Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 18 mei 2017

25 euro per week - de motivatie is een beetje weg

Het leuke van de uitdaging is weg!
Ik ben een volhouder, dus je hoort mij nog niet zeggen dat ik stop, maar ik wil in dit bericht onderzoeken waarom ik het niet meer leuk vind.

Eigenlijk gaat het best goed, ik heb nog een beetje geld (€3,05) over van het budget van 6 weken x 25 euro, daar is in feite helemaal niets mis mee.
Waarom heb ik dan toch dat gevoel de uitdaging mislukt is?
Volgens mij heeft het er vooral mee te maken dat ik andere verwachtingen had. Ik had gedacht dat het gemakkelijker zou zijn om geld over te houden en dat is niet zo.

Ik weet heel goed waardoor dat komt, ik koop te veel luxe voeding!
Voeding zoals ik die de laatste jaren vaak kocht en die ik nauwelijks meer als luxe ervoer:
blauwe kaas
oude kaas
gerookte haringfilet
zalm
gerookte makreel
lente ui
knäckebröd, (want waarom niet gewoon brood?)
roomboter
frambozen (diepvries)
blauwe bessen (diepvries)
amandelen
gemengde noten
abrikozen
Als ik ruim van de 25 euro per week wil leven, dan zou ik  deze artikelen niet moeten aanschaffen of maar heel zelden!
Wil ik dat?
Ik ben een beetje in dubio, wat wil ik?

36 opmerkingen:

 1. Geen idee wat jij wil maar ik zou daar absoluut niet voor kiezen! Diepvriesfruit, noten,...hartstikke gezond en lekker en als je je het kunt veroorloven zie ik geen enkele reden jezelf dat te ontzeggen.
  Voor mensen die het echt niet kunnen betalen vind ik dat zelfs een beetje wrang......

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat kan alleen jij bepalen. Maar om eerlijk te zijn zou ik het jezelf niet ontzeggen als je er van geniet. Waarom? Door een zuinige leefstijl heb je veel kunnen besparen en ben je nu in een positie dat je het wel kan betalen. Waarom zou je het jezelf zo moeilijk maken? Ik denk oprecht dat je dan je doel met deze uitdaging voorbij schiet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind dat je je best hebt gedaan om het te onderzoeken hoe of het is om met zo weinig toe te komen in deze tijd en ons daar mede bewust van hebt gemaakt. Maar waarom zou je je die luxe die je jezelf nu kan permitteren niet gunnen? Jarenlang heb je de eindjes aan elkaar moeten knopen en nu is er een tijd gekomen dat je jezelf gewoon eens mag verwennen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je deed het omdat je de uitdaging leuk vond, dat vind je blijkbaar niet meer dus zou ik er maar mee stoppen. Waarom iets doen wat je niet bevalt als het niet noodzakelijk is? Je hoeft aan niemand iets te bewijzen toch? Tenzij je natuurlijk nog steeds geld wilt besparen voor een bepaald doel, maar dan zou dat je motivator moeten zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Triest eigenlijk wel dat het juist de goede voeding is die bij een laag koolhydraten/hoog vet (lchf) eetpatroon horen.Voor mij een teken dat arme mensen inderdaad minder gezond kunnen leven, omdat de goede dingen, zoals roomboter, te duur zijn.
  Jij deed een experiment, ging op onderzoek uit.Je experiment is geslaagd, bij deze.Je hoeft gelukkig niet van zo weinig te leven, dankzij je levenslange zuinig aan doen heb je wel genoeg geleerd om het te kunnen. Als nood aan de man is kan je het weer.
  Hop, nu weer lekker gaan leven. Veel plezier.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als je die dingen gewoon kan betalen, en ze liet staan alleen voor een leuke uitdaging, zou ik ze wel weer kopen. Al is het maar omdat je er blijkbaar erg van geniet. Of misschien juist bewust kiezen om ze wát minder te kopen, maar niet veel minder - je bewust blijven dat het luxe is die je kan permitteren, zodat je er ook van blijft genieten en het niet snel weer 'gewoon' wordt. Of zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik denk er anders over qua gezond wat betreft weinig koolhydraten en meer vet maar het gaat er ook om waar jij je goed bij voelt.
  En verder zou ik zeggen, maak het je niet zo moeilijk. Geniet ervan. Mocht je ooit in een situatie komen dat je wel moet, dan red je je wel. Maar in dit geval ging het ook om de lol ervan. Die heb je een paar weken gehad en je hebt er veel van geleerd.
  Ik kan helaas geen gluten eten. Dat vind ik zo jammer, En ik had nog veel recepten liggen en als ik er later naar keek had ik zo'n spijt dat ik al dat heerlijks nooit had gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat is je doel van het besparen? Heb je een doel voor het geld dat je nu overhoudt of was het echt alleen als experiment om te zien of je het zou kunnen? Wat als dat zo is dan weet je dat nu en hoef je het jezelf niet langer te ontzeggen als je daar ongelukkig van wordt. Als je wel een specifiek geld doel hebt zou ik nog even volhouden tot dat het doel bereikt is.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. U heeft een keus , zovelen niet ..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Joh, stap aub uit die slachtofferrol.

   Verwijderen
  2. Waarom deze reactie???

   Het is een vaststaand feit dat veel mensen inderdaad geen keus hebben?

   Zelf kan ik wel kiezen ,maar veel mensen in mijn omgeving hebben geen keus .

   Verwijderen
  3. beste maaike ...
   is zelf kiezen om met 25 euro rond zien te komen , dan ook een "slachtofferrol ".....

   Verwijderen
 10. Je weet waar het "probleem" zit en indien nodig kan je dat best laten staan. Dat heb je ervan geleerd en er is lekker uit de oude voorraad gegeten. Uitdaging geslaagd!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als je geen doel hebt voor het bespaarde geld dan zou ik het nu loslaten. Het was een leuke uitdaging en heeft lang genoeg geduurd om conclusies te kunnen trekken. Als je wel een doel in gedachten had voor het bespaarde geld en dat doel nog niet bereikt dan zou ik doorgaan tot je doel en dan stoppen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dan kan je nu extra genieten van deze luxe. Het feit dat je het allemaal niet vanzelfsprekend vindt is veel waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ik begrijp niet echt dat je vind dat het je niet gelukt is..ik vind wel dat het je gelukt is namelijk! topper

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het is je gelukt en ik zou er nu maar snel mee stoppen. Dat je nu lekkere dingen kunt kopen komt doordat je altijd zuinig bent geweest! Geniet van het leven nu. Ik zie om mij heen hoe snel het afgelopen kan zijn. Allemaal zestigers die ernstig ziek worden en overlijden . Geniet van je kleinkinderen en eet lekker

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Beste Zuinigaan,

  Dat hele 'luxe' lijstje wat je opsomt, zijn juist allemaal erg goede voedingsmiddelen om beter met diabetes om te gaan.
  Juist door voeding kan je zoveel winst behalen. Niet schrappen dus!
  Je drinkt geen frisdranken, weinig drank, koek en snoep ga je ook heel goed mee om.
  Reden te meer om bovenstaande luxe dingen jezelf juist wel te gunnen. Omdat het kan, omdat het mag en je het waard bent.
  Wat Riet hierboven schrijft; het leven kan zo over zijn.

  Je weet nu dat als de nood aan de man komt, je het kan van 25 euro per week boodschappen doen. Experiment geslaagd.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik doe niet alles tegelijk hoor ;). De ene keer koop ik het ene luxe artikel, de andere keer het andere.

  Wel goed dat je het zo lang hebt volgehouden! Je moet echt alleen doorgaan als je het leuk blijft vinden.

  Zelf heb ik gezegd dat ik het vol wil houden zolang het me niet beklemd. Ik ga dus nog even door, want ik vind het nog steeds superleuk :)...

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik vraag me af of het ook goed was gegaan als je niet uit een ruime voorraad had kunnen putten.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Nu genieten, nu het kan!
  Je gaat sowieso bewust met je geld om, denk niet dat je als je de € 25,- loslaat, je ineens het consuminderen los gaat laten.
  Ik houd mij niet aan € 25,-- maar merk dat ik zonder mijzelf grenzen op te leggen, toch gemiddeld rond dit bedrag uitkom.
  De voedingsmiddelen in je lijstje zijn bovendien goed voor je, je hebt ze nodig. Wees goed voor jezelf.
  Trouwens, vanaf gisteren is Eat Well for Less weer op BBC!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. De uitdaging is toch: rondkomen van EUR25 per week en niet 'hoe hou ik er zoveel mogelijk van over'?
  Je kunt dus alles kopen incl wat luxer eten, en dan nog blijf je binnen budget.

  Suuz

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik zou stoppen als ik jou was. Je bent zo zuinig altijd en dat is te waarderen eb knap. Je geeft weinig uit aan sociale verplichtingen. Gun het jezelf gewoon om er weer €35 van te maken zodat die €10 je de ruimte geven om net die dingen te kopen waar je genot aan beleefd. Er is geen enkele financiële reden om van €25 te leven en je hoeft je voor niemand te verantwoorden of het als falen te zien. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Laat het los, koop die blauwe bessen, noten en zalm. De tijd dat je erg zuinig moest zijn ligt ver achter je. Keer daar niet steeds, ook in gedachten, naar terug. Maar geniet van het fijne gezonde eten dat je nu wel kunt kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik heb in zo'n zelfde situatie gezeten als Zuinig aan. Ben aan werk gekomen, goed kunnen sparen en kan nu"alles" kopen wat ik zou willen. Toch blijft dat verleden meespelen. Blijf naar de aanbiedingen kijken en kopen maar veroorloof mij ook blauwe bessen, noten en zalm omdat ik dat lekker vind. Lidy

   Verwijderen
 22. Tja, ik moet denken aan dat paard dat steeds wat minder te eten kreeg totdat ......

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Nou Zuinigaan, niet zo streng voor jezelf! Het doel was om te kijken of je het kon, rondkomen van 25 euro p.w. Nu je weet dat je het kunt is het doel bereikt, toch? Niks mislukt!
  Had je een doel voor het geld dat je nu hebt uitgespaard?

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat wilde je aan je zelf bewijzen?
  D a t je het kon?
  Nou dat is gelukt toch?
  Je hoeft het niet je leven lang te doen....
  Gewoon tot je het niet leuk meer vindt, en dat is nu!
  Groetjes Marie☺

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Het is goed om te weten om met € 25,- per week rond te kunnen komen.

  Maar ik had ook al bewondering voor de boodschappenlijstjes en het weekbedrag van voor de challenge.

  De luxe voedingsmiddelen in het lijstje zijn allemaal heel gezond, ik zou het mezelf gewoon lekker gunnen. Geniet ervan!

  Wat lente ui betreft, zelf ben ik momenteel aan het experimenteren met het opnieuw opkweken van lente ui die ik in de supermarkt heb gekocht. Ik heb al een keer gratis lente ui (of bosui?)kunnen oogsten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat ik er inderdaad maar mee stop!
   Als ik bedenk hoeveel, of eerder hoe weinig ik er mee bespaar in vergelijking met mijn normale bedrag voor voeding, dan is dat heel weinig. Een tientje per week, dat is 520 euro per jaar. Ooit was dat voor mij een flink bedrag, maar nu stelt dat niet zo veel voor. Dus waarom dan nog besparen?
   Het is nèt het beetje extra dat ik dan niet meer kan kopen.

   Natuurlijk heb ik er van geleerd:
   Dat het voor mij moeilijker is dan het lijkt, maar dat ik het wel kan, als ik dat wil.
   Ik heb méér respect gekregen voor mensen die uit noodzaak minstens zo zuinig of nòg zuiniger moeten.
   Daarnaast kan ik meer genieten van wat ik allemaal wèl kan kopen.
   Zo bekeken was het experiment een verrijking van mijn leven.

   Verwijderen
 26. Jammer dat voor jou de uitdaging weg is. Bij mij nog steeds niet. Ik ben anders, maar juist beter gaan eten, veel gevarieerder en geen 'gemaksvoedsel' meer. Ik gooi geen eten meer weg want er is een weekmenu. Ik koop geen wijntjes en geen frisdranken meer (ik had niet gedacht dat ik dat zou kunnen, maar ik slaap nu veel beter dan vroeger). Voor mij is het een verrijking, en ik ga er dan ook zeker mee door. Heel erg bedankt voor je inspiratie!
  Anne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is niet zo dat ik nu ineens handen vol geld ga uitgeven aan boodschappen. Ik ga zeker een aantal elementen vasthouden, zoals:
   - oude voorraad langzaam opmaken
   - geen wijn en fris kopen
   - kijken naar goedkope alternatieven
   Ik denk dat ik met 5 euro extra al een heel eind kom!
   Ook zal ik uitgavenlijstjes blijven publiceren, want dat deed ik altijd al!

   Verwijderen
  2. Wauw, goed hoor dat je het nog volhoudt :)! Als je blog online staat, doe me even een seintje, dan kan ik je volgen :)... Lijkt me leuk!

   Verwijderen
 27. Enne, geen zoutjes en koekjes meer. Win-win!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik doe graag mee met de oude voorraad opmaken, en geen wijn en fris kopen! En geen zoutjes, koekjes niet kopen kost me geen enkele moeite.

  Naar goedkope alternatieven uitkijken is altijd goed. Misschien ga ik ook weer eens naar de Aldi en Lidl.

  BeantwoordenVerwijderen