Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zaterdag 19 november 2016

Oud en vergeetachtig

Was ik zo maar vergeten de verwarming uit te doen gisteravond!
Het is me in jaren niet overkomen, maar ik geloof dat ik vergeetachtig en oud word.
Ik dacht beslist dat ik de thermostaat om een uur of 10 's avonds omlaag gedaan had, maar dat bleek niet zo te zijn. Ik ben het vergeten! Ik haalde drinken, ging naar de toilet en zou in hetzelfde loopje de thermostaat op 15,5 graden zetten.

Toen ik in bed lag, hoorde ik de verwarming aan gaan. De buizen van de verwarming lopen door de lengte van mijn slaapkamer en ik hoorde de buizen tikken. Maar ik dacht: dat is niet mogelijk, want ik heb de verwarming uitgedaan. Ik verbeeld het mij.

Om half 3 's nachts werd ik wakker van diezelfde buizen. Ik stapte uit bed en voelde bij de achtergevel, waar de buizen naar beneden gaan, aan de buis en ja hoor, die was lekker warm. Toch niet echt de bedoeling. Ik zou vanochtend na het opstaan gaan zwemmen en voor die korte periode is het warm genoeg in de woonkamer. Dus daalde ik de trap af en zette de thermostaat alsnog op 15,5 graden.

Zou het me in de toekomst vaker overkomen dat ik vergeet de verwarming uit te doen? Vermoedelijk wel. Maar misschien was dit eenmalig en doe ik in de komende tijd keurig een uur voor het naar bed gaan de thermostaat op de nachtstand.

Heb jij een thermostaat die je handmatig op de nachtstand moet zetten en vergeet jij dat ook wel eens?

21 opmerkingen:

 1. Hier vloerverwarming als hoofdverwarming en dan is t t beste om hem gewoon aan te houden. Kijk wel s avonds of ie toevallig nog aan t verwarmen is dan zet ik hem lager op de temp die het dan is.misschien een idee om er een timer voor op de telefoon te zetten als t hè vaker gaat gebeuren

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja dat is me 2 nachten geleden nog overkomen. Ik zet hem altijd om acht uur laag en ik heb geen idee waarom, maar gewoon vergeten. De volgende morgen vond ik het verdacht aangenaam in de kamer.......koppig hem ik hem toen alsnog laag gedraaid en pas om vier uur s middags weer op 19. Extra hemdje aan en poetsen maar, daar krijg ik het warm van.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had dat de afgelopen nacht dus ook gedaan... bij mij zitten er draai knoppen aan de. Erwarmjng en die zet ik dan op 1 voor de nacht. Oops - het was dus warmer dan gebruikelijk in de ochtend vandaag

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik dacht vanochtend,dat ik de keukenkachel niet op waakvlam gezet had. Maar mijn man had hem vanochtend vroeg al aangezet. Wel lekker warm.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier moet de thermostaat ook handmatig naar beneden gezet worden. Het wordt heel af en toe aan het begin van het stookseizoen wel eens vergeten (gelukkig zelden) De taak om de thermostaat lager te zetten ligt bij mijn man (krijgt hij in ieder geval op de kop als het niet gebeurd ;-)
  In een ver verleden hebben we een keer een thermostaat gehad die dat allemaal volgens vooraf ingestelde gegevens regelde......een ware ramp. Thermostaat verkocht en gewoon weer een 'ouderwetse' aan de muur geplaatst.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En daarom heb ik een programmeerbare thermostaat. Werkt perfect. De hele week hebben we zo voorgeprogrammeerd. Het komt zelden voor dat we buiten het programma. En zo'n thermostaat hoeft niet duur te zijn. Onze eerste was er eentje van de Action. Heeft het jarenlang naar volle tevredenheid gedaan. Die we nu hebben is wat duurder: we wisten na de eerste dat dit perfect voor ons is ��

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb er zoeen maar gebruik de instellingen nooit, ik vind het waardeloos. Hier verlopen de dagen nooit hetzelfde en ik hou het liever zelf in de hand..

   Verwijderen
 7. Misschien een briefje op je nachtkastje plakken? Ik heb een briefje bij m'n klompen die ik aan doe op het laatste rondje met de honden geplakt met het woord "verwarming" er op. Heel af en toe heb ik 'm nodig gehad en draaide dan dus alsnog iets later de verwarming uit voor de nacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij hebben ook een progammeerbare thermostaat
  Als we die niet zouden hebben zou ik het zeker ook vergeten
  Ben 61 jaar maar vergeet de laatste tijd ook veel dingen
  Zou het de leeftijd zijn?
  En het heeft natuurlijk met de overgang te maken heb ik
  Eens ergens gelezen.
  Waarheid of fabel, ik weet het niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was vroeg in de overgang, die overgang is voor mij al weer 16 jaar geleden. Het lijkt mij niet dat dit voor mij verband houdt met de overgang, behalve dan dat ik ook na de overgang nog steeds ouder word. Een natuurlijk proces, zal ik maar zeggen en daar hoort ook vergeetachtigheid bij, waarschijnlijk.

   Verwijderen
 9. misscjien een idee, zet een reminder op je telefoon en je krijgt een melding op het door jou ingestelde tijdstip

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Cisca: zo vaardig ben ik niet met mijn mobiele telefoon. Ik heb geen idee hoe je dat instelt en waarschijnlijk denk ik op het moment dat de reminder afgaat dat ik gebeld word of dat ik een Whatsappje krijg.

   Verwijderen
 10. Op het moment een draaiknop en tot nu toe 1x vergeten.
  Vorige huis een ingestelde en die ging van 7 tot 8 aan elke dag en van 17.00 tot 21.00. Als ik thuis bleef kon je de temperatuur verhogen in de tussentijd en als ik wist dat ik later zou thuiskomen had ik een knop tijdelijk uitschakelen. Werkte prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat gebeurt mij ook soms. Die tikkende buizen of de cv die aanslaat beschouw ik dan als reminder.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat ben je streng... een keer iets vergeten en jezelf meteen oud en vergeetachtig noemen. Ik heb een prima geheugen maar ook ik vergeet wel eens wat. Juist routinematige dingen vergeten is vrij normaal. Je heb het al zo vaak gedaan dat je herinnering niet precies kan plaatsen of je het deze keer gedaan hebt of dat het de herinnering van gisteren was die je nu voor je hebt. Heeft niets met de leeftijd te maken.

  Wij kregen er de routine niet in en hebben dus een klokthermostaat gekocht. Wij zijn er blij mee en heeft ons veel bespaard.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb al wel 34 jaar aaneengesloten een zelfde soort thermostaat, bij mij zit de routine er goed in. Normaal gesproken gaat er al alleen iets mis als er iets heel bijzonders gebeurt, maar dat was gisteren niet het geval. Dus was het onverklaarbaar waarom ik de thermostaat niet op de nachtstand zette.
   Je hebt overigens wel gelijk, je kunt in een routinematige handeling die je als het ware op de automatische piloot doet gemakkelijk iets vergeten.
   Misschien moet ik inderdaad een briefje op de trap leggen. Dan kan ik nog even checken of de CV uit is.

   Verwijderen
 13. Wij gebruiken een wekker. We zetten de verwarming dan ook direct uit. Werkt prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wij hebben 'n thermostaat die je per dag in kunt stellen. Op maandag staat mijn man altijd vroeg op en dan begint de ketel om 5.00 uur te verwarmen. Op zondag liggen we wat langer in bed en begint de ketel om 8.30 uur. 's-Avonds om half 10 slaat de ketel af maar niet op vrijdag en zaterdag, dan om 23.00 uur. Zomer-en wintertijd wordt automatisch geregeld, ideaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik denk ook, dat het een routinekwestie is.
  Nee joh, heeft niets met de oude dag te maken! Ik wil wedden, dat je het voorlopig echt niet meer vergeet.
  Eva

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik ben het 2 ongeveer 2 weken geleden vergeten, ze hadden via de woningbouw mijn verwarmingen doorgelucht en de kieren onder de vensterbanken dicht gemaakt.
  Die man zei nog ... even laten door stoken mevrouw.
  Nou woon ik in een flat uit de jaren 60, dus dat was wel ff lekker.
  Maar inderdaad helemaal vergeten uit te doen toen ik naar bed ging.
  De volgende ochtend bij het binnen komen van de huiskamer, krijg je dan meteen een klap in je gezich ... bij wijze van spreke, omdat je het niet gewend bent.
  Voortaan let let ik er dus op dat ik de verwarming laag draai voor ik naar bed ga ... handmatig.

  BeantwoordenVerwijderen