Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 18 juni 2017

Genieten van de zomer!

O, wat vind ik het toch heerlijk, dit zomerse weer!
Vooral de geuren vind ik ieder jaar weer heel bijzonder, ik kan er enorm van genieten:
vers gemaaid gras
bloeiende bloemen zoals rozen, klaver en liguster
de geur van de wind over het water
ook de geur van barbecue, mits niet al te sterk

Met al die geuren realiseer ik me maar al te zeer, dat het kan gebeuren dat ik op een bepaald moment niets meer ruik en dat alles moet missen. Dat gebeurt veel vaker bij ouderen. Mijn moeder rook de laatste jaren van haar leven helemaal niets meer. Dat had voordelen, maar de nadelen waren veel groter. Een voordeel was dat ze geen hinder meer had van geuren waar ze overgevoelig op reageerde, zoals parfums en sterke geuren van bloemen zoals lelies. Nadelig was dat er voor haar vrijwel geen smaak meer aan het eten zat, want anders dan je misschien zou denken, proef je voornamelijk met je neus en veel minder met je tong. Ze viel veel af, want het eten smaakte niet meer. Genieten van eten was er niet meer bij. Ze at omdat het moest, want anders raakte ze ondervoed en ook te lage bloedsuikers lagen op de loer. Want als je niet eet en door de verpleging wel insuline krijgt toegediend, dan schiet je in een hypo.

Ik ben, net als mijn moeder, overgevoelig voor veel parfum-achtige geuren, zoals die van hyacinten en lelies. Boeketten met dergelijke bloemen moeten op de tuintafel staan, daar kan ik alleen van achter glas van genieten.
Maar goed, ik kan nu nog genieten van geuren waar ik niet overgevoelig voor ben, en dat doe ik ook van harte! Als ik fiets dan snuif ik die geuren op en word helemaal blij van al dat moois!

Wat ik ook heel leuk vind om deze tijd van het jaar zijn de jonge vogels. In de afgelopen week zag ik jonge ganzen, jonge futen, jonge zwanen, jonge meerkoeten en ook een moedereend met verbazend veel jonge eendjes. Die eendjes waren niet van die pluizenbolletjes, maar al flinke beestjes, een soort pre-pubers zeg maar!

Wat ik ook fantastisch vind, als het tenminste niet al te heet is, is de warme zon op mijn gezicht. Zitten in de zon en dan de ogen dicht en mijn huid door de zon laten verwarmen! Wat is er fijner dan dat!

10 opmerkingen:

 1. Fietsen in een jurkje, ik geniet van het verschil in temperatuur, soms fiets je in de zon, dan weer een stukje in de schaduw, van een dijk af met een lekker windje en dat met mijn nieuwe hondje achterop, een Spaanse zwerfhond, die alleen maar een gouden mandje wilde en er nu ook een fietsmand bij heeft gekregen, hij heeft vast nooit geweten dat fietsen zo leuk kan zijn, zelfs in de regen genieten we ervan.
  Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk warm weer, vooral weinig kleding aan kan ik van genieten. Liever geen kleding maar dat is niet zo makkelijk in de praktijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geniet ervan! Persoonlijk ben ik een herfst- en winterpersoon en heb ik een hekel aan dit weer. Helaas voor mij zal ik het de komende week moeten uitzitten. Heel rustig aan doen, zo veel mogelijk binnen blijven en door blijven ademen. En mezelf voorhouden dat vanaf woensdag de dagen weer korter worden!

  misty

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind dit weer heerlijk, vanaf zo'n 25 graden zijn mijn spieren minder stram en voelt mijn lichaam niet grieperig (bijverschijnselen van de fibro). Maar de geuren die jij zo lekker vindt ken ik alleen uit herinnering. Ik ruik vrijwel niets meer, maar eerlijk gezegd vind ik dat best prettig. Want ik heb ook geen hinder van allerlei onaangename geurtjes, die er naar mijn idee meer zijn dan prettige.
  Gelukkig heb ik nog genoeg smaak over om wel van mijn eten te kunnen genieten (alhoewel, misschien beter voor de lijn als ik al die lekkere dingen zou kunnen laten staan omdat ik ze toch niet proef...lol)

  Beste mensen die last hebben van warm weer: het duurt gelukkig voor jullie nooit zo lang in Nederland, het grootste gedeelte van het jaar hebben jullie niets te klagen, denk ik?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Was dat maar waar. Vanaf half mei is het nu al weer warm, steeds weer die dagen van 20 plus. En we zijn nu nog maar half juni. Juli en augustus moeten nog komen! En met de klimaat veranderingen kun je daar de laatste jaren ook september nog bij rekenen. Ik zeg gewoon dat dit niet mijn weer is zoals anderen zeggen dat ze regen niet leuk vinden. Ieder mens is verschillend!

   misty

   Verwijderen
 5. Als ik de neiging op voel komen om te klagen dan denk ik maar aan mensen die niet even onder de douche kunnen gaan staan of zelf iets verfrissends kunnen pakken, die afhankelijk zijn van anderen, en dan denk ik zo slecht heb ik het nog niet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vanzelfsprekend! Maar praten over het weer is lekker oppervlakkig en met alle ellende in de wereld is dat soms wel prettig! Misty

   Verwijderen
  2. nou dan weet ik toch wel andere oppervlakkigheden waar je het ook over kunt hebben, bovendien is mijn reactie geen reactie op meningen van anderen, maar mijn visie op het onderwerp

   Verwijderen