Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 5 juni 2017

Grijs haar = onverzorgd?

Waarom zijn de haren van oudere dames vrijwel altijd geverfd en de haren van de heren grijs?
In mijn generatie zie ik het volop: dames met dan weer een vrij donkere kleur, dan weer wat lichter, dan weer rood, al naar gelang de mode van dat moment. In mijn vriendenkring, mijn collega's en ook mijn familie loopt bijna iedere 50+ vrouw rond met geverfd haar en ook bij de jongeren is het heel normaal om het haar te kleuren, dan niet om grijze haren te verstoppen, maar meer omdat .... Ja waarom eigenlijk? Is de eigen haarkleur niet mooi genoeg?
Bij mannen zie je hoogst zelden een kleurtje. Waarschijnlijk heeft Trump die blonde kleur niet van zichzelf, maar anders dan bij sommige politici zie ik niet zo vaak mannen met geverfd haar.

Nu was er in de afgelopen week in de Volkskrant een briefschrijfster die vond dat grijs haar onverzorgd was. De volgende dag was er een lezeres die daarop reageerde. Waarom ben je onverzorgd als je haar goed gekapt is, maar niet geverfd, gewoon natuurlijk grijs?
Ik vind het een interessante discussie. Is grijs haar onverzorgd? En waarom dan? En waarom geldt dat voor mannen niet?
Is dit kapsel van George Clooney onverzorgd en niet sexy?
Mijn haar wordt zo langzamerhand helemaal grijs en dat laat ik zo. Mijn voornaamste reden is dat ik het uit milieuoogpunt een slechte zaak vind om zo veel chemische stoffen het milieu in te jagen. De stoffen die nodig zijn voor kleuring komen allemaal in het riool terecht. Persoonlijk heb ik ook nogal wat last van allergieën, de kans is aanwezig dat mijn hoofdhuid op het spul reageert en ik een pijnlijke jeukende schedel heb. Dat had mijn tante ook na verloop van tijd, ze hield op met verven en bleek een prachtige grijze haardos te hebben! Veel mooier dan die zwarte kleur die ze altijd gebruikte.
Een andere reden, maar voor mij op dit moment niet meer heel belangrijk: verven kost geld. Of je het nu zelf doet of het door de kapper laat doen, het kost extra geld.

De generaties voor mij, mijn oma, mijn moeder en mijn schoonmoeders, deden niet aan haarkleuring. Ze werden gewoon grijs. In die generatie was het zeer ongebruikelijk dat vrouwen hun haar kleurden. Alleen de vrouw van de neef van mijn moeder, die zeker 15 jaar ouder was dan haar man, verfde haar haar blond. Waarschijnlijk om jonger te lijken en het leeftijdsverschil minder opviel.

Doordat "iedereen" met geverfd haar rondloopt, voel ik toch een zekere maatschappelijke druk om ook te kiezen voor een niet natuurlijke kleur en mijn grijze haardos te laten verdwijnen. Mijn kapster heeft jaren geprobeerd om mij een kleurtje te laten nemen. Ik heb er nooit over gedacht om dat te doen, dus ik antwoordde steeds dat ik prima tevreden was met mijn grijzer wordende haren. Ze vraagt het nu niet meer, ze weet ondertussen dat ik dat niet wil.

Wat vindt jij van kunstmatige haarkleuring, hoort dit bij uiterlijke verzorging van mensen? 

70 opmerkingen:

 1. Voor mij is een verzorgd uiterlijk méér dan alleen een kleurtje in je haar. Als ik zonder oogmake-up, lippenstift en zonder gelakte nagels de deur uit ga, dan voel ik me veel te bloot. En natuurlijk moeten mijn haren eerst ook geföhnd zijn en dus helemaal netjes in model zitten.
  Mijn man heeft mij nog nooit zonder make-up gezien, want dan voel ik me verschrikkelijk lelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goh,wat jammer om zo te moeten leven. Vooral het feit dat je man je nog nooit zonder make-up heeft gezien.
   Je kunt je er goed bij voelen maar je blootgeven tegenover je liefste is een kwestie van vertrouwen. In hem en vooral jezelf.Je bent niet lelijk want met make-up kan je je uiterlijk feestelijk maken maar niet knapper.
   Hou een beetje van jezelf zoals je bent. Vooral thuis.

   Verwijderen
  2. O wat een werk gaat daar in zitten! En dan s avonds er weer afhalen.
   Hoe houd je je nagellak mooi? Bij mij gaan er na een paar uurtjes al hoekjes af. Ik ben er mee opgehouden.

   Verwijderen
  3. Als je een goede base en topcoat gebruikt , en je laat het goed drogen , dan blijft zelfs de goedkopere lak een week mooi !!

   Verwijderen
  4. Ik denk dat deze reactie een grap is. Zo nee, dan heb ik te doen met de schrijver.Make up kan leuk zijn maar om je er nou achter te verschuilen...

   Verwijderen
  5. @Ien, Lot en anoniem van 11:28 uur: een klasgenoot van mij op de avondschool was er heel trots op dat haar vader haar moeder (een vrouw met 10 kinderen) nog nooit zonder make-up had gezien. Dat was in haar ogen het toppunt van verzorging! Deze moeder moet nu ver in de 80 zijn.

   Verwijderen
  6. Ik zou er ook niet vanuit gaan dat de reactie een grap is. Mijn vriendin gaat zonder haar make-up en haren in de plooi zelfs op vakantie niet de deur uit! Ook als ze gaat sporten ziet ze er picobello uit op het schoolplein, want: wat zullen de andere ouders denken als 'ze eruit ziet als een slons'?

   Verwijderen
 2. Ik vind puur-natuur veel mooier dan al dat geverfde en opgedofte. En je raad het al: ook ik verf mijn haar niet maar zorg er wel voor dat het goed in model zit. Het is niet zo gek dat 'de jeugd' geen eerbied meer heeft voor ouderen: ouderen willen toch zélf niet oud meer zijn!? En inderdaad: voor het milieu en de portefeuille is het een heel stuk beter. En schrijfster hierboven: lig je ook met make-up in bed?? Dat lijkt me erg vlekkerig worden..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb altijd mijn haar gekleurd ( met henna) vanaf mijn 19 de tot drie jaar terug. Nu is het grijs, heel grijs! En ik vind het mooi! Als ik nu kijk naar ouderen die hun haar geverfd hebben en uitgroei hebben vind ik het zo onverzorgd! Nee geef mij maar mijn kleur grijs.ik krijg er nog steeds complimenten over. Stukken mooier dan toen je het nog kleurde Marie!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er verzorgd uitzien heeft toch niets te maken met haarverf en makeup ? Jammer, dat dit de norm lijkt te zijn voor veel mensen.
  Jaren geleden liet ik mijn haar weleens iets blonder verven bij de kapper. Ben daarmee gestopt omdat ik het niet mooi meer vond en ook te duur.
  Nu ik langzaam grijs wordt ziet mijn haar er juist beter uit. In plaats van donkerblond en dun, is het steviger en door die witte haren ertussen is de kleur ook frisser.
  In mijn omgeving verven juist minder vrouwen hun haar ! Misschien een nieuwe trend ??
  Dus nee, ik vind niet dat haarkleuring bij uiterlijke verzorging hoort.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Verzorgd zijn is inderdaad méér dan je haar verven. Er zijn mensen met prachtig en verzorgd grijs haar, en mensen met een te blonde of te donkere bos geverfd stro die ze maar beter af kunnen scheren.

  Nou ben ik nog lang niet grijs (hoop ik, anders zou het wel erg snel gaan ineens), maar ik heb mijn haar nooit geverfd. Vrijdag hadden we vanuit mijn opleiding een dag over kleuradvies, haaradvies etc. en degene die dat deed was stomverbaasd dat ik dat nog nooit gedaan had én niet wilde. 'Echt, je hebt je haar nog nóóóit geverfd???? Ik wil je wel advies geven hoor! Niet???' Ik was van de vrouwen in mijn groepje dan ook de enige die haar haar niet verfde. De man in het groepje bekende later dat hij me groot gelijk gaf, en dat hij het eigenlijk heel raar vond dat al die vrouwen maar hun haar verfen om er mooier uit te zien :'-D

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik doe niet aan verven. Ook niet aan make-up trouwens. Mijn haar is lang en grijs. Een tijdje geleden instrueerde mijn oudste dochter mij, hoe ik het mooi kon opsteken. Eerst vond ik het maar niets, elke dag dat gedoe voor de spiegel. Maar Willem, mijn man, vindt het erg leuk als ik het doe. En ik kreeg/krijg best veel complimentjes over mijn nieuwe look. Dat is toch wel leuk. Grijs haar hoeft zeker niet onverzorgd te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook mijn haar is grijs gemêleerd en echt niet onverzorgd!
  Jaren lang rood geverfd en nu ben ik trots op mijn eigen natuurlijke grijze kleur.
  en het staat goed en er word regelmatig een compliment over gegeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nee hoor grijs is niet onverzorgd. Ik heb het ook altijd geverfd en wil nu heel graag grijs maar de uitgroeiprocedure is langdurig en lastig. Dus eerst maar steeds ietsje lichter zodat de uitgroei minder opvalt.
  Ik zie het als een vorm van make up. Mensen doen het om er mooier uit te zien, net als leuke kleding. Je doet je best he ;-)
  Ik word dit jaar zestig en heb schoon genoeg van verven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hier hetzelfde, ik wil eigenlijk ook ban het verven af maar hoe pak je dat aan zonder heel lang voor gek te lopen? Ik ben ook steeds lichter aan het gaan en heb er jaren voor uitgetrokken, mijn haar is heel lang dus het duurt even voor ook de punten een lichte kleur hebben en blonderen wil ik niet. Ik ben het gedoe van verven ook zat en mijn hoofdhuid ook. ;)
   Je ziet trouwens tegenwoordig jonge meisjes die hun haar grijs verven. Omgekeerde wereld is dat. :D

   Verwijderen
  2. Mijn haar was heel donker van mezelf. Ik ben wat betreft verven gegaan van moccabruin naar (nu) licht goudbruin. Daar ben ik mee begonnen toen de zon vorige zomer mijn haar had gebleekt. Toen viel het niet op dat de haarverf lichter werd. Ik heb er ook jaren voor uitgetrokken. Ik zie er zo tegenop om voor gek te lopen........

   Verwijderen
  3. Ik heb mijn haar 18 jaar geverfd...van mijn 28ste tot mijn 45ste. Ik had de pech heel vroeg grijs te worden (net als alle vrouwen in de familie van mijn moeder) en ik vond dat ik er erg oud uit zag, ik werd ook altijd veel ouder geschat. Ik heb het werkelijk alle kleuren gehad, zelfs paars, blauw en rose. Op het laatst was het zwart. Ik ben gewoon gestopt met verven, het werd steeds lichter en van rare uitgroei was geen sprake. Op het laatst was ik het zat en heb ik mijn haar heel kort laten knippen. En nu is het grijs en ik vind het mooi grijs. Maar onverzorgd? Nee, dat ben ik nooit geweest en nu ook niet. Maar mijn uiterlijk had wel degelijk invloed op mijn zelfvertrouwen en mijn zelfvertrouwen had invloed op mijn uiterlijk.

   Verwijderen
 9. Ik heb van mezelf roodbruin haar. Eigenlijk donkerrood, kastanjerood. Nu heb ik het voor de tweede keer met henna behandeld, mijn eigen kleur zoveel mogelijk benaderend. Omdat er op plekken grijs in komt, en ik dit in combinatie met recent weduwe geworden, geen prettige samenloop vind. Sommige mensen denken misschien dat ik mijn hele leven lang al kleur (niet dus) en anderen zien weer geen verschil met mijn eigen kleur vroeger en zien niet dat ik sinds kort henna gebruik. Ach, mensen denken altijd wat. Aan nagels lakken doe ik weer niet, dat lijkt me ook heel slecht voor het milieu. Overigens doet mijn dochter het kleuren voor mij, dus meer dan 15 euro voor een pakje henna per 4 maanden kost het me niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ...milieuonvriendelijk hoeft het kleuren van je haar niet perse te zijn; dat ligt toch echt aan de spullen die je kapper gebruikt. Zoals bij zoveel dingen is goedkoop hierbij ook duurkoop: de mens wil goedkoop, het milieu betaalt de rekening! Mooi grijs, rood, zwart, blond of bruin haar is niet lelijk maar als iemand er niet tevreden mee is moet hij/zij vooral doen wat hij/zijn leuk vindt. Trouwens, de tijd van rood-geverfde-dames-in-de-overgang ligt al weer jaren achter ons. Prettige dag, Thea

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En niet alle dames van 50 plus met rood haar zijn geverfd. Bij sommigen is het echt hun eigen kleur, dat zie je goed als je er een beetje grijs doorheen ziet kieren. Ik kreeg tenminste de laatste jaren ineens de opmerking 'goh, ik dacht dat je het altijd verfde'. Niet dus.

   Verwijderen
 11. Mijn moeder van 90 was niet helemaal grijs geworden, en ik denk dat dat bij mij ook zo zal zijn.
  Mijn haar kleurt altijd erg in de zon en dus moet ik het wel goed verzorgen anders wordt het te droog en vlassig.
  In een drogist stond er eens een promotrice van een haarverfmerk en die vond mijn coupe soleil zo mooi gedaan, dat dat natuurlijk gedaan was door de zon werd eigenlijk niet geloofd.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb mijn haar ook nog nooit geverfd. Als tiener heb ik weleens geëxperimenteerd door mijn haar na het wassen met citroensap na te spoelen. Toen had ik tijdelijk een rossige gloed over mijn donkerbruine haar.

  Verder heb ik lang haar, terwijl sommige vrouwen na een bepaalde leeftijd hun haar kort laten knippen, het zogenoemde 'pittige kapsel'. Ik heb mijn haar lekker lang. Wel laat ik mijn haar ongeveer om de tien weken bijpunten.

  Toen ik in de brugklas zat, was het in de mode dat meisjes permanent in hun haar namen. Dat heb ik ook nooit gedaan. Nu zie ik dat meisjes van die leeftijd steeds meer natuurlijk lang haar hebben.

  Make up doe ik ook niet aan. Ik heb weleens een workshop gedaan en ik was helemaal opgemaakt, tot foundation aan toe. Het was leuk om te zien hoe ik er toen uitzag, ik heb toen zelfs nog speciaal pasfoto's laten maken. Toch voel ik me prettiger zonder make up. Het belangrijkste vind ik om er fris en verzorgd uit te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben 51, en grijs met wit. Ik heb mijn haar de afgelopen 15 jaar geverfd. en had er meer dan genoeg van. Ik laat het elke 4-5 weken knippen en het ziet er niet onverzorgd uit vind ik. Er is onderzoek gedaan waaruit een link tussen blaas carcinoom en haarverf bleek. Of dat onomstotelijk bewezen is, dat niet. Maar goed kan het niet zijn. Grijs haar, dus zonder eigen pigment is wel sneller stug en droog, maar daar kan je iets aan doen zonder verf.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ik ben 50 geworden in april, en sinds 3 jaar verf ik mijn haar niet meer. Ik was al vrij "jong" grijs en heb het jaren lang geverfd. Op een dag was ik er klaar mee, je loopt altijd achter de feiten aan. Na 2 weken heb je nl alweer uitgroei. Je wil niet weten hoeveel commentaar ik heb gekregen van de vrouwen om me heen, ik liet het nl ook groeien. Dus lang grijs haar was mijn doel. Ik had echt zoiets van...dit ben ik meer wordt het niet minder ook niet. Volgens mij ben ik een goed persoon die veel voor anderen en de maatschappij over heeft, als men dat relateert aan mijn haar kleur en daarom een "bepaald" beeld bij mij heeft/krijgt, dan is dat hun gemis en niet het mijne.
  Volgens mij ben ik best de moeite waard om in je vriendenkring te hebben. Grijs of niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik ben nu bijna 53 en heb vanaf mijn 15e ongeveer mijn haren geverfd. Eerst had je de coupe soleil met van die blonde plukken, later ging ik ook verven, blond, rood, eigenlijk alles wat mode was...
  Ik heb schouderlange krullen en moest iedere 6 weken de uitgroei bijverven. 3 Jaar geleden was ik er zat van. Ik heb bij de kapper mijn haar zoveel mogelijk laten ontkleuren wat er op neer kwam dat het ergste rood er uit ging. Daarna bevond de vreselijke tijd van uitgroeien. Ik heb 2 keer een korte bob laten knippen om het kleurverloop enigszins netjes te houden. We zijn nu 2,5 jaar verder en de laatste resten verf zitten nu aan de onderkant. Omdat mijn haar krult is het niet storend. In,ijdels is het weer bijna op schouderlengte. Ik ben nu donkerblond met grijs en ik vind het prima.
  Geen gedoe meer iedere 6 weken bij de kapper of bij de wasbak. Mijn haar is gezonder en zit beter. Ik hoor wel eens van mensen dat ze het zo jammer vinden dat ik het niet meer verf, maar het is mijn haar op mijn hoofd dus wat een ander er van vindt kan me niets schelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik verf sinds pak m beet 46 jaar, en voel zeer zeker ook maatschappelijke druk. O.m. op mijn werk in de zakelijke sector. Ik ken maar 1 vrouw die natuurlijk peper en zou haar heeft, op mijn werk (en het staat haar prachtig!). De kapper zet het er in strepen in zodat het niet egaal is (en ook geen storende uitgroei heeft) en ik laat het eens per 8 weken doen gemiddeld. Beetje eerder als er iets bijzonders is, beetje later als ik vakantieweken heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hm volgens is grijs juist dé trend nu, vooral bij jongeren is granny grey helemaal hip (eh geverfd, dat dan weer wel...)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat klopt! Maar die hebben er geen rimpels en zakkende halsjes bij, maakt toch een heel groot verschil

   Verwijderen
 18. Mooi grijs is zeker niet lelijk of onverzorgd. Ik vind het alleen wel oud maken.
  Ik verfde rond mijn twintigste mijn (korte) haar nogal opvallend, hel rood, platina blond etc. Daarna een hele tijd coupe soleil en daarna niets meer. Vorig jaar viel het me op dat ik nogal een grijze lok had aan de voorzijde. De achterkant is nog mijn eigen kleur. Ik vond de kleur erg saai. Was net 20 kg afgevallen en vond het tijd voor een nieuwe look. Door de overgang gaat mijn haar krullen en valt het lekker, nu het langer is. Ik kleur mijn haar bij de kapper ongeveer eens in de 3 a 4 maanden. Het is een natuurlijke tint in de buurt van mijn eigen kleur en het is redelijk okay voor het milieu. Kost wat maar dat kan en mag. Ik voel me er erg gelukkig mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik ben vorige week 58 geworden 2x geverfd toen ik 20 was en toen gestopt. Ik heb nu wat grijze haren aan de zijkanten, mijn donkere bruine haar heb ik nog bijna helemaal. Waar ik niemand over zie schrijven, je haar verven is gewoon super ongezond, via je hoofdhuid gaat het je bloedbaan in naar de organen. Zwangere vrouwen wordt geadviseerd om tijdens de zwangerschap NIET te verven, want via de placenta gaan die stoffen ook naar de baby. Slecht voor het milieu is het altijd en ja ook de zogenaamde niet zo schadelijke. Last but not least, voeding is heel belangrijk, hoe beter je jezelf voedt met gezonde groenten en fruit en noten waar ook koper in zit, hoe beter je haarkleur behouden blijft. Bij tekorten heeft het lichaam niets over voor de pigmenten die het haar kleuren. EN ja er zijn ook mensen die vroeg grijs kleuren omdat het in de genen zit. Misschien heb ik geluk.. maar mijn moeder en 4 zussen waren met 40 al helemaal grijs en die hebben geverfd vanaf hun 20e mijn moeder wat later denk ik. Mijn theorie is nu, dat verven je haar zo beschadigd en uitput dat het van ellende vroeg grijs word..
  Mijn zoon woont in Blaricum, op feestjes daar ben ik de enige zonder nagellak en geverfd haar, ik ben een soort curiositeit daar, maar ik voel juist een soort bewondering dat ik zo niet in de pas loop van want zogenaamd zou moeten, de druk daar om er perfect uit te zien is daar echt groot. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik heb in mijn jonge jaren mijn haar wel geverfd, ontkleurd en een later nog een aantal keer met henna gekleurd. Nu loop ik tegen de 50 en vind mijn zilvergrijze haren die duidelijk door het donkerbruin heen komen (volop!) juist mooi! Ik verf niets. Het maakt me niet oud (word nog vaak jonger geschat) en ik voel al helemaal geen druk van buitenaf. Zeg, het is mijn hoofd!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik verf mijn haar wel.Al heel lang.Vroeger vrij opvallend, tegenwoordig natuurlijke kleuren.Ik doe het voor mijzelf.Ik werd jong grijs en heb nu ook allemaal witte plukken maar niet mooi egaal.Met geverfd haar voel ik mij prettiger en het maakt dat ik er niet tien jaar ouder uitzie dan ik ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Iedereen moet zelf weten of je je haar blond, bruin, zwart, grijs of welke kleur dan ook verft,mits het haar verzorgt is, onverzorgt haar ziet er in geen enkele kleur mooi uit. Persoonlijk verf ik mijn haar( ik ben 58) al sinds mijn studententijd vanaf 18,19 jaar dus. Vroeger waren de kleuren uitbundiger dan tegenwoordig. Ik zie het meer als een accessoire,modedingetje. Je draagt ook niet elke dag dezelfde kleding.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Voor mij is grijs haar bij vrouwen synoniem aan; kunstgebitten, incontinentiemateriaal, synthetische broeken met taille-elastiek, steunkousen, likdoorns. Een onflatteus geheel. Bij mannen ligt het anders. Zij kunnen er nog goed mee wegkomen, met grijs haar. Oneerlijk maar waar.

  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vind ik nogal stigmatiserend voor alle grijsharigen, waaronder ikzelf.Ik hoop dat later niemand dat van jou vindt. Ik ben heel blij dat ik mezelf kan zijn met een kort grijs koppie.

   Verwijderen
  2. En zeker lekker kort geknipt ook. Lekker makkelijk, als een man.
   Leve het " decorumverlies "

   Verwijderen
  3. Grijs haar is normaal ! Het is niet normaal te denken dat je allerlei kunstgrepen moet uithalen om er jonger uit te zien. En Maria zal nog blij zijn met steunkousen en incontinentiemateriaal als ze 80+ is (met geverfd haar, dat wel ).

   Verwijderen
  4. Maria, je mag hopen dat je nooit allergisch wordt voor haarverf. Ik ben 45, en al heel erg grijs. Maar als je je haar laat verven en je hebt de volgende morgen een hoofd vol blaren dan laat je het wel!

   Verwijderen
  5. Ik ben nog geen veertig en al een paar jaar grijs, dankzij de genen van mijn vader. Mijn eerste grijs kwam erdoor toen ik 18 was. In die tijd verfde ik mijn haar geregeld, maar de laatste jaren niet meer. Ben allergisch voor de verf of de luchtjes die er bij vrij komen. Vind het dus behoorlijk raar dat je vrouwen zo bestempeld want in mijn gezicht zie ik er veel jonger uit dan mijn bijna 40 met mijn grijs koppie. En veel make up gebruik ik ook niet. Dus eerst even nadenken voor dat je iets plaatst of plaats niks.
   Groetjes Janneke

   Verwijderen
  6. @Maria, jij hebt lekker makkelijk praten zo te zien. Ik heb last van spataderen. Dikke pech heb me er al veel keren aan laten behandelen. Ik heb geen staand beroep en nooit overgewicht gehad, maar helaas erfelijk belast. Dat kunstgebit zit er aan te komen. Al ben ik pas vijftig. Ik ben tot in de dertig een chronische spuger geweest als gevolg van koemelkintolerantie. Ik wist niet dat het daarvan kwam, totdat een arts me adviseerde geen melkproducten meer te nemen ivm reuma. Ook zo'n zgn ouderdomskwaal en ik was pas 31. Ik heb een overgevoelige huid en een zware vorm van astma. Geen haar op mijn hoofd die erover denkt om mijn haar te laten verven. Grote kans op problemen.
   Op mijn bijna 51e ben ik slank, heb een zandloperfiguur, ben nauwelijks grijs en heb lang goudblond, lichtkrullend haar. Kijk, daar ben ik nu heel blij mee. Deels is dit het gevolg van een gezonde levenstijl en deels gewoon heel veel mazzel.

   Verwijderen
  7. Ik heb een abonnement op de tandarts. Heb enorm veel laten doen. Ook kronen. Helaas moest ik daar na een jaar of wat wortelkanaalbehandelingen doorheen krijgen. Mijn lichaam stoot dat materiaal af cq de ontsteking blijft en als gevolg steeds meer kiezen kwijt. Daarvoor, ladingen vullingen, opnieuw vullen, afbreken, vullen, ontstekingen, dag zoveelste kies. En dan nog alle kaakontstekingen :-(

   Verwijderen
  8. Mijn haar is al heel lang kort en ik ben niet van plan dit tot vrouwelijke, mooiere lengte (jouw mening dan) laten groeien. Juist het hele korte, aan de slapen mooi zilver, staat me goed. Voor mijn moeilijke voeten heb ik aangepaste schoenen en mocht ik wat urine laten lopen, is dat geen schande... Een likdoorn is niet iets wat ik onflatteus vind, maar vooral erg lastig voor degene die er last van heeft. Maria denkt voornamelijk dat alles maakbaar is. Een kleurtje in je haar wel (als je daarvoor kiest), maar een kunstgebit of incontinentie materiaal heb je niet voor 't kiezen. Grow up, Maria!

   Verwijderen
 24. Ik verf mijn haar sinds 2 jaar niet meer, nu ben ik zilver/asblond. Heb flink wat slag in mijn haar en het zit zeker niet truttig.
  Nu wordt mij regelmatig gevraagd waar ik mijn haar heb laten verven, ze willen mijn kleur ook;-]].

  BeantwoordenVerwijderen
 25. 64 jaar , mijn haar is nog niet echt grijs en ik verf het niet.
  Wel heb ik een zilverwitte lok , er zijn vrouwen die zo'n lok bij de kapper laten verven , ik heb mazzel het is puur natuur en staat grappig. Vrouwen van in de 50 verven vaak hun haar in een donkere kleur , dat harmonieert vaak niet bij de huid , die al "ouder "oogt. Heerlijk om geen uitgroei te hebben. Astrid

  BeantwoordenVerwijderen
 26. kleur maakt me niet uit, maar soms zie ik oudere dames die grijs haar hebben, maar met geen model erin, alleen een paardenstaart. Sorry, dat vind ik echt iets voor meisjes, of hele jonge vrouwen. Maar aks iemand daarmee wil lopen, prima! Zelf verf ik mijn haar wel, ik ben net als mijn moeder al heel jong grijs geworden. Toen ik op de lagere school zat dachten mensen vaak dat mijn oma aan de poort stond ipv van mijn moeder, grijs haar maakt dus echt oud.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Een heel enkele keer zie je weleens iemand met goed geknipt en verzorgd grijs haar, maar meestal is het gewoon lelijk. Sorry. Iedereen moet het zelf weten, maar ik geef graag geld uit aan een goede kapper.
  En het allerlelijkste vind ik oudere vrouwen met lang, grijs haar.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Lachen hier. Waarom zou je niet grijs mogen zijn?! Mijn haren beginnen langzaam grijzer te worden en ik ben er trots op. Laat niemand je wijsmaken dat grijs niet goed is.
  Laten we maar gewoon doen zonder al die poespas.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ik verf mijn haar ook, maar niet om de reden dat er her en der een grijze haar tussen zit. Ik vind het leuk om zo nu en dan, 3 keer per jaar ofzo, mn haar weer in een iets andere tint te laten verven. Vroeger deed mn moeder het altijd, sinds 2 jaar ga ik ervoor naar de kapper om wat meer speciale effecten erin te kunnen laten zetten.
  Ik vind het niet asocieren met of je er goed en verzorgd uitziet met geverfd haar. Je kunt je haar in nog zo'n mooie kleur hebben geverfd, maar als het er droog, dof en dood uitziet en zonder model, ja dan ziet het er niet echt verzorgd uit.

  Mijn moeder is erg mooi grijs aan het worden, heel langzaamaan van heel donker naar grijs, ze heeft het nooit geverfd trouwens...ik hoop dat ik die metamorfose ook zo mag meemaken...in september ga ik mijn haar voor de laatste keer verven en dan geloof ik het wel....besteed mn geld liever ergens anders aan...

  Gr. Bouk

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Voor mijn haar grjjs werd, heb ik nooit iets gedaan qua kleuren. Nu ga ik grijs worden op een vreeemde manier waarbij 2 plukken aan de voorkant dus grijs zijn en ik net op een Gremlin lijk. Ik vind dit niet mooi dus verf ik wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Voor mijn haar grjjs werd, heb ik nooit iets gedaan qua kleuren. Nu ga ik grijs worden op een vreeemde manier waarbij 2 plukken aan de voorkant dus grijs zijn en ik net op een Gremlin lijk. Ik vind dit niet mooi dus verf ik wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Altijd, als ik een vrouw met kortgeknipt grijs haar zie, dan denk ik; heb je geen spiegels thuis? Heb je het opgegeven? Weet je niet dat je er, onnodig, minstens 10 jaar ouder uit ziet?

  Ria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wat een arrogantie , denk ik, als ik dit lees ...

   Verwijderen
  2. Nee, geverfd lang haar, dat maakt pas jong !!En er jong uitzien is voor sommige vrouwen het aller, allerbelangrijkste in hun leven ! Want ojee, ze zijn bang niet meer mee te tellen met grijs haar, rimpels en een paar kilo meer.

   Verwijderen
  3. wat een vooroordelen. Wat jij mooi vindt hoeft een ander niet perse mooi te vinden. En zo werkt het ook andersom. Ik ben al jaren mooi grijs vind ik zelf en krijg regelmatig complimenten over mijn haar. Ik ben puur natuur, niks nep. Dit voelt voor mij goed.

   Verwijderen
  4. Ehm - en waarom is het erg om er 10 jaar ouder uit te zien? Of 10 jaar jonger, of net zo oud als je bent? Is er niets belangrijkers in het leven?

   Verwijderen
 33. Ik ben 60 jaar heb haar tot net over mijn billen en harstikke grijs en trots hierop. Voer mij nooit geverfde haren.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Ik ben midden vijftig, heb kortgeknipt, grijs haar en heb absoluut de moed niet opgegeven! Het is een bewuste keuze om mijn haar in een kort pittig model te laten knippen. Ik heb nul komma nul talet voor stylen, dus een goedgeknipt model geeft mij zeer gemakkelijk goed verzorgd haar. En als bijkomend voordeel: wassen, drogen, even met de handen door mijn haar en ik ben klaar. Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Ik heb ooit eens in Oprah een vrouw gezien met prachtig lang grijs haar. Ik denk altijd aan haar als ik zo'n discussie lees of als het over mooie vrouwen gaat. (Het was geen vrije keus van haar, het onderwerp was mensen die heel hard werken voor weinig geld.Ze maakte toiletten schoon meen ik)

  Ik vind vrouwen met (lang) grijs haar mooi. Lekker dwars en eigenzinnig. Ik word nu ook langzaam grijs en ben er zelfs een beetje trots op. Nog nooit geverfd, dat is puur vergif. Zoek het maar eens uit.

  misty

  BeantwoordenVerwijderen
 36. De kleur maakt niet uit of het haar er verzorgd uit ziet. Het is maar waar iemand zich zelf lekker bij voelt. Goed verzorgd is op tijd naar de kapper en dat kan natuurlijk ook een thuiskapper zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Ik heb al heel vroeg grijze haren gekregen. Nu is de helft van mijn haar grijs. Ik verf het heel af en toe, omdat ik gewoon af en toe wat anders wil. Of gewoon iets wat lekker zomers is. Dat doe ik met henna.

  Ik heb me er nooit aan gestoord. Mijn vriendin vindt het erg mooi, het is niet wit óf bruin. Meerdere kleurschakeringen. Zij is nog lang niet grijs, maar wel ouder dan ik.

  Ik verzorg mijn haar prima. Het is niet vet, niet lelijk, niet te dun. Bij mijn moeder is het ook prachtig, zij had er op een gegeven moment ook genoeg van het verven. Maar het staat haar fantastisch. Dus... wat nou onverzorgd. Het meest onverzorgde vind ik uitgroei.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Ik ben 41, ben langs mijn slapen behoorlijk grijs en ook de rest begint hoe langer hoe grijzer te kleuren.
  Toch verf ik mijn haar niet. Het mooiste compliment kwam van mijn nieuwe kapper: "mevrouw, u bent grijs. Verft u uw haar? Nee? Daarom is het zo mooi en zacht!".
  En tot overmaat van ramp (voor sommigen dan toch) is het ook nog eens lang.
  Én ik draag geen make up. Enkel mijn glimlach, en die vind ik meer waard dan al het bovenstaande.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ben het helemaal met u eens :}

   Verwijderen
 39. Nadat ik stopte met werken, overwoog ik ook te stoppen met verven. Nu wordt het door de heads academie in Delft iedere vijf weken tegen kostprijs in drie verschillende tinten behandeld. 7,3; 8;3 en 9;3.

  Het nadeel is dat mijn wenkbrauwen en wimpers altijd goed gekleurd moeten zijn. Het valt natuurlijk wel op.
  Geverfd haar en te lichte wenkbrauwen.😡

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Ik denk altijd liever een bos met grijze haren. Dan kaal worden
  Groeten dirkje

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Met zijn grijze haren is George Clooney (56) vandaag vader geworden van een tweeling Emma en Alexander. Zijn vrouw is de bekende mensenrechtenadvocaat Amal ..... (39).

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Alamuddin (achternaam van Amal)

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Wat een leuk onderwerp.
  Ik (halverwege de 40 in jaren, en een stuk jonger qua hoe ik me voel) verf mijn haar al jaren. Vroeg grijs en laat moeder vond ik geen fijne combinatie.

  Verder maakt het me niet zoveel uit. Het enige dilemma is hoe ik de verf ooit uit mijn lange geverfde haar kan laten groeien zonder het kort te hoeven knippen. Want kort haar wil ik niet.

  Ergens ben ik ook wel benieuwd hoe ik grijs zal zijn. Mijn moeder heeft prachtig zilvergrijs haar.

  Oh ja: het haar van Clooney vind ik lelijk.... De kleur gaat nog, maar dat kapsel... nee.

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Ik ben 50+, en al héél lang héél grijs! "Vroeger", toen ik in de 20 was, verfde ik mezelf nog wel met Henna rood / oranje, maar op een gegevens moment stopte ik daarmee. Ik kreeg een tijd lang complimenten over mijn mooie coupe soleil: blond/grijs/gestreept, dat gebeurt me nu nooit meer. Ik ben mooi grijs, zelfde kleur als mijn lang geleden overleden moeder, en dat heeft wel wat. Ik vind mijn grijze haar mooi, en vind niet dat ik er daardoor oud uitzie. Wel houd ik het beter bij dan vroeger: als ik te lang niet naar de kapper ga begin ik op Madam MikMak te lijken, en dat is niet helemaal de bedoeling...

  BeantwoordenVerwijderen