Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 8 juni 2017

Goed eten voor minder geld?

Ik keek gisteravond op  BBC-one Eat well for less?
Eerdere afleveringen van dit programma heb ik al eerder bekeken. Ik vind het een reuzeleuk programma waarin aan mensen die heel veel geld uitgeven aan eten wordt geleerd hoe het ook anders kan.
Deze keer een familie waarvan de vader alleen afhaalmaaltijden eet en er voor elk van de twee kinderen en de moeder iets anders gekookt wordt omdat ze het anders niet lusten. Complicerende factor was dat het zoontje diabetes heeft.
Zoals altijd in het programma komen er, in plaats van de A-merken, neutraal verpakte levensmiddelen in huis. Ze kunnen door de verpakking onbevooroordeeld proeven of ze het product lekker vinden, of lekkerder of minder lekker dan hun normale product. Vaak stoppen de makers van het programma er ook producten tussen die het gezin normaal ook gebruikt. Dat geeft soms verrassende resultaten. Een geliefd product is in merkloze verpakking ineens helemaal niet zo lekker.  Dat was in een vorige aflevering bijvoorbeeld het geval met Nescafé oploskoffie. De ouders waren er volkomen van overtuigd dat de oploskoffie een of andere zeer goedkope oplos was en dat was niet zo! Heel verrassend!
Ook in dit programma: een diëtiste die informatie geeft over gezonde voeding.
MasterChef UK presentator Gregg Wallace, diëtiste Hala El-Shafie en groenteboer Chris Bavin
In het gezin in de aflevering van gisteravond wisten de programmamakers de wekelijkse rekening voor voeding met de helft te verminderen door geen afhaalmaaltijden meer te kopen en geen kant-en-klaar. Niet alleen zorgde dat voor een flinke kostenbesparing, maar hun maaltijden werden ook minder vet en veel minder zout. Voor iedereen een stuk gezonder!
Op de site van de BBC vind je recepten KLIK HIER
Voor wie Engels kan verstaan een aanrader, dit programma!
Volgende week woensdag om 21:00 uur is er een nieuwe aflevering.

12 opmerkingen:

 1. Via teletekstpagina 888 kun je er Engelse ondertiteling bij krijgen.
  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die gebruik ik ook altijd, vanwege mijn gehoorproblemen.

   Verwijderen
 2. Heb ik ook al vaak bekeken, ook de serie waar het over spullen ging en niet over eten. Wij kijken vrij vaak naar de BBC.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. en mensen die kant en klaar moeten eten omdat ze wegens gezondheidsproblemen niet meer kunnen koken ??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is toch iets heel anders en bij ons in de winkels zijn heel goede kant-en-klaarmaaltijden te koop. Zo'n Engelse afhaalmaaltijd is heel iets anders, veel curry en rijst en heel weinig groente of anders vette happen.

   Verwijderen
  2. Ook in Nederland zijn de kant- en klaarmaaltijden veel te zout. Bovendien zitten ze vol met kleurstoffen en conserveringsmiddelen.
   Zelf koken met verse ingrediënten is altijd gezonder.

   Verwijderen
  3. Ook in Engeland zijn goede kant-en-klaar-maaltijden te koop. Er zijn uitstekende supermarkten en biologische winkels. Zelf koken is natuurlijk beter, als je tenminste weet hoe te koken.

   Verwijderen
  4. Het ging om afhaalmaaltijden voor de man en niet om kant-en-klaarmaaltijden uit de supermarkt en Anoniem van 11.27 heeft het over maaltijden voor mensen die niet meer zelf kunnen koken. Hier bij ons in de plaats is een slager die goede maaltijden verkoopt en ik heb zelf eens een verse maaltijd van de Plus gehad, deze maaltijden zijn altijd beter dan dat iemand brood eet ipv een warme maaltijd.En wat anoniem van 15.36 zegt in haar laatste zin is heel terecht.

   Verwijderen
  5. ik bedoelde alleen maar dat mensen die niet meer zelf kunnen koken ook niet op eten kunnen besparen !!
   2 kant en klaarmaaltijden van de lidl is 7 a 8 euro , en bij de appie ben je voor 2 personen een tientje kwijt !!

   Verwijderen
 4. Ik vind het ook een geweldig programma, de uitzending van gisteren heb ik opgenomen. Op België heb ik het programma "over eten" gekeken. Ook een goed en informatief programma over voeding. De presentatoren weten het op amusante wijze over te brengen met Belgische humor noem ik het maar. Helaas was gisteren de laatste aflevering, maar op deze website kun je de afleveringen terugkijken: https://www.tvgemist.be/over-eten
  Echt de moeite waard!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kijk dit programma ook graag! Zou willen dat zoiets in Nederland werd uitgezonden; dat zou nog eens leuke besparingstips opleveren. Zal wel niet mogen i.v.m. reclame e.d....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt voor de tip! Ik heb vanavond naar het programma op BBC gekeken.

  BeantwoordenVerwijderen