zaterdag 11 maart 2017

Groningen en de gruwelijke gasbevingen

Volgens de minister-president wordt alle schade in Groningen "netjes" afgehandeld.
Ze vergoeden de schade, ze herstellen de woningen en ze zijn bezig met een grote versterkingsoperatie. Zodra de regering na onderzoek vaststelde dat er schade ontstond is er volgens de Rutte direct de gaswinning gehalveerd.
Ja, ja, het zal wel. In feite hadden ze veel eerder de schade serieus moeten aanpakken.

Wat is er werkelijk het geval? In 2003 vonden er 57 aardbevingen plaats, in 2009 waren dat er al 96 en in 2012 waren er al 105 bevingen, zeg maar bijna iedere drie dagen een beving.
Pas bij de beving in Huizinge, in augustus 2012, toen ik in mijn woonkamer zat te schudden in mijn stoel, toe kwam de regering in actie. Eerst met onderzoek, want kwamen die bevingen en kwam die schade werkelijk van de gaswinningen? In 2013 werd de gaswinning eerst nog maar weer eens verhoogd, dat onderzoek was nog niet klaar, dus er kon nog best wat meer worden opgepompt. In 2013 werd er 53,9 miljard kuub uit de grond gehaald, wat tot gevolg had dat er in 2013 133 aardbevingen plaatsvonden. Ter vergelijking: in 2008 werd er 41,2 miljard kuub gas gewonnen. In 2007 haalde de NAM 28,9 kuub gas uit de grond.

Rutte zegt nu dat de gaswinning bijna gehalveerd is, want nu wordt er 28 miljard kuub uit de bodem gehaald.  Maar hoezo gehalveerd? In 2007 werd er 28,9 kuub gewonnen.
En de afhandeling van de schade? Dat gebeurt door een bureau dat gelieerd is aan de NAM/Shell en het schijnt dat ze met hun bureau "Centrum voor veilig wonen" nog winst maken ook! Over de ruggen van wie? Juist ja, de gedupeerde Groningers! 

Kijk vooral naar deze uitzending van Zondag met Lubach
Arjen Lubach legt het allemaal haarfijn uit!

10 opmerkingen:

 1. Dit is het. Vervolgens kwam GeenStijl met de mededeling, dat de documentaire van het Groningse gezin pas na de verkiezingen zou worden uitgezonden. Er kwam een twitteractie. En nu, mogelijk nu. Komt de zaak op gang.

  Vergeet de voorlichter niet die na Gronings bezoek in de trein Henk Kamp belde. Anderen die op dezelfde bijeenkomst waren geweest herkenden hem, en namen dit telefoongesprek op.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat mij betreft mag dit een heel belangrijk thema worden in de verkiezingsstrijd. een breaking point. Ook pvda en vvd: kom met een verkiezingsbelofte om het nu wel goed en fatsoenlijk te gaan te gaan regelen. Iedere partij kom met een belofte en dit wil ook zeggen dat er miljarden van de begroting op schadeherstel wordt begroot en het cbs-dit kan doorrekenen.

  1 kanttekening: laat het geld wel bij de gedupeerden terechtkomen. Niet de goudzoekers
  Het is natuurlijk heerlijk als ik vandaag 10 x een onbewoonbaar verklaard huis in groningen koop van 30000 euro per stuk , en de schade vervolgens hersteld krijgt ter waarde van 300.000 euro per stuk ... kassa!

  Het fatsoen moet ook verder gaan. Als je een dichtbij een stad de boel volzet met windmolens zorg dat een deel van de inkomsten deels weer naar de inwoners in de vorm v korting/winstuitkering.


  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou alle Groningers willen zeggen: Stem niet op de VVD! Deze partij heeft jarenlang alle klachten over de gaswinningen genegeerd. Ze beschouwen Groningen enkel als wingewest, waar het rijke westen van Nederland miljarden euro's weg kan halen.

  Gedupeerden schepen ze af met een fooi en ze zorgen er voor dat procedures eindeloos vertraagd worden.
  Het kan hen niet schelen dat er mensen in gevaar lopen. Als er een maxi-aardbeving komt, dan zullen ze zeggen: wij hebben ons best gedaan, het is gewoon pech dat deze kinderen en volwassenen dit overkomt!
  Weg met Mark Rutte en weg met Henk Kamp!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben een Groninger. Ik had een huis met schade. Deze schade is keurig en netjes hersteld door een aannemer uit ons dorp. De rekening is door de NAM betaalt. Met de 4000 euro subsidie hebben we ons huis geïsoleerd.
  Ik vind het jammer dat telkens het negatieve in beeld wordt gebracht. In ons dorp loopt de huizenmarkt weer als vanouds, mensen gaan hier graag wonen. Komen veelal uit de stad, ondanks de schade die er is en misschien nog komen gaat.
  Maar ik durf mijn gedachten bijna niet hardop uit te spreken, het lijkt haast op vloeken in de kerk:).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben het helemaal met je eens! Hier ook schade die keurig verholpen is en door de subsidie ramen met dubbelglas.Als ik beelden zie van het door aardbevingen getroffen Italie en Turkije heb ik moeite met het geklaag van sommige mensen. Tuurlijk gaan er ook dingen mis en leven met angst is vreselijk, dat ontken ik echt niet. Ook ik ben voorzichtig met het vloeken ��

   Verwijderen
 5. Hier ook schade wat in eerste instantie niet werd erkend, dus een contrarapport laten maken. Nu 2 jaar verder en er is nog steeds niets gemaakt( schade wel erkend ongeveer 35.000 ) vorig jaar juni zou het gemaakt worden maar aangezien de schoorsteen ook vervangen moest worden moest er een architecten bureau ingeschakeld worden( ja het mag wat kosten) en zoals ik het nu begreep van de aannemer kan het herstel van de woning snel beginnen, we wachten het af.....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij een gruwelijke beving stel ik me toch iets anders voor. Natuurlijk is het naar wat in Groningen gebeurd maar een gruwelijke beving is iets met de gevolgen zoals in Italie of Japan met doden, vele gewonden en vele daklozen in 1x.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Er is wel een verschil tussen de aardbevingen in Italie en die in Groningen. Bij de aardbevingen in Italie heeft de mens geen schuld. De bevingen en dus de schade is rechtssreeks het gevolg van handelen van de overheid. Dan heeft die overheid de dure plicht om haar verantwoordelijkheid te nemen en de schade te vergoeden ipv de bewoners tegen te werken. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk ook dat het nogal uitmaakt of de aardbevingen een gevolg zijn van menselijk handelen dat dit handelen inmiddels een slordige 275 miljard (275.000.000.000) euro heeft opgebracht of dat het komt van de aardplaten die schuiven. Dat laatste is niet winstgevend en er worden niet moedwillig mensen in gevaar gebracht.
   Waarmee ik niet wil zeggen dat het niet vreselijk is als er waar dan ook een aardbeving is.

   Verwijderen
 8. En daarom is ook heel lang geprobeerd om te ontkennen dat de aardbevingen direct gevolg waren van de gaswinning. Want dan hoefden ze niets te doen en konden het noodloot de schuld geven.
  Net als het klimaatprobleem eigenlijk, het moet 100% bewezen zijn en anders lekker doorgaan met nestbevuilen.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.