Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 9 juni 2017

Inzicht in mijn energieverbruik - erg leuk, maar niet echt besparend!

Sinds begin mei heb ik een slimme meter en kan ik op de site SLIM.energieinzicht.nl (van de stad Groningen) precies zien hoeveel energie ik per dag gebruik. Ook kan ik het verloop van het verbruik over de dag aflezen.
Erg interessant!
Ik kan zien wanneer ik opsta en de broodrooster en de magnetron gebruik om een lekkere mok oploskoffie te maken. Ik kan zien wanneer ik de waterkoker gebruik om thee te zetten of om  een soepje te maken.
Het leukste vind ik nog dat ik kan vergelijken met huishoudens in dezelfde situatie, dus andere alleenstaanden die in een vergelijkbaar huis wonen.
Dan blijkt dat ik tijdens de meetperiode voor  10 euro stroom verbruikt heb, een vergelijkbaar huishouden verbruikte voor 41 euro aan stroom. Ook voor gas zijn de cijfers mooi: ik verbruikte voor 3 euro, de gemiddelde vergelijkbare gebruiker gebruikte voor 16 euro aan gas!
Het leuke is dat je precies kunt zien wanneer de wasmachine aan is of wanneer ik de oven gebruik. Omdat ik verder weinig stroom verbruik, stijgt de curve op dergelijke momenten spectaculair!
Maakt dat slimme inzicht nu dat ik minder stroom en gas ga verbruiken?
Nee, totaal niet! Ik kom tot de conclusie dat ik in vergelijking tot anderen al superbesparend bezig ben en heb eerder de neiging om bijvoorbeeld wat vaker te gaan bakken. Komende keer als één van mijn kinderen komt eten, dan komt er weer een lekker baksel op tafel!
Voor vaker wassen zie ik geen aanleiding, ik was alleen als ik een volle wasmand heb.
Overigens is in vergelijking tot vorige zomer mijn stroomverbruik gigantisch gedaald.
Daarover overmorgen meer!

13 opmerkingen:

 1. Bij ons is afgelopen jaar het energieverbruik sterk gestegen. We hebben weer een oven, sinds ren maand een vaatwasser. Geen overbodige luxe in mijn gezin met mijn hoeveelheid eigen energie. Heel lang wilde ik hem niet, maar ben er nu heel blij mee.
  En dan de mannen hier. Een zoon heeft een andere computer gekocht, dus staan er hier weer drie PC's. Een daarvan draait de hele dag. De andere twee in de avond, op vrijdag (werkt mijn man meestal thuis) en het weekend. En mijn man en oudste zoon hebben het gamen herontdekt en nu dus weer drie gamers. Die PC's verbruiken verbazend veel stroom. We hebben er zuinige beeldschermen bij, dus dat scheelt iets.
  We verbruiken nog steeds minder dan we opwekken met de zonnepanelen. Maar die brengen dan ook meer op dan verwacht. Tzt willen we inductie koken en mogelijk nog meer doen met zonne energie. We hebben plek voor nog meer panelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. handig voor inbrekers ! zien ze precies wanneer er geen aktiviteiten zijn .... precies hierom bedankt voor deze "slimme" meter

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als dat de reden moet zijn om geen slimme meter te nemen... ook zonder zijn ze prima in staat om dat uit te zoeken. Bovendien zijn ze er ook niet vies van om het te doen als je thuis bent...

   Verwijderen
  2. Maar de kans dat iemand dat gebruikt voor elk doeleinde anders dan je afrekenen is in mijn ogen 0. Ten eerste heeft elke netbeheerder miljoenen klanten. Die zijn druk genoeg met alle afwijkingen beoordelen en herstellen. 0 verbruik is daar niet een van. Het kan ook zijn dat een huis leeg staat of iemand zelf energie opwekt. Ik denk dat de gemiddelde inbreker veel makkelijkere manieren heeft om een doelwit uit te kiezen. Inbrekers zijn vaak opportunistisch en deze manier van werken is wel erg omslachtig.

   Verwijderen
  3. @Ria: Dat dacht ik eerst ook. Inmiddels vertrouw ik er op dat deze goed genoeg beveiligd zijn. Misschien ten onrechte, dat zal de tijd leren.
   En inderdaad, wat Karin en Anoniem al schrijven, ik denk dat inbrekers werken vanuit andere waarnemingen dan het verbruik van mijn slimme meters.

   Verwijderen
 3. Jij haalt het gemiddelde verbruik erg omlaag, zuinigaan. Doorberekendend zal de hoogste gebruiker torenhoog moeten zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk zeg! Dit lijkt mij ook wel wat. En ik kan me voorstellen dat het motiverend werkt als je ziet dat je het 'beter' doet dan anderen in dezelfde situatie : ) En misschien motiveert het hen ook wel om te zien dat het dus met minder kan! Win-win.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben wel heel nieuwsgierig naar je post van overmorgen. Hoe iemand met zuinig verbruik zo gigantisch kan dalen in gebruik. Zou het de nieuwe cv zijn, vraag ik me af?

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is vooral de koelkast die zorgt dat ik minder stroom verbruik. Daarover zondag meer!

   Verwijderen
 6. Ik kreeg van de week een melding dat mijn altijd aan verbruik opeens gestegen was. En dat al het zo bleef het mij 100 euro op jaarbasis kon kosten.

  Van alles uit gezet, maar niks maakte verschil. Tot ik van het weekend weer eens voor het huis langs reed. De buiten lamp stond aan! Uit gezet en ja hoor. Weg verbruik.

  Zegt vriendlief tijden het eten doodleuk. O ja, dat had ik al gezien van de week! -.- Hij wist niet dat we gewoon een lichtknop binnen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind die gemiddelde verbruikcijfers die ze aangeven wel heel erg hoog. Ik kom daar zelf ook heel gemakkelijk een eind onder.
  Je zou eens kunnen vergelijken met echte personen die ook alleen wonen in eenzelfde woning (hoekhuis, tussenwoning, appartement, etc.) en dan kijken waar je op uitkomt. Of zet je cijfers op je blog elke maand dan kunnen we allemaal mee vergelijken. Ik noteer ook elke maand de meterstanden. Zou toch interessant zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het met je eens, die cijfers zijn heel erg hoog.
   Een gemiddeld vergelijkbaar huishouden zou dus meer dan 4x zo veel stroom en ruim 5x zo veel gas gebruiken dan ik. Dat is zo hoog, dat ik mij toch afvraag of het wel klopt!

   Verwijderen
 8. Dat betwijfel ik ook. Het gevolg is dat klanten rustig meer energie gaan verbruiken, ze zitten toch onder de norm. Zou het energiebedrijf stiekem toch graag meer energie willen verkopen?
  Als het zou kloppen, dan zijn het grootverbruikers die nergens naar kijken. Zoals bijv. de mannen die mijn tuin hebben aangelegd; ze hadden water nodig, dus de waterslang aangekoppeld in mijn toilet. Vervolgens gaan ze opruimen en laten ze ondertussen het water gewoon in de goot lopen!
  Het leukste is om te vergelijken met andere consuminderaars, in eenzelfde situatie. Daar kun je tenminste wat van leren, zoals bijv. de tips die jij geeft.

  BeantwoordenVerwijderen