zaterdag 24 december 2016

Nu snap ik het pas!

Toen mijn jongste dochter geboren werd, liep de borstvoeding voor geen meter. Het bleef een getob en gesukkel en het leek wel of ik haar gewoon niet genoeg kon bieden. Baby's horen in loop van de 2e week normaal gesproken weer op hun geboortegewicht te zijn. Maar dat lukte ons niet, na ruim 2,5 week zat ze er nog steeds niet op. Tureluurs werd ik er van, ik was nergens anders meer mee bezig en heb wel 12 voedingen per dag gegeven. Op een gegeven moment was ik er zo uitgeput van en had ik zo weinig ruimte om ook nog van het kindje te genieten, dat ik er resoluut een punt achter gezet heb. Ik heb destijds het roer omgegooid en ben flesvoeding gaan geven. Toen, na ruim 3,5 weken zat het kind dan eindelijk op het gewicht waarmee ze geboren werd. Op het oog was er niets aan de hand en was er geen duidelijke reden waarom het niet ging. Het was een vlotte bevalling en we waren beiden goed gezond. Dochter toen nog wel tenminste, een paar weken later had ze kinkhoest opgelopen, maar dat is een ander verhaal.

Mijn jongste is nu moeder en de geschiedenis herhaalt zich. Ook haar kindje groeide niet goed, werd doodmoe en gefrustreerd bij het drinken. De borstvoeding kwam niet goed op gang. Dochter had diverse deskundigen gevraagd of het misschien van invloed kon zijn dat zij zelf een extreem korte tongriem heeft, waardoor haar tong bijna gefixeerd in haar mond ligt. Als ze haar tong uitsteekt, komt er maar een heel klein puntje naar buiten. Had haar kindje dat misschien ook en kon de baby daardoor niet goed drinken? Volgens de "deskundigen" was er niets aan de hand. Maar de lactatiekundige die gelukkig ingeschakeld werd (fijn dat er tegenwoordig mensen zijn die dat doen!), constateerde direct dat het baby'tje een te korte tongriem heeft en dat dit een goede verklaring kon zijn voor de onrust en frustraties bij het drinken. Een eenvoudige operatie kon dit verhelpen en die operatie heeft inmiddels plaatsgevonden. Het gaat inderdaad vanaf deze operatie veel beter met de (borst)voeding. De zuigkracht is toegenomen en het kindje groeit als kool.

Nu valt bij mij het kwartje wat betreft de voeding van jongste!
Dáárom ging het destijds zo slecht! Ik heb heel lang gedacht dat het tussen de oren zat, dat ik nog problemen had met het feit dat ik 4 jaren vóór deze dochter een kindje kreeg dat ik niet kón voeden, omdat ze tijdens de bevalling overleed. Misschien had ik er problemen mee, want die pijn gaat nooit helemaal weg, maar ik denk dat dit niet echt van invloed was op de borstvoeding. Ik denk nu dat mijn dochter gewoon niet goed aan de borst kón drinken door een veel te korte tongriem. Misschien was ze, doordat ze in de eerste weken niet genoeg voeding kreeg, extra vatbaar voor een kinkhoestbesmetting, wie zal het zeggen?

Let op! Lactatiekundigen zijn niet goedkoop en worden vaak alleen vergoed als je een maximaal aanvullende zorgverzekering hebt. Dochter vond het uurtarief van 75 euro in haar geval echt de moeite waard en is blij dat ze deze lactatiekundige ingeschakeld heeft. 

16 opmerkingen:

 1. Fijn dat de borstvoeding bij je dochter inmiddels goed loopt. En ook fijn om zelf nu eindelijk te weten hoe het zat.

  Sommige puzzelstukjes kosten veel tijd (en soms wat hulp ;-)) om gevonden te worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tobias had/heeft een heel strak lipriempje. Helaas kwamen wij hier ook pas te laat achter. Maargoed, het zij zo!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En soms blijkt achteraf zo'n te korte tongriem een zegen.
  Mijn broer had en een te korte tongriem en zware epilepsie. Door de te korte tongriem kon zijn tong niet in zijn keel zakken bij een aanval. Een geluk bij een ongeluk.
  Maar tegen een door rood rijdende auto helpt dat dan weer niks waardoor mijn broer alsnog voortijdig is overleden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn oudste zoon kon goed borst voeding drinken hij was heel gulzig en ik had ook veel.
  Bij mijn jongste zoon liep het voor geen meter en moest met pijn in mijn hart ook stoppen, hij had een slechte zuigkracht dacht ik toen, maar kan ook zijn wat je dochter had.
  Maar met of zonder borstvoeding zijn ze toch groot geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Toen S. geboren werd had hij ook een korte tongriem, dat werd meteen geconstateerd door de kraamhulp die heel alert was op dat soort dingen vertelde ze. Het gaf geen problemen gelukkig maar ik vond het fijn dat ze er ons op wees.
  Fijn dat je kleinkind nu goed kan drinken. En dat je zoveel jaren later nu een antwoord hebt, want het zal hel frustrerend zijn geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn dochter was regelmatig in tranen van wanhoop. Ze wilde zo graag borstvoeding geven en het ging zo moeizaam! Dat deed mij terugdenken aan de periode toen ik haar zelf voedde en ze maar niet wilde groeien.
   Achteraf constateerden we dat we beide ons pasgeboren kind onbedoeld een tijdje hebben laten verhongeren. We kunnen er nu wel om lachen, maar dat is meer van opluchting dat de oorzaak achterhaald is, dan dat het zo grappig is. Mijn kleinkind kreeg met 2,5 week een flesje met gekolfde melk van mijn andere dochter en dat klokte hij na een langdurige borstvoeding zó naar binnen. Toch handig, met 2 baby's die vrijwel even oud zijn. De arme schat heeft inmiddels al een heleboel flesjes met kolfmelk van anderen gehad. De borstvoeding van dochter is door de slechte start nog steeds niet optimaal.

   Verwijderen
  2. Er zijn medicijnen die de borstvoeding meer op gang brengen. Ons dochtertje weigerde uit een flesje te drinken maar mijn borstvoeding was terug gelopen doordat ze met oorontsteking minder ging drinken. Toen ik uiteindelijk van een borstvoedingsdeskundige op die medicijnen gewezen werd, had ik snel weer genoeg borstvoeding en onze dochter 2 jaar borstvoeding gegeven. En ze gewoon uit een beker of rietje kon en wilde drinken. Misschien zijn die medicijnen ook wat voor je dochter, scheelt een hoop stress en zorgen. Sterkte.

   Verwijderen
 6. Wat fijn. Gelukkig gaat de wetenschap en de wil vooruit. Gefeliciteerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ... bij het lezen dacht ik gelijk aan de volgende laag in het snappen: het kindje is perfect geboren, een uniek schepping. Een perfecte baby met een gewicht lager dan het geboortegewicht. Een perfecte baby met korte tongriem. Een perfecte baby met geopereerde tongriem. Het was heel de tijd perfect. Hetzelfde geldt voor de moeder. Een perfecte moeder die zich zorgen maakt, Een perfecte moeder die aan zich twijfelt of het aan haar ligt.. perfect perfect perfect.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het zou idd best kunnen dat de te korte tongriem het probleem was, hoewel frustratie van de moeder het er ook niet beter opmaakt. Ook dan gaat alles veel moeizamer. Zoon 3 bij mij had/ heeft (niet geopereerd en ik kijk hem nu niet meer in de mond) een te korte tongriem. Kraamhulp / arts wees me er toen op dat het problemen kon opleveren met voeden. Was geen enkel probleem, hij zoog veel beter dan zijn tweelingbroertje.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Borstvoeding lukte mij niet, hoe graag ik ook wilde . Ik bleef het proberen en de keren dat het wel lukte genoten moeder & zoon. Maar ik moest overstappen op flesvoeding, waarmee mjn zoon ook gezond is opgegroeid.
  Ik denk nu dat het misging met de borstvoeding van wege onrust, Er was logee die er ,ongewild natuurlijk, de oorzaak van was dat ik me niet op mijn gemak voelde.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hier twee van de drie kinderen laten klieven in de raamwerk of vlak erna. Eén had duidelijk een kort tongriempje, de tweede niet maar ik had zo'n pijn bij het voeden dat ik een lactatiekundige liet meekijken. Dochter bleek een verborgen tongriem te hebben, te kort maar niet opvallend. Het drinken ging meteen een stuk beter!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Te korte tong- of lipriempjes worden heel vaak niet herkend terwijl het makkelijk te verhelpen is. Er is ook een facebook pagina over. Ik vind dat zo jammer, er is ook bij verloskundigen gewoon bedroevend weinig kennis. Nagenoeg elke vrouw kan borstvoeding geven maar dingen als tongriempjes, rare voedingsschema's, apart slapen, een traumatische bevalling, verkeerde voedingshoudingen of stress kunnen het zo maar de nek omdraaien. Zo zonde. Wel superfijn voor jouw dochter zeg! En je kleinkind.

  Op het borstvoedingsforum of bij La Leche League / VBN en dergelijke organisaties kan je advies krijgen van vrouwen die wel weten waar ze het over hebben. Ik heb toen met mijn zoontje ook gratis advies gekregen waar ik veel aan had van een vrouw van VBN!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook het lipriempje van mijn kleinkind is behandeld, was ook te kort.

   Zowel in het ziekenhuis, als aan de kraamzorg, als aan de medewerker van het consultatiebureau is gevraagd of het kindje misschien een te korte tongriem had. De problemen werden door geen van die professionals herkend als problemen van een te kort tongriempje en lipriempje.

   Een goede tip van jou om bij het borstvoedingsforum of bij La Leche Leage om hulp te vragen.

   Verwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.