Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 22 juli 2017

35 euro per week - de boodschappen in de afgelopen week.

Mijn streven is om gemiddeld 35 euro per week uit te geven aan voeding, drinken, eten voor de kat, en verzorging. De afgelopen week is dat maar nèt gelukt, er was nog 14 cent over.
Kijk je mee?


15-22 juli 2017
*=aanbieding, @=afgeprijsd,  WAAR PRIJS
Voeding

blauwe bessen, diepvries, 250 gr Aldi 1,19
2 galia meloenen* AH 1,95
nectarines * , 1 kg. AH 1,79
halvarine AH 0,69
roomboter* AH 1,19
bruine broodjes, 10 stuks* Aldi 0,79
volkorenbrood Aldi 0,99
sandwichspread, grote pot Aldi 1,24
blauwe kaas, 200 gr Aldi 1,69
brie, 200 gr Aldi 0,85
hele edammer kaas 1600 gr* AH 8,49
macaroni, 1 kg Aldi 0,99
gezeefde tomaten, 500 ml Aldi 0,46
trostomaten, 2 bakken met 5 stuks* AH 1,69
puntpaprika's, 500 gr* AH 1,79
rode uien, 500 gr.* AH 0,75
bosje radijs* AH 0,47
kokosmelk AH 0,69
kwark, 1 kg* AH 1,19
zoetstof kruidvat 1,89
Snacks

crackers AH 0,57
chocolade* AH 2,22
Dranken

melk Aldi 1,29
Kat
0
Verzorging
0
TOTAAL
34,86

Wat de week vooral heel duur maakte, was dat ik veel kaas kocht. Vooral die hele edammer hakte er aardig in! Het voordeel van edammer is dat hij wat minder vet is als de goudse kaas die in altijd koop.
In edammer kaas zit 23,4 % vet. In goudse kaas is het vetpercentage  32,5%.  Dat scheelt aanmerkelijk. Omdat de verhoudingen anders zijn, zit er in edammer kaas meer eiwit (26,1%) dan ik goudse  kaas (25,5%). Het leek mij de gezondere keuze!
Verder waren de kosten zo hoog omdat ik gewoon voor 1 persoon vrij veel boodschappen deed. 
Veel kopen = veel geld uitgeven!

12 opmerkingen:

 1. Ik sta er van versteld elke week hoeveel (vette en zoute!) kaas je elke week koopt! Verse groenten (advies 250 gr per dag) zie ik dan weer niet voldoende op je overzicht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De groenten:
   500 gram gezeefde tomaten
   bosje radijs inclusief groen (ook opgegeten) 420 gram
   trostomaten in totaal 1343 gram
   paprika 500 gram
   uien 500 gram
   Maakt samen 3263 gram, dat is gemiddeld 466 gram per dag en ik at 3 avonden in de afgelopen week elders, dus eigenlijk zat ik gemiddeld op ruim 815 gram per dag. Ik zie niet in waarom dat niet voldoende is. De tomaten heb ik nog, daarom kon ik die wegen. Ook de radijs is er nog, het groen heb is gisteravond geroerbakt.
   Die edammer ligt nog vrijwel onaangeroerd in mijn koelkast en de brie en blauwe kaas at ik als vleesvervanger. Want zoals je ook kunt zien, heb ik geen enkel stukje vlees,vis of gevogelte gekocht. Ik ben het overigens met je eens dat ik best wel wat zou kunnen minderen met kaas, maar ik vind het zo lekker! En ik ben in de afgelopen 3 maanden 4 kg afgevallen, mijn bloeddruk, cholesterol en mijn bloedsuikers konden niet beter, die waren voorbeeldig! Dus misschien valt het wel wat mee met de invloed van die slechte vette kaas.

   Verwijderen
  2. Jij hebt deze week, afgezien van het blad van de radijs alleen maar rode groenten gekocht. Misschien vindt Els dat radijs, puntpaprika, tomaat en rode ui helemaal geen groenten zijn en deelt ze ze in in een andere categorie?
   Misschien vindt Els groente alleen groente als het groen is!

   Verwijderen
  3. Logisch, groente is groen en niet geel, of oranje, of paars of wit!

   Verwijderen
  4. Ik had het over verse groenten, dus geen pakje gezeefde tomaten. Ook de uien heb ik niet meegeteld, daarvan eet je volgens mij geen 250 gr, die gebruik je toch meer als smaakmaker? De radijs heb ik ook niet meegeteld, dat zijn bij ons van die hele kleine bosjes. De tomaten en paprika's heb je voldoende, maar die eet je toch geen 7 dagen lang?
   Hoe meer kleuren groenten, hoe beter schijnt het volgens de deskundigen.

   Ik vind kaas ook zo lekker.. Ik beperk me tot 30+ (18 gr vet) en magere verse kaas (5 gr vet) van de Lidl. Super lekker als je er aan gewend bent.

   Verwijderen
  5. Nou Els, gefeliciteerd! Je eet gezonder dan Zuinigaan. Maar goed ook, kun jij je weer lekker beter voelen.

   Verwijderen
  6. @Els: je vergeet dat mensen ook in vriezer of in potten groenten in voorraad hebben. Met de tegenwoordige technieken is diepvries en conserven soms nog beter dan vers. Vers kan al lang in de winkel liggen.
   Ik heb in mijn vriezer sperzieboontjes en doppertjes op voorraad. In mijn koelkast liggen nog wortels, verder heb ik potten met groenten staan.
   Overigens is uit onderzoek gebleken dat mensen uit verse tomaten minder goed voedingsstoffen opnemen dan uit gezeefde tomaten of gepelde tomaten uit blik.
   Vandaag at ik met oudste dochter en schoonzoon een soort ratatouille, met aubergine van de vorige week, paprika, ui en knoflook. Heel lekker en ongeveer 300 gram per persoon. Er bij, vegetarische plakken uit de vriezer en polenta met veel verse rozemarijn (uit de tuin van mijn andere dochter) en edammer kaas. "Officieel" moet daar parmezaanse kaas door, maar dat had ik niet, wel voldoende edammer.

   Verwijderen
  7. Dat is waar, diepvries en potten zijn wellicht veel gezonder dankzij de korte bereidingstijd.
   Klinkt lekker die ratatouille met zeker voldoende groenten.
   Ik miste denk ik gewoon de nu voordelige (verse) sperziebonen, broccoli en bloemkool op je lijstje.

   Verwijderen
  8. Wat ik niet bij mijn lijstje vermeldde, is dat ik in de afgelopen week 3 x elders at en dus niet zo veel groenten nodig had. Ik schreef het wil in mijn eerste reactie op jouw reactie.
   Ik eet bij de lunch graag een tomatensalade en als ik te lang met de paprika's doe, dan vries ik ze in. Daarvoor snijd ik ze eerst in stukjes en later voeg ze ingevroren tijdens het koken/bakken toe aan het gerecht.

   Verwijderen
 2. Welke kwark is dat van AH? Volle? Ik betaal 1.31 voor kwark van AH in de bonus???

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, geen volle, het is magere Franse kwark. En €1,19 voor een kg (of een liter?) vind ik niet duur!

   Verwijderen
 3. Voedsel is de nieuwe religie. Iets om aan vast te houden blijkbaar. wat is er nu weer mis met een stuk kaas!? Er staat nauwelijks bewerkt voedsel op je lijstje... onze voorouders aten veel vetter en dat ging goed. Die verrotte palmolieen en toegevoegde suikers bij de hele hopen dat is pas erg. Ik zou zeggen ga zo door en eet vooral met smaak

  BeantwoordenVerwijderen