Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 15 mei 2017

Energieverbruik bijhouden met SLIMenergieinzicht

"Groningen woont SLIM" biedt aan alle inwoners met een slimme meter de SLIMenergieinzicht aan.
Met SLIMenergieinzicht kun je als verbruiker per dag, per week of per maand volgen hoeveel energie je verbruikt, in euro's. Ook kun je het verschil tussen overdag en 's nachts zien. Daarnaast wordt, als ik mee gaan doen, mijn verbruik vergeleken met soortgelijke huishoudens.
De gemeente krijgt geen toegang tot deze tool en ook de energieleverancier niet.
Dat lijkt mij een prima idee! De gemeente Groningen zorgt ervoor dat ik precies kan zien hoeveel ik verbruik.  Ik kan bijvoorbeeld ook zien of er gedurende de nacht sprake is van sluipverbruik. Dit wordt gedefinieerd als verbruik dat ook 's nachts constant doorgaat. Dus niet mijn koelkast, die slaat zo nu en dan aan , maar is niet constant in bedrijf, dus dat verbruik telt niet mee.
Wat wel onder "sluipverbruik" gerekend wordt, maar het feitelijk niet is: mijn elektrische wekker, het  droogtoestel voor mijn hoorapparaten, de vaste telefoon, het modem. Die nemen allemaal wat stroom, maar uit doen zou niet handig zijn.
Ik heb net SLIMenergieinzicht aangevraagd en weet nog geen verbruik. Ik ben wel benieuwd! Zou ik laag zitten in vergelijking met soortelijke huishoudens? Of valt dat stiekem nog best tegen? 

7 opmerkingen:

 1. Leuk dat Groningen dat aanbiedt. Zouden ze in meer gemeenten moeten doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De bel, de cv en de elektrische ventilatie in huis gaan ook snachts door.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Elke week schrijf ik de meterstanden op en ik zie dat de afgelopen jaren hier flink meer elektra gebruikt wordt. Ik weet de redenen ook. Ik heb weer een oven, ik gebruik mijn koffiezetapparaat weer, een van mijn zoons heeft ipv een laptop een game PC gekocht. Hij doet nu meer games op zijn PC en mijn man ook. Drie PC's zijn echte stroomvreters. Ik heb weer een paar zware gloeilampen in gebruik. Ik had twee ledlampen gekocht maar ik vond het licht niet fijn. Ik ben sterk bijziend en heb veel licht nodig. Ledverlichting ziet er anders uit en mijn ofen vinden het niet fijn. Voor de lamp in de woonkamer kan ik helaas geen spaarlamp gebruiken omdat dat niet past in het armatuur. Ik ga op zoek naar een andere lamp.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sinds een week heb ik weer een vaatwasser. Dat verbruik valt me dan weer mee, want ik gebruik hem elke dag. Ik zet de vaat er wel behoorlijk schoon in en dat scheelt in het verbruik.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed dat ze dit aanbieden. Zo kan je zien waar je eventueel stroom zou kunnen besparen en word je bewust van je verbruik. Zouden ze in heel Nederland wel mogen invoeren!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor veel van dat soort meters mag je huur betalen en nemen zelf ook electra voor hun gebruik. Daarom wil ik dit niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook bij de oude meters betaal je huur, dat zit in de vaste kosten verwerkt.

   Verwijderen