Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 18 februari 2017

Eerste Led lamp stuk!

Mijn eerste Led lamp kocht ik in maart 2014. Dat is nog geen 3 jaar geleden.
Het was een lamp die tussen de 30.000 en 50.000 branduren zou hebben en de aanschafkosten waren €19,90. Ik dacht een goede lamp te kopen, hij brandde in een open armatuur, dus de geproduceerde warmte kon goed wegkomen. Ik had toen uitgerekend dat ik minstens tot mijn 81e met die lamp zou kunnen doen en nu ben ik 64 en nu is de lamp stuk!
Dat valt flink tegen!
Zo weegt de investering niet of nauwelijks op tegen de besparing. Die minimaal 30.000 branduren slaat in die geval nergens op, want dan zou de lamp ongeveer 28 uren per dag gebrand hebben. De lamp zou dag en nacht, zomer en winter en ook wanneer ik naar het werk zou zijn gebrand hebben, en laat het duidelijk zijn, er zitten maar 24 uren in een etmaal! Mijn eigen schatting is dat de lamp hooguit gemiddeld 4 à 5 uur per dag gebrand heeft. Als ik uit ga van 5 uur per dag, dan had deze lamp ongeveer 5.300 uren gebrand.
Ronduit teleurstellend, ik kan niet anders zeggen!
Ik vind op de site van de Ikea heel goedkope Led lampen.
Ze verkopen 2 Led lampen voor 2,99. Dan heb je 2 lampen van 5 Watt, die geven even veel licht als een 40 Watt gloeilamp.
Heeft iemand ervaring met deze lampen?

18 opmerkingen:

 1. an sich zijn de ikea lampen prima.
  Vind persoonlijk wel dat ze het in het ene armatuur langer doen dan in het andere. Zeker niet tot je 81e hoor! ;-) Maar de prijzen zijn dan ook behoorlijk gedaald als in het begin van de LED>

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Werken prima, meeste hier draaien al 6 jaar

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Zuinigaan,

  De A.ction heeft ook led lampen.


  Groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. a.ction lampen zijn , met onze ervaring , waardeloos ! weggegooid geld .

   Verwijderen
 4. Wij gebruiken die van het Kruidvat. Ik heb ze ooit in de aanbieding gekocht en ze gaan echt al jaren mee. Ze waren destijds 2 voor de prijs van 1, en sowieso al niet duur. Voor mijn gevoel hebben we het er allang uit, maar ik zal het eens uitrekenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De lampen Ikea zoemen altijd zo, maar ze geven goed licht.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik schrijf vaak de datum op een lamp, en dan check ik het inderdaad. Als het aantal uren aanzienlijk minder is dan verwacht, ga ik ermee terug (met bon) en krijg ik regelmatig een nieuwe lamp.
  Dat is nu al jaren niet meer gebeurd. Wij hebben led van Ikea, Hema en kruidvat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Moet je bon wel inscannen want die is na jaren na dato onleesbaar.

   Verwijderen
 7. Hier lampen van de action en Hornbach, allemaal waardeloos hoogstens 2 jaar en dan springen ze kapot.
  We hebben nu maar eerst onze oude lampen er maar in gedaan en als die op zijn dan gaan/moeten we over op de zuinige lampen.
  En hoop ik dat tegen die tijd de lampen langer meegaan.
  Want dit is geen besparing zeker niet in de portemonnee.
  Ik had het graag anders gedaan en heb het ook gedaan maar een lamp hoort wel langer mee te gaan dan 2 jaar zeker voor die prijs!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier zelfde ervaring met ledlampen van Action en kruidvat.

   Verwijderen
 8. Toch best naïef om te denken dat deze ledlampen meegaan tot na je 80-ste. Bijna alles is onderhevig aan geplande ouderdom en dat is hier niet anders. Trouwen prijs is best stevig want wij hebben ze ook van dat jaar en die branden nog allemaal uit China en waren toen nog geen 2 euro de stuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien is het naïef om te denken dat Led-lampen zo lang meegaan, maar mijn eerste spaarlampen gingen ook eindeloos mee! Echt, minstens 10 jaar! En Led-lampen zouden nóg langer meegaan.

   Verwijderen
  2. Mag dat dan zo maar, op de verpakking zetten dat een ledlamp 30.000 - 50.000 branduren heeft, terwijl de werkelijkheid totaal anders is?

   Verwijderen
  3. Is dat niet met alles zo? Je koopt auto die 1 op 20 loopt en in praktijk haal je zelf net 1 op 14.

   Verwijderen
 9. Wij hebben een aantal jaren terug de halogeenspots in onze keuken vervangen door ledspots. De aankoop van de ledspots was een vrij dure investering aangezien toen ook de inbouwarmaturen moesten vervangen worden om de leds te kunnen plaatsen. Amper twee jaar na de aankoop en plaatsing van de nieuwe ledspots begaf de eerste spot het. Op een tijdspanne van ongeveer twee en een half jaar sneuvelden er ook nog een aantal andere spots. Op de 19 spots die in de keuken zitten, zijn er ondertussen al 6 stuk. Dat betekent dus dat op twee en een half jaar al 30 % van de geplaatste leds stuk is. Ik vermoed dat er binnenkort nog een led zal stuk zijn aangezien die regelmatig flikkert.
  In elk geval hebben wij de kosten van de investering er niet uitgehaald door een lager verbruik aangezien er nu al zoveel leds stuk zijn. De ledspots die wij kochten zijn nochtans van het merk Philips dus wij dachten een goede duurzame investering te hebben gedaan omdat op de verpakking vermeld stond dat de leds een groot aantal branduren hadden, niet waar dus....
  Ik nam contact op met Philips omtrent de kapotte leds en zij verwezen me door naar de verkoper van de leds om de kapotte leds in te ruilen. Jammer genoeg is die persoon op pensioen dus van inruilen is zeker geen sprake.
  Wij hebben er zelfs al aan gedacht om de ledspots en hun armaturen terug te vervangen door de oude halogeenspots met hun bijpassende armaturen.....
  In living en salon hebben we 2 lusters met in totaal 20 ledvlamlampen. 6 maanden na aankoop was de eerste stuk maar de rest functioneert nu nog steeds na 8 jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik koop led lampen bij kruitvat en heb ik nu al 6 jaar.
  Verder heb ik Philips hue lampen in huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ook hier binnen twee jaar dure p.hilips ledlamp stuk. Klacht ingediend bij p.hilips. Inclusief foto van lamp met serienummer. Binnen twee weken kosteloos nieuwe lamp ontvangen. Misschien het proberen waard?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heb goede ervaring met de Ikea lampen.

  BeantwoordenVerwijderen