 1956 te herinneren. We werden toen allemaal met spoed ingeënt. Maar voor sommige kinderen was dat te laat. Levenslang gehandicapt . Ik begrijp ouders die hun kinderen aan dit soort risico's blootstellen niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Sinds een tijdje lees ik mee op een FB pagina waar ze tegen vrijwel alle reguliere medicijnen zijn en ook vaccinaties. Veel homeopatie, bioresonantie en ontstoren wordt er geadviseerd en allerlei "natuurlijke preparaten". Fascinerend wat mensen allemaal adviseren.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik denk dat het heel goed is dat we ons ook in de zorg als 'kritische consument' opstellen. Maar wanneer diverse wetenschappelijke onderzoeken uitwijzen dat vaccinatie heel veel zin heeft, is het als leek wel erg arrogant om te denken dat al die wetenschappers het bij het verkeerde eind hebben.
  Als ouders serieus denken dat de meeste kinderziektes uit Nederland verdwenen zijn door een betere hygiëne, twijfel ik ernstig aan hun geschiktheid als ouders en opvoeders.
  Ben het helemaal eens met jouw blog, Zuinigaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De inentingen hebben we hier ook allemaal gegeven, moet er niet aan denken dat ze zulke ziektes krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb verschillende huisartsen in mijn vriendenkring die me allemaal op het hart gedrukt hebben mijn kinderen te laten vaccineren!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mijn kinderen hebben niet alle vaccinaties gekregen. Wij zijn gestopt met 1,5 jaar. Mede omdat ze beide totaal niet goed reageerde op de vaccinaties, op het moment dat je beide kinderen op het randje hebben gelegen door de bijwerkingen ga je er wel anders over nadenken. Daar lagen ze dan als kleine hoopjes ellende in een veel te groot ziekenhuis
  Bed aan allerlei slangetjes en sondevoeding. Dus nee.. ik laat mijn jongens niet (meer) vaccineren.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mijn moeder heeft polio gehad als klein meisje. Haar hele leven is erdoor getekend. Mijn opa heeft roodvonk gehad en is daar aan overleden toen hij nog jonge kinderen had. Mijn beide zoons heb ik dus laten inenten. Je wilt ze toch niet aan zulke risico's blootstellen? Groeten van Hannah Jo.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mijn oudste dochter heeft op haar twaalfde 3 inentingen voor Hepatitus B gekregen,dit werd toen gratis gegeven door de regering en het was nieuw.Zij heeft van de bewaarstoffen in de inenting chronisch vermoeidheidssyndroom gekregen,dit is door een specialist bevestigd maar enkel mondeling.Een baby uit onze kennissenkring is gestorven door inenting van meerdere vaccins tegelijk. Dit word in België door Kind en Gezin gedaan. Ik weet dat dit zeer uitzonderlijk is maar ik vind dat je voorzichtig moet zijn als je kind erg ziek word van inentingen en er dan ookover moet denken niet verder te vaccineren.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ook ik ben erbij geweest toen een zoontje van een vriendin met de ambulance werd afgevoerd vlak na zijn inenting. Gevolg: hersenbeschadiging. Natuurlijk promoten huisartsen en overheid inenten, want je kunt nergens zoveel aan verdienen als het aansmeren van medicatie aan gezonde mensen. Pure propaganda. Wellicht waren inentingen in het begin prima, maar nu mag het immers niks meer kosten, en zit het gevaar niet in het vaccin an sich, maar in de zo goedkoop mogelijke hulpstoffen

  BeantwoordenVerwijderen
 15. De assistente van mijn huisarts is haar tweede kindje verloren door inentingen, het meisje werd er direct ziek van en is al snel overleden. Zij heeft daarna nog een derde kindje gehad en dat meisje is wel ingeënt maar later, toen ze wat groter was. Mijn doktersassistente heeft er vreselijk mee geworsteld wat ze nu moest doen. Er is denk ik niets mis mee als je ergens ook zelf over nadenkt zoals het moment waarop je je kind laat inenten. En natuurlijk kun je nog kinkhoest krijgen nadat je ingeënt bent, maarden heb je de stoffen al in je lichaam en kun je er minder ziek van worden. Zelf denk ik dat hier hetzelfde geldt als met alle keuzes in het leven die je moet maken. Als je vertrouwen hebt dat je goed wordt voorgelicht en een weloverwogen keuze kunt maken dan maak je vaak de verstandigste keuze. In dit geval denk ik dat het belangrijk is dat het rivm ook eerlijk aangeeft wat de kans is dat een kindje ziek wordt of de inenting niet overleefd, het zijn ws verwaarloosbare percentages maar je moet er eerlijk over zijn anders gaan mensen het internet geloven..en daar kun je naast heel veel waarheden ook heel veel onzin vinden.
  Jes

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik ben zeker voor inenten. Maar wat er nu gewoon mist is de bijsluiter. Die krijg je bij werkelijk elke vorm van medicatie. Zelfs een simpele paracetamol heeft een flink velletje.
  En bij iets als een inenting voor je baby krijg je even 2 zinnen uitleg. Dat kan heel wat beter. Daar zou zeker al een hoop mee ondervangen zijn.
  Ik stoor me vooral aan de toon die nu constant in de media gezet wordt. Met bangmakerij maak je de 'tegen' mensen alleen nog maar strijdvaardiger en andere mensen gewoon bang. Dat helpt niet en het is geen goede tactiek op lange termijn.

  BeantwoordenVerwijderen