Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 17 februari 2017

Gratis uit eten

Afgelopen woensdag was ik uit eten met collega's. Helemaal gratis heerlijk smullen in een wokrestaurant. De aanleiding was minder leuk. Een dierbare collega, waar ik jarenlang een werkkamer mee gedeeld heb, vertrekt. Heel jammer! We zullen elkaar nog wel zo nu en dan privé zien, maar dat is toch iets anders dan 3 dagen in de week een hele werkdag op 1 kamer zitten en lief en leed met elkaar delen.
Het eten in het wokrestaurant was heerlijk. All you can eat, dus er werd stevig gegeten. In de volksmond heet zo'n restaurant ook wel een vreetschuur en ergens klopt dat wel. De verleiding is heel groot veel te veel te eten. Zo'n 12 jaar geleden, toen ik er voor het eerst was, heb ik dat ook gedaan en daar heb ik veel spijt van gehad. Ik voelde mij echt niet goed naderhand! Bij mij klopt het helemaal dat je minstens 20 minuten (bij mij wel een half uur) moet wachten totdat het eten "geland" is en je voelt dat je genoeg gehad hebt. Als ik in dat half uur lekker door blijf gaan, dan komt het echt niet goed!
De afgelopen keren heb ik in zo'n restaurant kleine beetjes genomen en vooral niet te veel.
Wat ik nu deed was vrijwel alleen groenten eten, rauwkost, gewokt, gekookt en daarnaast wat vis en wat garnalen. Ik heb heerlijke champignons gehad en peultjes en een rauwkostsalade met komkommer. Echt lekker! Verder zalm, gerookt en gebakken, zoute haring, gerookte makreel en garnalen, lekker, maar niet overdreven veel.
Oh ja, en als voorgerecht een heldere vegetarische groentesoep. 
Flinke pauzes tussendoor en als toetje een beetje ijs en wat verse ananas.

Bij mijn eerste werkgever, dat was in de jaren '70,  ging ik nooit uit eten. Daar was dat absoluut niet gebruikelijk. Tegenwoordig is er vrij veel geld voor beschikbaar voor teamuitjes. Mijn collega had ruim 25 jaar bij mijn werkgever gewerkt en dat is natuurlijk ook best heel veel.
Niet alleen bij een afscheid, maar ook in ander verband wordt er regelmatig een etentje georganiseerd. Ik had, toen ik 20 jaar geleden op zoek was naar werk, nooit kunnen denken dat het bij mijn huidige werkgever zo normaal is om met de hele club uitgebreid uit eten te gaan, waarbij de alcohol rijkelijk vloeit.

Is het bij jouw werk gebruikelijk dat je met het team uit eten gaat?

22 opmerkingen:

 1. We gaan een paar keer per jaar, maar betalen dat zelf. Er wordt bij de salarisbetaling automatische elke maand 5 euro naar de bankrekening van de personeelsvereniging overgemaakt, niet vrijwillig en ik vind dat niet prettig. Het is 60 euro per jaar en elk etentje eindigt met een paar stomdronken personen die heel vervelend gaan doen. Ik ga altijd bijtijds weg, voordat het echt vervelend wordt, maar zou liever zien dat je vrij bent in deelname/betaling. Natuurlijk hoef ik niet te gaan, maar in het begin van zo'n avond is het wel gezellig, en in een klein team als het onze val je heel erg uit de toon als je niet mee gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij ons worden etentjes door de werkgever betaald en gelukkig heb ik het nog nooit meegemaakt dat mensen vervelend werden door dronkenschap. Het is altijd heel gezellig, ik kan er echt van genieten!

   Verwijderen
 2. Ik heb zelf geen werkkring waarbij dat aan de ordd is maar bij mijn man op het werk hebben ze regelmatig uitgebreide lunches.
  Hij is geen lid van de personeelsvereniging precies om de reden die Anja ook noemt. De uitjes hiervan eindigen vaak met minder prettig gedrag van sommigen en de daaropvolgende roddelpartijen op het werk. No thanks.
  Daarbij vindt mijn man dat hij zijn collega's wel vaak genoeg ziet. In privé tijd geen behoefte aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja we gaan zeker een keer of vier per jaar uit eten met het werk. Daarnaast gaan we ook wel eens lunchen of komt er een luxe lunch. Het eten is op kosten van de baas. Wordt gelukkig nooit een drankgelag.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat klinkt lekker allemaal zuinigaan! Verstandig om je eten steeds even te laten zakken.

  Op mijn werk werkte ik met vrijwilligers, waarvan een groot deel het moest doen van een (heel) klein inkomen. Naast de reiskostenvergoeding waren etentjes een manier om dank je wel te zeggen. Mensen genieten er erg van én het is erg goed voor de teamsfeer. Overigens waren / zijn deze etentjes beslist geen drankgelag.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben alleenstaand en werk als zelfstandige. Ik zou het dus niet weten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dat wordt ook niet gevraagd ....

   Verwijderen
  2. Vraag was:

   Is het bij jouw werk gebruikelijk dat je met het team uit eten gaat?

   Antwoord klopt dus wel en ook wordt meteen antwoord gegeven op de vraag of het op het werk van de partner misschien speelt.

   Verwijderen
 6. Het klinkt heerlijk! En verstandig dat je vooral veel groentes hebt gegeten. Dat voelt toch heel anders vind ik.

  Mijn man heeft soms een dinertje van zijn werk rondom Kerst.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Elk jaar minstens 1 feestje van het hele werk, 1 etentje met de afdeling, en 1x twee of drie dagen op 'team retreat'. Het werkfeestje is met live band, champagne en goed eten, en gaat door tot na middernacht; als het met overnachting en partners (soms zelfs met kinderen) is, wordt er tot de volgende ochtend gefeest. Het afdelingsetentje is ook altijd goed, vaak een sterrenrestaurant en weer champagne (bleugh, ik houd niet van bubbelwijn). Het team retreat is twee of drie dagen hard werken door vergaderen en (in ons geval) nieuwe standaardcontracten op te stellen, bij te leren over nieuwe juridische ontwikkelingen, nogmaals lekker uit eten te gaan, en iets leuks samen te doen; zo hebben we vorig jaar in Hamburg een Segwaytocht gemaakt.

  Dit is mijn eerste baan in de profit-sector, en na 9 jaren ben ik nog steeds verbaasd over hoeveel geld er beschikbaar is voor dit soort dingen.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tjonge! Ik verbaas me er ook over. Werk ook in de profit sector, maar etentjes zijn, jubilea uitgezonderd, uitsluitend als er ook klanten bij aanwezig zijn. Ze moeten worden voorgeschoten en gedeclareerd met alle namen er bij. En een schatting van het bedrag moet van te voren worden goedgekeurd.
   Leuk klinkt het wel, een Segway tocht!

   Verwijderen
 8. Nu ik voor mezelf werk, denk ik dat ik het zeker ga vieren als ik een bepaald aantal jaar (of gewoon 1 jaar) besta (m'n bedrijf dan) :-)
  Wel leuk, zo'n feestje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een leuk plan, je eigen bedrijfsuitje!

   Verwijderen
 9. Best veel etentjes op kosten van de werkgever, vaak wel genieten. Gelukkig geen collega's die teveel drinken. Als het echt lekker is, eet ik soms wel iets teveel. Zoveel lekkers en je hoeft het niet zelf klaar te maken :)
  Els

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Etentjes van het werk vind ik altijd lastig. Ik werk in de zorg en ik vind niet dat de cliënten (indirect) voor mijn etentje hoeven te betalen. Ik ga dus nooit mee. Komt me wel goed uit want dat scheelt weer oppas regelen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Geen etentjes maar wel een steeds groter bedrijfsfeest 1x in het jaar waar wel wordt verwacht dat je komt maar vind het altijd gezellig

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij hebben een keer per jaar een team uitje. Ik heb er totaal niks mee. Ik zie mijn collega's al genoeg vind ik dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Uit eten krijgen wij niet vergoed. Moet ik en mij collega's zelf betalen.

  Of je moet als team een teambuilding gaan doen met eten erbij voor maximaal 25 euro p.p. maar teambuilding en eten samen is duurder en moet je ook zelf geld bij betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Naar een vreetschuur ga ik sowieso niet. Dat vind ik niet "uit eten" gaan.
  Ik wil een ober aan mijn tafel die verstand heeft van eten en wijn en ik weiger voor mijn eten in de rij te staan. Verde staat in een vreetschuur het eten de hele avond in schalen en wordt slecht of niet warm gehouden. Het merendeel van het eten komt uit emmers en wordt zo in de bakken geschept.
  En ja, ik weet het zeker; 1 van mijn kinderen heeft in een vreetschuur gewerkt.
  Groet, Ikkelien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niets mis met een wokrestaurant.
   Het is niet zo sjiek als de restaurants waar ik ook wel met mijn werk kom, maar prima en lekker rustig op een woensdagavond. Het zag er allemaal netjes en schoon uit. De vis die ik at, kwam uit de koeling en werd voor mijn ogen gewokt. Gerookte vissoorten of zoute haring kwamen uit de koeling. De groenten kwamen ook uit de koeling en heb ik als salade gegeten of ook (peultjes, paksoy en champignons) laten wokken.

   Verwijderen
  2. # Ikkelien, mijn schoonzoon heeft ook in een wokrestaurant gewerkt en daarna in een restaurant met 'n Michelinster en beide restaurans stelden hoge eisen aan hun produkten en het presenteren van hun produkten.
   Ik ga regelmatig uit eten, soms in een chic restaurant, soms een bistro, soms in een wokrestaurant of bij een "eten wat de pot schaft" (1 keer in de maand) bij Brownies en Downies in Emmen en het valt mij altijd weer op hoe zorgvuldig de mensen met voedsel en servies omgaan. Misschien werkte jouw kind net bij dat ene restaurant waar het helemaal fout was!
   Ons bedrijf heeft slecht 2 "werknemers" (partner en ikzelf, allebei in deeltijd), we gaan vaak uit en uit eten maar dat zijn niet wat men onder "bedrijfsuitjes" verstaat ��

   Verwijderen
 15. Eén keer per jaar mogen wij op kosten van de werkgever een uitje organiseren voor het team. De bedragen zijn niet zo groot dus vaak is het een eetcafe of zoals afgelopen jaar een high tea. Daarnaast betaal ik maandelijks aan de PV een bedrag en daarvan doen we met het hele bedrijf leuke dingen zoals laatst naar Dinnershow Pandora. Een geslaagde avond met heerlijk eten.

  BeantwoordenVerwijderen