zondag 28 mei 2017

Zomer-stroombesparingstips

Het was hier gisteren heel warm, ergens in de middag wel 30 graden!

Ik schreef een paar dagen geleden dat mijn stroomverbruik heel laag is, maar soms kan het stroomverbruik  bij warmte of hitte flink oplopen. 

Heb jij in een warme zomer een hoog stroomverbruik en je wilt dit omlaag brengen? Dan is het goed om na te gaan waar dat hoge verbruik vandaan komt.
- maak je vriezer ijsvrij. Een vriezer met dikke lagen ijs heeft veel meer energie nodig om koud te blijven.
- probeer het gebruik van een airco zo veel mogelijk te beperken. Gebruik een ventilator, of liever nog helemaal niets. Dat scheelt veel stroom.
- blijf in de schaduw en zorg dat er in je huis schaduw heerst door zonwering. Houd alles dicht, zodat ook de warme lucht niet naar binnen stroomt.
Ventileer 's avonds als het koeler is. 
- schakel de stroomslurpers uit. Misschien heb je apparaten die ongemerkt stroom verbruiken, terwijl je ze niet gebruikt. Doe de stekker er uit. Uiteraard geldt deze tip ook voor de winter, maar ik zet hem er hier toch bij.
- zorg voor een lekker koel voetenbadje. Je voeten in het frisse water en je voelt je een compleet ander mens. Ook kinderen vinden het heerlijk om op een zomerse dag in een koel badje te spetteren. Parasol er boven en je hebt er geen kind meer aan. Wees overigens wel alert, kleine kinderen kunnen ook in een klein badje met weinig water verdrinken. Ook helpt een parasol soms onvoldoende om verbranding door de zon te voorkomen. Zet het badje, als dat mogelijk is, in de schaduw.
- drink veel water, dat zorgt dat je niet uitdroogt en de warmte beter de baas kunt.
- doe het rustig aan! Houd op het heetst van de dag een siësta en houd je zelf voor dat er ook dingen zijn die tot morgen uitgesteld kunnen worden. Mañana is er weer een dag!

4 opmerkingen:

  1. Bij mijn vader en familie is het rond de 28 graden in huis. Omdat de zon de hele dag op hun huizen staan. Wij hebben alleen zon in de ochtend/ begin middag daarna de hele dag schaduw in de tuin. Op deze dagen vindt ik het fijn dat wij de hele dag buiten kunnen zitten en onze benedenwoning lekker koel is. Rond de 23 graden max. (Voorkant wel zon, maar daar doen wij luxafles en gordijnen dicht)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het lijkt me vreselijk als het 28 graden in huis is! Hier is het met 21,7 graden lekker koel, dat vind ik veel prettiger!
      Ik heb op de west-zuidwestkant buiten zonwering, een knikscherm. Dat laat ik altijd neer als het warm en zonnig weer is. Daardoor schijnt er geen zon op de gevel en blijft het relatief koel. Belangrijk daarbij is om ramen en deuren overdag dicht te houden!

      Verwijderen
  2. Wat ik vroeger zag bij mijn grootouders en ook anderen om het in huis koel te houden was witte lakens voor de ramen hangen en het werkt super. Wij hebben hier de mazzel dat ons huis met dikke muren heerlijk koel is en verder doen we gewoon de gordijnen dicht . Zo wie zo is het hier een landklimaat dus andere warmte dan in nederland.
    gr Henriette
    www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goede tips! De meeste doe ik ook. Gisteravond koelde het buiten gelukkig goed af, we hebben tot laat lekker alles tegen elkaar open gezet.

    Helaas staat ons huis met de voorkant op oost en de achterkant op west, dus de 21 graden van jou halen we niet. Toch voelt het nu met 26 graden binnentemperatuur ten opzichte van buiten heerlijk koel. Een van onze kinderen slaapt als het zo warm is met een coldpack in een handdoek. Schijnt ook lekker te verkoelen.

    Een pluspunt van deze temperaturen is dat je niet zoveel trek hebt. Lekkere frisse maaltijdsalades volstaan. Het fornuis gaat nauwelijks aan, dus geen extra warmte binnen en energiebesparing.

    N.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.