Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 24 februari 2017

Zorgkosten in 2016

In 2015 rekende ik uit wat mijn zorgkosten in dat jaar waren (Klik voor een vergelijking tussen 2014 en 2015).
Natuurlijk was ik ook nieuwsgierig naar de totale kosten in 2016.
Hoeveel kostte mij de zorg in 2016 in totaal?

zorgkosten 2016
zorgverzekering + eigen risico 1.778,40
tandarts eigen bijdrage  21,14
eigen bijdrage pedicure 60,00
batterijen hoortoestellen 22,00
zelfzorg  39,40
totaal  1.920,94


Ik heb geen verhoogd eigen risico omdat dit voor mij niet voordelig is. Het verplichte eigen risico betaal ik gespreid over 10 maanden en de premie zorgverzekering betaal ik in 1 keer.
Onder zelfzorg vallen: pijnstillers en vitamines.
Sommige mensen vinden het totaalbedrag heel erg hoog, maar er zijn landen waar je veel meer kwijt bent voor de zorg die ik nodig heb.

Wat heb ik er voor gekregen:
diabeteszorg inclusief pedicure
astma zorg
zorg schildklierkwaal met extra bloedprikken in verband met overstap medicijnen
12x fysiotherapie
tandarts à €173,43
operatie aan mijn hand + onderzoek en diagnose vooraf

Ik heb geen reden tot klagen!

9 opmerkingen:

 1. Wat een positieve reflectie. Fijn om te lezen een positief bericht over de gezondheidszorg in Nederland. In de VS had ik een ziektekosten verzekering via mijn werkgever met een verplicht eigen disco van 5000 usd. En een eigen bijdrage van 25 usd bij de huisarts, plus de verzekering betaalde 80/20% van alle kosten na de eigen bijdrage.... zoals je je misschien kan indenken vind ik het in Nederland super goedkoop en goed geregeld. Ik betaal 1140€ voor mijn verzekering incl tandarts dekking en het maximale eigen risico.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is wel veel slechter dan 6 jaar geleden. Toen kreeg ik per jaar 50 euro compensatie eigen risico en ik kreeg 300 euro tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten. Daarnaast was het eigen risico toen 165 euro en kreeg ik over mijn inkomen nog enige zorgtoeslag: 19,50 per maand. Later is de zorgtoeslag beperkt tot de echt lage inkomens en kreeg ik niets meer. Verschil met nu per jaar: €804,- . Omdat deze overheidsbezuinigingen al weer lang geleden zijn doorgevoerd, ben ik inmiddels gewend aan de hoge bedragen, maar het is nogal een verschil!

   Verwijderen
  2. Dat zijn wel schrikbarend hoge bedragen in de VS zeg! Voor mensen met een laag inkomen is dat bijna niet te doen. Als je het zo vergelijkt, dan is het hier inderdaad beter geregeld (nog wel).

   Verwijderen
  3. Nederland heeft een geweldig goed zorgstelsel en dat mag best wat kosten!

   Verwijderen
 2. Zo bezien is de zorgverzekering goed besteed. Nu je hypotheek is afgelost is dit je hoogste vaste last per jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als ik de zorg zie die je hebt gekregen dan vind ik het ook wel goed klinken. Dan hebben we het in Nederland toch eigenlijk maar goed.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ondanks dat we minder betalen dan in de VS, vind ik het totaal aan kosten toch nog behoorlijk groot..., Ik ben benieuwd wat men in de UK of in Scandinavië kwijt is voor dit pakket..., daar zit iedereen nog in het ziekenfonds...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In 2015 was ik aan ziektekosten €2300,- kwijt. Koste de verzekering alleen €60.000 (medicatie is alleen al €2800 per maand) en 3 operaties.
  Nu kost ik aan medicatie €1300 per maand dus klaag nog steeds niet :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Toch is de ziektekostenverzekering een dure zaak zeker wanneer je met meerdere personen in een gezin leeft. Ik denk dat we in Europa qua koafen het hoogst zitten al wordt dit in de media ontkend.

  BeantwoordenVerwijderen