Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

dinsdag 20 december 2016

Een kerstboom, ja of nee en welke dan?

Oudste dochter heeft al lang weer een kerstboom in huis gehaald. Ik heb al weer jaren geen grote boom meer en gebruik 2 mini kerstkunstboompjes die hooguit 25 cm hoog zijn.

Op de site van Genoeg staat een interessant artikel over kerstbomen.
Wat is voor het milieu het beste en hoe zit het met de kosten voor een boom?
Het is uit milieuoogpunt niet zo duidelijk wat het beste is. Een kunstboom heeft zeker voordelen, zeker als je hem jaren achter elkaar gebruikt. De productie en de milieubelasting daarvan zijn eenmalig en als je dat over 10 of meer jaren uitsmeert, dan valt die milieuschade best wel mee. Dat hergebruiken kun je overigens ook doen met een echte boom. Ik heb jaren achter elkaar de kerstboom van het vorige jaar (en het jaar ervóór en het jaar dáár weer voor) opgegraven, in een pot gezet en na kerst weer in de tuin geplant. De boom was een beetje kaal van onderen, maar daar zag je met flink wat versiering en slingers niets meer van. Op een gegeven moment werd hij te groot en kreeg ik hem niet meer uit de tuin)
Koop je een nieuwe echte boom, koop dat een met milieukeur. Nu zijn die niet gemakkelijk te vinden. Genoeg waarschuwt dat je er niet een eind in de auto voor moet gaan rijden. Dan is een gewone boom, vervoerd op de fiets of lopend, veel beter voor het milieu dan ééntje waar je kilometers met een auto voor hebt moeten rijden.

Oudste dochter kocht een echte boom bij het geel-blauwe woonwarenhuis. Voor 20 euro en daarbij kreeg ze een waardebon van 19 euro. Heel zuinig in ieder geval. Die cadeaubon kan later weer gebruikt worden. De versiering wordt hergebruikt. Het meeste is oud en ooit van mij geweest. Ze doen niet aan modieuze trends, waarbij je ieder jaar opnieuw de volledige kerstboomversiering vernieuwt. Deze trends zijn in mijn ogen zowel slecht voor het milieu als voor je portemonnee.
Het is toch heel jammer om alle het oude, waar je vorig jaar en de jaren daarvoor zo van genoten hebt, weg te doen?
Nog een leuke kerstboom:
Bron: Girlscene


7 opmerkingen:

 1. Wij kopen er elk jaar een bij een zorgkwekerij. Dan steunen we die mensen er mee. En veel kerstversiering maken we zelf van afvalmateriaal. Leuk en kost geen cent

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kocht een mooie Nordmann voor 15 euro en versierde hem met kerstslingers en ballen die ik al bijna 50 jaar heb! Zag vandaag de kerstboom van de buurvrouw, heel modern versiert met lichtjeskettingen, vond mijn boom gelijk een oubollige boom, maar ben er toch heel blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind die kerstboom van Ikea leuk. Die kost dus uiteindelijk maar 1 euro! Het boompje met de knopen vind ik schattig!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In onze boom hangt, voor ons, bijzondere kerstversiering. Van iedere reis die we maken nemen we als souvenir iets voor in de boom mee. Een indianenvrouw-engel uit nevada, een glazen klokje uit China, een stalletje van hout en Tsjechië enz. De boom vult ieder jaar iets meer en blijft voor ons bijzonder om naar te kijken. En op vakantie weten we wat we zoeken moeten. Ook kochten wij jaarlijks onze boom bij hetzelfde warenhuis als jouw dochter, maar na onze verhuizing dit jaar vanuit de stad naar de polder is dat niet meer rendabel. We hebben 'm nu bij een' bijklussende boer' uit de omgeving gehaald na een tip van een buurvrouw. Bevalt goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben geloof ik ook al 20 jaar dezelfde ballen (wel in 3 kleuren, dus ik kan nog ns wisselen). Voor die drie weken is het ook geen halszaak.

  Leuke foto van dat boompje van stammetjes en knopen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb al 3 jaar dezelfde 2 kerstboompjes die goed overzomeren.
  Ze staan op het dressoir en de versiering van ballen en slingers is erop en tussen gedrapeerd. Mooi geworden met 80% uit de kringloop, wat oud van mezelf en mijn ouders.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Kocht direct al natuurlijke materialen en wat rood en wit ooit. Zo is het altijd goed qua kleur. Vaak kunstboom gezet, nu is die mee met dochter en zocht ik mooie takken voor het raam, met dezelfde versiering als in de boom. Prima alternatief. Ik hou het de aankomende jaren even zo.

  BeantwoordenVerwijderen