Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

donderdag 22 december 2016

Het kerstpakket

In de goede oude tijd ontving ik kerstpakketten met een keur aan lekkers: koekjes, wijn, vis in blik, vruchten in blik, gedroogde vruchten zoals dadels, kaas, koffie, crackers, knakworstjes, sapjes, chocolade, een kerststol en nog een paar niet eetbare leuke dingen.
Dat was in de tijd dat ik vrijwilliger bij een buurtorganisatie van een achterstandsbuurt was.
Mijn dochters vochten er bijna om om dat pakket te mogen uitpakken.

Bij mijn huidige werkgever was het pakket tot voor kort een stuk soberder. Een paar duurzame artikelen, zoals een saaie boodschappentas of een beker, of een waterfles in een lelijke kleur, een trui of een vest met bedrijfslogo en vaak niets lekkers, alleen een wenskaart. Bijna iedereen had er wel iets over te klagen. Het viel nooit bij iedereen in de smaak. Natuurlijk is dat ook onmogelijk. Je kunt het niet iedereen naar de zin maken.

Sinds vorig jaar hebben ze het anders aangepakt. Je krijgt een boekje met een tiental pagina's waarin een aantal bedrijfsresultaten vermeld staan en verder een inlogcode voor en site waar je zelf kunt kiezen uit wel honderd artikelen. Voor elk wat wils.
Ook dat is best lastig, want daarmee begint de keuzestress. Wil ik een fleecedeken, wil ik 2 flessen wijn, of wil ik een koekenpan, of misschien liever een pakketje met huidverzorgingsartikelen?
Je kunt de stress voor zijn door je kerstpakket te schenken aan een vooraf bepaald goed doel, deze keer een school in Zuid-Afrika. Dan ben je van de keuzestress af. Ook kun je half om half doen. Iets kleins kiezen, zoals een broodtrommeltje en de rest doneren.
Ik heb zelf een hele tijd zitten dubben en uiteindelijk gekozen voor een lekker warme grijsgeruite fleecedeken voor op de bank. Ik heb nog gedacht over de half/half oplossing, maar in het kleinere assortiment was niets dat ik echt graag wilde. Dus deze keer geen donatie.

Krijg jij een kerstpakket?
En ben je er blij mee?

11 opmerkingen:

 1. Mijn man krijgt een kerstpakket. Een boodschappentas met een plaid en wat etenswaren (zoutjes, toastjes e.d.) . Niet heel uitgebreid, wel leuk.
  Verder hanteer ik het principe "je mag een gegeven paard niet in de bek kijken" ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb ook een kerstpakket gekregen. Ik ben dankbaar dat onze werkgever dit doet voor alle medewerkers. Er zat vanalles lekkers en bruikbaars in. Mijn kinderen vinden het altijd een feestje om de doos open te maken en alles uit te pakken.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb een uitkering en geen schulden, dus geen kerstpakket voor mij (die wel schulden hebben krijgen een kerstpakket via de hulpverlening of voedselbank)
  Ik doneer wel geld, aan Annemiek's actie voor het consuminderhuis (Mijmeringen)
  Ik hoop dat de meesten blij zijn met hun gegeven paard.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn man ontvangt jaarlijks een pakket en ik ben er enorm blij mee. Dit jaar was het fantastisch. Wij hebben in de zomer heel vaak gezocht naar een handbagage koffer, maar wij vonden deze te duur. Wat zit er in het pakket? Een handbagage koffer. Super de super blij zijn wij ermee. Daarnaast nog enkele eetcadeau's ingepakt als cadeau met allemaal een letter die samen het woord BEDANKT vormen.
  Echt mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De directie van ons internationale bedrijf heeft bedacht: het is dit jaar niets, of voor alle medewerkers in Europa een fles champagne. En voor personeel jonger dan 18 jaar of moslims? Het antwoord van de directie was: een personeelslid heeft het recht om een kerstpakket te weigeren.
  Tja, een cadeaubon van het bedrijf zou ze nog minder hebben gekost, iedereen besteed dan het geld weer binnen het bedrijf, en dat zou door de meesten meer zijn gewaardeerd, maar we mogen een gekregen paard nu eenmaal niet in de bek kijken..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik werk voor 2 werkgevers en krijg 2 kerstpakketten , ben ik er blij mee?, JA, heb ik er persoonlijk iets aan? Nee, waarom ik er dan toch blij mee ben? Ik heb een minimum inkomen en kan nu toch iets geven aan mensen die nog minder hebben dan ik en ook nog eens geen kerstpakket krijgen , Leuk toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben al 10 jaar met pensioen en gepensioneerden krijgen geen pakketten meer ook niet van de vorige werkgever. Terwijl veel gepensioneerden zo een pakket wel zouden kunnen gebruiken als je alles leest over pensioenkortingen, stilstand van besteedbaar inkomen enz. Maar ja, als 65 plusser mag je niet meer klagen, want die zijn beter af dan 65 + vroeger!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan had mijn vader een prima werkgever! Die bleef een kerstpakket en paasattentie (vaak een kip, of 10 eieren) brengen, ook toen mijn vader al lang overleden was. Toen ontving mijn moeder het kerstpakket en de paasattentie, ieder jaar weer, tot aan dat ze in het verzorgingshuis ging wonen.

   Verwijderen
 8. Geen kerstpakket. Ik ben niet gepensioneerde dus ook geen klein kerstpakket. De laatste jaren was het zo'n bonnnenboekje. Achterin een cadeaubon van V&D ik vond er niets aan. De bon wisselde ik om voor het restaurant. Lekker bio eten.

  Geen idee of er nog kerstpakketten worden gegeven. We werden er niet vrolijk van en dat zal niet anders zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik maak altijd iemand anders blij met mijn kerstpakket. Van mij hoeft die "traditie" dan ook niet zo nodig. Maar als anderen dat leuk of belangrijk vinden, prima.
  Maar ik heb wel een probleem dit jaar. Er werd wat lacherig gedaan over de inhoud ervan. Het is meer een reclamepakket met zaken met logo's van items van het bedrijf. Dat is niet iets waar ik een goed gevoel bij heb anderen dat cadeau te doen. Zelf ben ik behoorlijk kritisch en ik hou niet altijd m'n mond maar nu waren het vooral anderen die zich niet stil hielden.
  Jammer dat het bedrijf "over de rug van het kerstpakket" reclame voor zichzelf gaat maken. Is een kerstpakket al een traditie dan is die traditie niet daarvoor bedoeld.
  Jammer.
  Wat ik jammer vind is dat ik deze "feedback" niet kwijt kan binnen het bedrijf. Dat wordt in een eindejaarsgesprek als kritiek gezien en is men niet van gediend. Dan pas je niet bij de club.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mijn man krijgt elk jaar een kerstpakket. Meestal zitten er hele leuke en lekkere dingen in. Altijd een feestje om uit te pakken! En in een gezin is er altijd wel een ander die wel lekker vindt wat de een niet zo smaakt. Dus dat is nooit een probleem. Met mijn kerstpakket heb ik ook altijd keuzestress. We worden dan een middag uitgenodigd om naar een markt te komen van lokale winkeliers om dan het kerstpakket zelf te kopen van gelegenheidsgeld, gemaakt voor deze markt.Je kan dan zelf kiezen wat je wilt, maar o wat vind ik dat kiezen moeilijk!

  BeantwoordenVerwijderen