Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 16 juni 2017

Het kopen van verantwoord vlees of helemaal geen vlees

In de jaren 70 at ik met mijn eerste man jarenlang macrobiotisch. Deze voeding was vrijwel veganistisch, vlees aten we nooit en zelden een beetje zuivel. Deze zuivel aten we in de vorm van biologische kaas en biologische roomboter.
Mijn 2e man kwam uit een uitgebreide slagersfamilie. Bij hem was vlees doodnormaal. Het was niet zo dat hij alle dagen vlees at, dat deden zijn ouders wel. Maar helemaal vleesloos was destijds niet aan de orde.
Onze kinderen zijn als kind, puber en jongvolwassene bij periodes vegetariër geweest en dan at ik vegetarisch met ze mee.
De afgelopen jaren kocht ik zo nu en dan vlees en at voornamelijk vegetarisch, maar met al dan niet biologisch duurzaam of diervriendelijk hield ik mij niet zo bezig. Ik vond dat ik door weinig vlees te eten al heel goed bezig was.
Jongste dochter eet sinds ze in Wageningen studeerde vrijwel 100% vegetarisch en haar man doet met haar mee. Alleen bij sommige gelegenheden eet ze sporadisch wel eens vlees. Sinds kort eet ook oudste dochter vegetarisch. Er komt daar geen vlees meer in huis.

Dat vegetarisme van mijn kinderen zette mij toch aan het denken en ik vond, als ik dan zo nodig vlees moest kopen, dan moet het toch op zijn minst biologisch zijn!
Ik moet mijn leven maar eens beteren!
Deze week waren de biologische kippenvleugeltjes bij de AH in de aanbieding! Een mooie gelegenheid om eens biokip te kopen.
Dacht ik, tenminste!
Want wat bleek? In de beide winkels waar ik dat vlees wilde kopen, waren de biologische vleugeltjes niet aanwezig!
Daar sta je dan! Zin in kip en geen aanbiedingsvlees!
Wat nu? Er lagen wel gewone kluifjes, ook in de aanbieding en met korting vanwege de datum. Uit frustratie heb ik die maar meegenomen. Ik heb ze gekruid en in porties ingevroren.

23 opmerkingen:

 1. Wij halen vlees en kip rechtstreeks bij een biologische boer en vriezen het dan in. Nog lekkerder dan biologisch vlees en kip van de supermarkt en zeker niet duurder

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jammer dat de aanbieding er niet was. Als je nog eens geen keuze hebt voor bio, neem dan schapenvlees uit de regio als je redelijk diervriendelijk vlees wilt eten. Hoewel de Appie vast nog wel wat anders had ;-)

  Gangbare kip komt er hier niet in wegens echt te zielig - ik keek als puber ooit een filmpje over de bio industrie en sindsdien dus geen gangbare kip meer. Of sowieso weinig / geen kip: de bio kip vind ik namelijk best duur!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die gangbare kip uit de bio-industrie zoals vroeger....is er niet meer. De kwaliteitseisen van Nederlands vlees én kip zijn zo goed, wereldwijd de strengste normen. Wat niets zegt over de aanbieding in de supermarkt want die kan wel eens uit Zuid-Amerika komen...En ook hormonen krijgen dieren hier niet(sinds 1961 verboden) enals een dier antibiotica gekregen heeft komt het vlees niet in de voedingsindustrie terrecht.
  Vegan,vega of minder vlees, ik vind het prima maar graag op basis van de echte feiten en zonder onwaarheden die er vaak aangehaald worden.
  Ik eet weinig vlees maar als ik het eet heb ik het liefst kip van de natuurwinkel/boer. Veel lekkerder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dream on, de veeindustrie kip heeft gewoon ern rotleven.

   Verwijderen
 4. Ik vind biologisch vlees duur, terecht wel hoor waarschijnlijk, regulier vlees is gewoon te goedkoop. Maar daarom ben ik gewoon vegetarisch gaan koken, stuk beter te doen als je op budget moet letten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb nu een paar jaar een adresje via mijn moeder voor rundvlees. Biologisch, van een plaatselijke boer, en ook nog heel betaalbaar. Sindsdien kopen we heel af en toe nog wat anders (probeer ik dan idd ook biologisch te doen), maar eigenlijk bijna niet meer. Dan bespaar ik liever op andere dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Meer dan 30 jr at ik vegetarisch. Toen vit B-12 een probleem werd, ben ik twee keer per week een beetje bio-vlees gaan eten. Ik had er ook zin in. Trouwens bio-kip is veel duurder dan b.v. bio-gehakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Balen zeg dat het er dan net niet was. Het valt mij ook op dat het assortiment per filiaal kan verschillen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik koop kip ook vaak op de markt; op dinsdag en vrijdag staat Waddenvarkens op de Vismarkt, en die verkopen een hele kip in stukken voor (uit m'n hoofd) 23,50. Daar doen we echt heel lang mee, inclusief het karkas om soep van te koken. En die beestjes hebben tot het laatst toe een heel fijn leven gehad; ze worden op de boerderij zelf geslacht, dus ook geen stress daarvan...voor dit soort initiatieven betaal ik graag meer en de leuke bijkomstigheid is dan natuurlijk dat je zelf ook minder vlees eet en beter na denkt. Een win-win situatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je wilt je leven beteren door biologisch te kopen.... maar als de aanbieding op is, dan koop je toch goedkope kip.. Je had ook de keuze kunnen maken om dan wat minder te kopen, maar toch voor biologisch te kiezen. Je portemonnee gaat toch weer voor, in plaats van je idealen.. jammer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eens, zo blijf je iets steunen wat er gewoon niet zou moeten zijn omdat je er trek in had....

   Verwijderen
 10. Goed voornemen! Hier eten we veel minder vlees dan voorheen en zelfs gedeeltelijk vegetarisch. Ik kijk naar wat ik wel heb, niet wat ik had willen hebben. Manlief is een echte vleesliefhebber, dus feit dat we bijv. met ons 4-en 150 gram kip eten en ik hem het grootste stuk daarvan geef, is al een hele winst ten opzichte van wat we voorheen aten. Ook eet hij vegetarisch mee terwijl hij dat voorheen echt niet wilde. Kleine stapjes; ik ben er blij mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Biologisch vlees willen eten voor weinig geld, dat zal moeilijk gaan. Dat vlees is niet zomaar duurder.
  Waarom ga je niet af en toe naar een biologische slager ? Je kunt verschillende dingen kopen in kleine hoeveelheden en invriezen. Als je een paar keer in de week vlees eet doe je daar een hele tijd mee.
  Wij eten 2 of 3 keer in de week vlees. We hebben onze kippen niet alleen voor de eieren, eten lam en schaap hier uit de buurt, af en toe ook rundvlees van zo'n biologische slager.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind dat je heel goed bezig bent! Ik ben je lijstjes vanaf 1 april nagegaan en je koopt voornamelijk vis:
  5 blikjes
  haring, gerookt, gezouten of in het zuur
  gerookte makreel en surimi

  Vlees komt nauwelijks voor op je lijstjes:
  1x salami, Griekse gehaktballetjes en 1x twee rundervinken.
  Dat moet betekenen dat je vrijwel iedere dag vegetarisch eet.

  Je hebt een verleden waarin je lang van een minimuminkomen hebt geleefd en dat werkt na. Als je nooit eerder biologisch vlees gegeten hebt, dan moet je wennen aan het feit dat het duurder is. Neem er rustig de tijd voor.
  Trek je de opmerkingen van diegenen die vinden dat je het niet goed doet, gewoon niet aan en ga verder op de ingeslagen weg!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zelf ben ik (opnieuw) vegetatier geworden. Rest van het gezin eet wel vlees, alleen biologisch. Bio vlees hoeft echt niet zoveel duurder te zijn. Zeker als je t bijv. uit de regio haalt. Wij kopen t bij okvlees.nl en natuurvlees.nl. ze eten gemiddeld drie keer per week vlees/vis of kip, de rest eten ze vegetarisch mee met mij.
  Ik kijk gewoon niet meer naar niet biovlees en stel me er gewoon op in dat we alleen bio kopen, vanwege diervriendelijkheid. Ik word er ziek van alle info die we er tegenwoordig over krijgen zoals van de week weer die ubdercover opnames hoe er met kuikens en babyvarkens wordt omgegaan. Ik snap niet dat mensen dan toch niet biologisch vlees blijven kopen. Want zolang er vraag is wordt er aangeboden, je houdt t dus zelf in stand op deze manier door toch weer voor een aanbieding te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klinkt wat aanvallend, sorry. Ik snap t gewoon niet.

   Verwijderen
 14. Als een aanbieding er niet is kun je om een tegoedbon vragen voor zoveel verpakkingen als je wilt meestal.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. wij eten ook minder vlees en als ik vlees koop probeer ik bio te kopen dit lukt niet altijd, ivm budget. maar ik doe mijn best. bio rundergehakt koop ik vaak bij de Lidl 300gr voor 2,25 euro geloof en soms zit er ook nog een 30% kortingsticker op. En als ik bij de andere supermarkten ben kijk ik altijd bij het bio vleesvak of daar kortingstickers opzitten en neem ik het mee en gooi het in de vriezer. Bij de Plus hebben ze om de zoveel tijd 25% korting op bio vlees, dan is een pakje bio vlees soms goedkoper dan gewoon vlees. ook dan neem ik weer wat pakjes mee. en op die manier komt er bij ons gezin toch regelmatig bio vlees op tafel.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Sinds 28 mei eet ik veganistisch. Tijdens mijn zoektocht naar gerechten en dergelijke kwam ik een artikel tegen ( die ik helaas niet meer kan vinden) dat biologisch vlees niet altijd beter is. Voor de uitstoot van CO2 is het zelfs voor de wereld veel slechter. Een koe moet namelijk veel langer groeien tot het gewenste gewicht en is daardoor belastender.

  Echter is biologisch uit oog punt dieren welzijn wel beter. Maar aan het einde worde beide dieren geslacht voor consumptie en dat is en blijft niet bepaald dier vriendelijk.

  Zelf at ik jaren biologisch vlees omdat ik een antibiotica allergie heb. Ik kon dan heel goed merken als ik uit eten was geweest en gewoon vlees at, dan zat ik binnen de kortste keren onder het eczeem.

  Behalve de vlees industrie is het met de melkindustrie ook heel bar gesteld. Kalfjes die na de geboorte direct weg gehaald worden, waar de moeder nog dagen luidkeels om huilt. Uiers die compleet kapot gemolken worden tot bloedens toe veel al vol ontstekingen. Kalfjes die eenzaam in een hokje gepropt worden om enkele weken later tot kalfsvlees verwerkt te worden.

  Als ik over nadenk word ik er verdrietig van.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. laat zuinig aan lekker eten wat ze zelf wil , waarom vallen daar sommige zo over ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ...als je een blog hebt wil je graag dat het gelezen wordt, daarvoor doe je het tenslotte. Mensen lezen je blog en reageren daarop. Dat is leuk voor de blogger. Lezers reageren, soms positief en soms negatief! Zolang de reacties niet kwetsend of beledigend (bedoeld) zijn moet dat kunnen. De blogger zal erg teleurgesteld zijn als er geen reacties komen! Snap je dit, anoniem van 21.40 uur?
   Prettig weekeinde, Janne (die uit principe en omdat ze zich er goed bij voelt zelfs geen biologisch vlees eet)

   Verwijderen
 18. Ik eet vrij weinig vlees. Sneu voor de dieren en het idee een dier te eten vind ik niet prettig. Vooral na de uitzending van de slachterij heb ik totaal geen zin meer in vlees. We eten het omwille van onze kinderen in kleine hoeveelheden. Verder hebben we vaak vis of vega.

  BeantwoordenVerwijderen