Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 26 juni 2017

Laat je niet bestelen door "Microsoft"-dieven!


De politie in het noorden waarschuwt tegen internetcriminelen die proberen computerbezitters geld afhandig te maken door op slinkse wijze binnen te dringen in computers.

Ik heb zelf in de afgelopen jaren al 5x een telefoontje gehad, zoek voor eerdere berichten hierover in het zoekvenster linksboven in dit blog op Microsoft.
Ze doen zich voor als medewerker van Microsoft en spreken Engels met een accent. Door  zich voor te doen als medewerker van Microsoft proberen ze het vertrouwen te winnen en gebruiken een smoes dat er iets met de computer aan de hand is. Vaak gebruiken ze de smoes dat je pc een virus heeft, de licentie is verlopen, een virus bevat of nog een update nodig heeft. Met deze smoes proberen ze je ervan te overtuigen om handelingen te laten uitvoeren op de pc. Om je van dienst te zijn vragen ze je om een programma te installeren zodat ze de computer over kunnen nemen. Tevens lijkt het er op dat ze geld storten op jouw rekeningen om aan te tonen dat ze echt van Microsoft zouden zijn. In werkelijkheid wordt er geld van de spaarrekening naar de betaalrekening overgeboekt. Nadat het vertrouwen is gewonnen voeren ze daarna verschillende handelingen uit op je computer. Hierna komt het moment van afrekenen. Voor de technische hulp zal betaald moeten worden. Een van de methodes die op dit moment worden toegepast is dat de oplichters vragen om iTunes- betaalkaarten te kopen en de codes hiervan door te geven aan de oplichter. Een andere optie die ze gebruiken is dat de oplichters zelfstandig geld overschrijven van je betaalrekening. De kosten voor de geleverde "hulp" kan oplopen tot wel tienduizenden euro’s.

Dit jaar zijn er in Noord-Nederland ruim 100 aangiftes gedaan van oplichting door deze Microsoft oplichters. Het schadebedrag bedraagt inmiddels ruim €138.000,00. Het cybercrimeteam van de politie Noord-Nederland doet samen met andere Cybercrimeteams in het land, onderzoek naar deze vorm van criminaliteit. Dit zijn omvangrijke onderzoeken omdat de verdachten vanuit het buitenland opereren.

Wat kun je doen om financiële schade te voorkomen?

Probeer het nummer te noteren en geef dit door aan de politie en vraag ook naar de naam van de beller.  Als je niet inlogt en niets hebt geïnstalleerd kan de oplichter niets doen.

 (Dit bericht veroorzaakte een storing, waardoor teksten niet meer goed leesbaar waren, daarom heb ik dit bericht opnieuw geplaatst op 28 juni, maar dan zonder reacties)
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten