Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 3 juni 2017

Hoe gaat het met de 35 euro per week?

Het gaat uitstekend met de 35 euro per week!
Ik vind het verschil tussen de 25 en de 35 euro opmerkelijk. Toen ik met 25 euro rond wilde komen, voelde dat voor mij heel gespannen, moeizaam en lastig. De vraag was steeds: kan dit wel en kan dat wel?
Nu ik het bedrag op 35 euro gezet heb, doe ik ontspannen boodschappen en maak ik me nergens druk over. En het resultaat wijkt helemaal niet zo veel af van toen ik mijzelf oplegde van 25 euro per week aan boodschappen rond te komen!

week 27 mei- 3 juni 2017
*=aanbieding, @=afgeprijsd,  WAAR PRIJS
Voeding


4 pistoletjes* AH 0,99
2 harde broodjes AH 0,40
kaas, extra belegen AH 3,49
cottage cheese  AH 0,69
tinnetjes koffiemelk (werk) AH 0,36
2x roomboter* AH 2,68
2x 450 gram tofu (voor dochter) Toko 2,40
gember*, vers, stuk AH 0,93
knoflook, 2 bollen AH 0,78
courgette AH 0,49
mayonaise, 2 potten van 650 ml* AH 1,93
avocado* AH 0,99
bananen* AH 0,88
wilde perziken* AH 1,99
totaal voeding

19,00
Snacks


ijs @ AH 0,65
gemberkoek AH 0,67
roquefort, in totaal 365 gram* AH 5,25
paté* AH 1,66
totaal snacks
8,23 8,23
Dranken


melk AH 1,29
totaal dranken

1,29
Kat
0,00
Verzorging
0,00
TOTAAL

28,52

De koffiemelk voor op het werk is vanwege het feit dat de melk in het koffieapparaat op is.  Die melk moet bijbesteld worden en dat duurt weken. Absurd, maar het is zo. Om koffie met melk te drinken, moet ik òf het halve gebouw door òf zelf meenemen.
De mayonaise kwam als beste uit de test van de consumentenbond. Dus daar wilde ik wel wat van op voorraad.
Op maandagavond eet ik altijd bij mijn oudste dochter en haar man. Heel gezellig, ook jongste dochter en haar man eten dan mee. Oudste past op maandag op haar dochtertje en het zoontje van jongste dochter. Na afloop van de maaltijd gaat het zoontje dan met de ouders mee naar huis.
Ik neem regelmatig wat mee voor dochter. Dit keer weer 2 pakjes tofu uit de toko vlakbij mijn werk. Dan hoeft mijn dochter daar niet speciaal voor om te fietsen en voor mij is het een kleine moeite. Waarom dan op mijn boodschappenlijstje? Omdat het mijn bijdrage is aan het eten, dus in mijn ogen 1 van mijn boodschappen.
Deze keer weer gemberkoek van de AH. Ik vind die van de Lidl lekkerder, omdat daar meer gember in zit, maar daar moet ik maar net in de buurt zijn en dat was in de afgelopen week niet het geval. De koek van de AH is ook prima..

10 opmerkingen:

 1. Verleden week ben ik ook behoorlijk uit de bocht gevlogen. Voor een paar mensen (die aan het verhuizen waren) barbecuegerechten meegenomen (gezamenlijk barbecuen met de woongroep), en dan kan ik geen maathouden. Boodschappenlijsten van bloggers doorlezen vind ik een van de leukste dingen. In gedachten probeer ik van de genoteerde ingredienten maaltijden te maken. Dat lukt met jouw boodschappen van deze week niet. Heeft dat een reden, of is dat een onbescheiden vraag?
  Een heerlijk lang (pinkster)weekend! Geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat je er geen maaltijden van kunt verzinnen snap ik helemaal! Ik heb voornamelijk uit de vriezer en voorraad geput. o.a. door ingevroren maaltijden te eten. Met voorraden kom je een heel eind!
   Ook at ik 2x niet thuis.
   De courgette heb ik gebruikt voor een courgette maaltijdsoep, samen met de courgette, tomaatjes en uien die ik eerder kocht.

   Verwijderen
  2. Ik maakte uit de voorraad o.a. die maaltijdsoep waar ik afgelopen woensdag over schreef.

   Verwijderen
 2. Klinkt gezellig zo'n gezamenlijke maaltijd :)! Gek dat je zelf melk moet kopen, hebben ze geen koffiemelk die je even naast de koffieautomaat op je eigen afdeling mag zetten? En anders dien je gewoon de bon in ;). Degene van voorraadbeheer heeft tenslotte zitten slapen, niet jouw fout :P... Fijn weekend :)!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er liggen zakjes koffiecreamer. Als ik iets vies vind inmijn koffie, dan is het dat wel!

   Verwijderen
  2. Ik heb in mijn handtas altijd een paar koffiemelkcupjes. Vind creamer vreselijk ( stuifmelk) en in het ziekenhuis Zwolle hebben ze creamer en ook bij mijn kapster ( kom ik minder vaak). dus geen risico maar mijn cupjes gepakt!

   Verwijderen
 3. Ik zie koffie, thee en frisdrank niet op je lijstjes staan? Als je het zelf niet drinkt, wat bied je dan je bezoek aan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn gasten drinken kraanwater, melk, wijn, koffie, thee en limonade. Frisdrank schenk ik zelden.
   Ik drink vooral water en verder suikervrije limonade en oploskoffie met veel verse melk.
   Ik drink weinig thee en kan lang met een pakje thee dat geldt ook voor koffie.

   Verwijderen
 4. Ik mis veel groente, vlees (of vervanger) en rijst/aardappels etc. Wat eet je als hoofdmaaltijd?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zoals ik in mijn reactie op Annedej al schreef: ik kook vaak uit de voorraad: kikkererwten, bonen, linzen, rijst, pasta, noedels, rode en gele uien, wortelen, diepvries sperzieboontjes en erwtjes.
   Daarnaast zijn groenten in mijn nieuwe koelkast vrij lang houdbaar. Dus er was nog:
   witte kool, romana sla, courgette van de vorige week, kerstomaatjes.
   Denk niet dat ik in de afgelopen week alleen maar gember, knoflook en mayonaise gegeten heb. Dat heb ik juist niet, deze ingrediënten zijn de smaakmakers voor eten in de komende tijd. Mayonaise mix ik vaak met yoghurt en wat mosterd om er een sausje van te maken.
   Vlees(vervangers) zijn bij mij: vis (zowel blik als diepvries als gerookt), tofu, erwten, bonen, linzen, eieren, noten, yoghurt.

   Verwijderen