Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 16 mei 2017

25 euro per week - het plannen van goedkope van boodschappen - hoe doe ik dat?

Hoe kun je besparen op boodschappen? 
Over het algemeen is de stelregel: maak een lijstje met dingen die je wilt kopen en houd je daaraan.
Een mooie regel die ik nooit gebruikte, ook niet lang geleden toen ik in de bijstand zat, maar waar ik in de afgelopen weken toch aan begonnen ben.
Hoe doe ik het?
Zoals je weet ben ik een trouwe klant van de AH.
Op vrijdag publiceert de AH op hun website de reclames van de volgende week. In die reclames kijk ik of er producten in de bonus zijn die voor mij goed zijn om te kopen.
Sinds de challenge begonnen is, schrijf ik alles op wat ik wil kopen en denk ik daar nog eens uitgebreid over na, want ik ga meestal pas op donderdag of zaterdag wat kopen. Dat betekent dat ik nog ongeveer een week heb om er rustig over na te denken. Dat helpt bij mij goed.
Het gevolg is, dat ik in de loop van de week een aantal producten die bij nader inzien helemaal niet zo voordelig zijn, doorstreep op dit lijstje. Toch maar niet dus!
Ook sinds de challenge: ik koop weer vaker bij de Aldi en bij de Lidl. Ook voor die winkels maak ik lijstjes, zodat ik koop wat ik nodig heb, maar ook niet meer dan dat.

22 opmerkingen:

 1. Ik bewonder je discipline! Boodschappen zijn mijn zwakke punt. Ik hoop deze maand voor het eerst onder de 250 euro te blijven. Voor 1 persoon dus hè?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind t idd ook leuk om te lezen, maar wel een ver van m'n bed show met €500pm voor 2volw/1knd. Hoewel ik nu, door wat meer aanbiedingen en lange-termijn-denken meer richting €400pm ga. Dus toch ook al wel een besparing. Yay! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Van de tijden dat wij heel krap zaten, herinner ik me vooral het continu dubben. Dat ging zo: zal ik dit kopen? Of toch maar liever dat? Dit is een heel goede aanbieding: heb ik ruimte in de portemonnee om een voorraadje in te slaan? Of toch maar beter niet, want de melk en margarine zijn bijna op. Op zaterdagmiddag de statiegeldflessen bijeen schrapen en zo het laatste potje pindakaas te kunnen kopen. En dan de stress als er wat kapot ging, al was het maar een paar veters of een gloeilamp. Tja...als je geen reserves hebt, is zoiets al meteen een kleine ramp. Nee, ik verlang er niet naar terug en heb ook geen zin om vrijwillig te kijken of ik dat weer zou kunnen. Ik koop wat ik nodig heb en dat zijn verder geen buitensporige dingen. Mijn maandboodschappen zitten met 9 personen zo rond de 300 euro. Dat is voor alle houdbare producten van 1 maand.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Knap hoor Teunie! dat is niet veel.

   Verwijderen
  2. Eigenlijk doe je deze challenge dus al maar dan met zelfs nog minder budget per persoon per week ;)
   Lara

   Verwijderen
  3. @Teuni: echt waar? Dat is 33 euro per persoon per maand en jullie jongste is niet echt meer heel klein. Ik zit met mijn 25 euro per week op ongeveer 108 euro per persoon per maand!

   Verwijderen
  4. Alleen de houdbare producten, he! Er komt nog 5 euro melk per week bij. En circa 80 euro vlees per maand en circa 60 euro AGF. Brood bak ik met meel uit m'n winkel, dus dat voel ik privé niet in mijn portemonnee.
   We zijn inderdaad niet meer met kleintjes. De jongste is 10 en er zijn er 5 van de 9 volwassen.

   Verwijderen
 4. Ik herken dat van uitstel vaak afstel komt en dit geval is dat juist heel gunstig. In eerste instantie wil ik dingen ook vaak graag kopen, maar als ik even afkoel vind ik ze daarna niet meer nodig.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik maak inderdaad ook een lijstje en in een geval van zeer beperkt budget (ik heb deze week ook 25 euro, maar dan voor ons 4-en ;)) kijk ik online de folders na voor goedkope groenten. Ik kijk dan zelfs weleens bij een stuk of 4/5 winkels en koop het goedkoopste... Zelfs in de aanbieding kunnen groenten best wat schelen onderling...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. voor ons gezin doe ik het zo: ik maak in het weekend een lijstje zodra de folder van de ah binnen is. Eenmaal in de winkel besluit ik een aantal dingen toch niet te kopen. Als ik dan op maandag of dinsdag de kinderen naar school gebracht heb, doe ik de boodschappen en maak een weekmenu aan de hand van wat we in de kasten hebben staan. Op donderdag of zondag haal ik dan nog een aantal boodschappen, liefst om mijn voorraad aan te vullen met aanbiedingsdingen, zoals de 99ct aanbiedingen nu. Ook haal ik via scoupy een aantal goedkope of gratis producten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij eten 'noodgedwongen' al een paar jaar van 60 euro met 3 personen. Daardoor blijft er wat ruimte voor onze hobby: reizen. Voorraad is voor mij belangrijk. Van de 60 euro trek ik altijd 10 a 15 euro uit om aanbiedingen in te slaan als voorraad. Maar per saldo red ik het daardoor rond te komen. Incl (beperkt) vlees en 2 stuks fruit en 200 gram groente per dag. Elke maand een kratje bier (altijd uit de aanbieding van 7 euro- deze aanbieding komt om de paar maanden voorbij. Maar soms al is een aanbieding nog zo mooi... ik heb geleerd per week niet meer uit te geven dan die 60 euro. Want ik haal dat later niet meer in. Op reis neem ik heel veel eten mee, wat thuis uit de aangelegde voorraad komt, zodat we als zakgeld op vakantie die 60 euro kunnen gebruiken.
  Ik heb geluk met 2 voordelige supers en een kruidvat in de buurt. Verder boter kaas en eieren kraam, en een hobby tuinder die 1 dag per week ook spul verkoopt. En zelf een deel van de kleine tuin voor nieuwe aardappels, wat sla ,aardbeien, bessenstruik en bramen, en een perenboom. Ook appels van de bomen langs de openbare weg. voor een jaar lang appelmoes (diepvries)
  Zuinigaan, in het begin van dit proces heb ik veel aan jouw adviezen gehad en nu nog steeds open ik elke dag jouw blog het eerst.
  Altijd folder kijken, ik weet ook wat waar het voordeligst is, geen frisdrank, weekmenu.
  Het is nu routine, soms besef ik weer dat het best bijzonder is. Ook doe ik kadootjes en kapper voor de 2 mannen hier van dit budget.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wow!! Respect voor je! Hoe je het omschrijft, zie ik het al voor me hoe je het doet.... Ik ben net gaan samenwonen en moet nog even een goede weg vinden in de hoeveelheid boodschappen en de rest van het budget voor kapper ed. Komt ook wel weer goed, van jouw verhaal krijg ik weer zin om mn tanden erin te zetten!

   Gr. Boukje

   Verwijderen
 8. Slim dat je van te voren een lijstje maakt aan de hand van de bonus. Vergelijk je ook nog de prijzen van de ah bonus met aldi of lidl of doe je dat niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. "Zoals je weet ben ik trouw fan van AH ", scheef je en ik verbaas mij daar nog steeds over. Ik dus niet! Sinds de voormalige CEO van AH Cees van der Hoeven zei dat hij binnen Nederland geen vrouw kende die geschikt was voor een functie in het bestuur, ben ik afgehaakt. En lachen moest ik dus toen hij zelf weg moest vanwege malversaties! Bovendien verdient AH dus over de ruggen van scholieren. Er werkt momenteel bij onze AH geen enkele oudere parttime wekende huisvrouw meer.
  Nee, ik kom er niet meer. Met Hoogvliet en Aldi in de buurt hoeft dat ook gelukkig niet meer. En daar werken dus wél al jaren huisvrouwen ( en ander personeel ).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moest lachen dat je dan de Aldi noemt. Overigens werken er in onze AH XL wel heel veel oudere dames en heren.

   Verwijderen
  2. In de AH waar ik vanuit mijn werk heel vaak langs ga, werken juist vrij veel veertigers en vijftigers.
   In mijn vorige woonbuurt werd de AH wel bevolkt door tieners, zowel de vakkenvullers als de kassamedewerkers.

   Verwijderen
  3. Ja, als het om slecht personeelsbeleid gaat moet je bij Aldi zijn.
   Ook bij onze AH een aantal 50+ dames.

   Verwijderen
  4. Aldi heeft juist een personeelsbeleid om van te huilen! Wij hebben hier 2 ah winkels in het dorp. Overdag werken er veel 30,40,50ers. Na schooltijd en 's avonds scholieren. Niks mis mee lijkt me. Ik heb zelf ook een poosje bij ah gewerkt en vond het prima om om 15.00 klaar te zijn, op tijd thuis voor de kinderen. Wat meneer Verhoeven ook zegt, is voor mij geen reden om niet meer naar de ah te gaan, die man stelt echt zijn mening niet bij omdat ik niet meer kom haha

   Verwijderen
  5. Nog even reageren wat Aldi betreft. Jullie hebben gelijk, het personeelsbeleid van Aldi zou heel slecht zijn. Ik zou ook liever - als alternatief - naar een Lidl winkel gaan, maar de dichtbij zijnde is 10 kilometer hier vandaan. Hoogvliet is hier in de Randstad een goed en voordelig alternatief voor de AH. Mijn afkeer van AH blijft bestaan. Misschien is het aanbod van scholieren hier erg groot, vandaar dat die dan massaal worden ingezet in de AH winkel in mijn buurt.

   Verwijderen
 10. Ik neem altijd bij de Lidl hier in Roemenie de folder voor de week erop mee en kijk dan wat we kunnen gebruiken en van de andere winkels komen de folders online binnen . Ook ik maak altijd een boodschappenbriefje en zorg daarnaast dat we altijd rijst , pasta enz in voorraad is.Brood halen we hier op het dorp bij de bakkerij( te vergelijken met de warme bakker in nl) en gaat in de vriezer. Bij de AH in a.dam waar we gewoond hebben was het personeel ook gemeleerd zo gezegd jong en oud door elkaar heen .
  gr Henriette
  www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het lijstje en de prijzen heb ik in mijn hoofd zitten, tenminste zo goed als :) Goede geheugentraining!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik drijf op mijn weekmenu's. Werkt geweldig. Heb wijntjes en frisdranken geschrapt, wat veel scheelt. En inderdaad, hou je aan je boodschappenlijstje. Dat scheelt heel wat euro's.

  BeantwoordenVerwijderen