Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 16 juli 2017

Laat je niet verleiden met mooie reisjes!

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) waarschuwt voor uitnodigingen per post voor bijeenkomsten waarbij een verre reis te winnen valt.

ACM: "Vaak wordt ook een prijs of cadeau in het vooruitzicht gesteld op die bijeenkomst. In de brief wordt niet vermeld dat het een verkoopdemonstratie is. Bij verschillende verkoopdemonstraties worden consumenten niet gewezen op hun rechten. Dat kan leiden tot onaangename verrassingen.
Consumenten worden bij dit soort verkoopdemonstraties vaak onder druk gezet om  dure (gezondheids)producten te kopen. Ook kunnen zij een reis ‘winnen’, die uiteindelijk toch betaald moet worden. Over de bedenktijd of het kosteloos terugsturen van de producten binnen 14 dagen worden consumenten niet of slecht geïnformeerd."
Bernadette van Buchem, directeur consumenten van de ACM: “Mensen denken naar een leuke bijeenkomst te gaan. Ter plekke worden zij onder druk gezet om allerlei dure producten aan te schaffen waarbij geen bedenktijd wordt gegeven. Omdat consumenten niet weten waar ze recht op hebben, waarschuwen wij voor dit soort verkoopdemonstraties. En wijzen wij hen op hun rechten.” 

Bedenktijd bij verkoopdemonstraties
De ACM krijgt meldingen van consumenten dat op de bijeenkomsten dure gezondheidsproducten worden aangeboden, zoals pleisters of gezondheidskussens. Als de consument later van het product af wil, dat zegt de ondernemer dat er voor dit product geen bedenktijd geldt. Vaak wordt als argument gebruikt dat het gaat om een hygiënisch product. Dit kan echter niet zo maar. De ondernemer moet bij een hygiëneproduct er voor zorgen dat het product is verzegeld. Hij moet de consument bovendien vooraf duidelijk informeren dat als de consument de verzegeling verbreekt, de bedenktijd vervalt. Zolang de verzegeling níet is verwijderd, geldt gewoon de bedenktijd.

Ook voor een reis kan een bedenktijd gelden, met name als de reisdatum en bestemming nog onduidelijk zijn. Consumenten kunnen hun ervaringen melden bij ConsuWijzer.

 Zo'n 20 jaar geleden had je van die verkoopreisjes. Zeker 3 x per jaar viel er een gelikte folder in de bus met mooie plaatjes van Duitse stadjes of van de Keukenhof of een klein Hollands stadje.  Heel goedkope busreizen door Nederland en ook stukjes Duitsland, met diner, koffie- en theepauze en bezoek aan een stadje en een attractie en dat voor 25 gulden. Er stond toen wel in dat er aan het busreisje een verkoopdemonstratie verbonden was.
Ik ben rond  1995  met 3 vriendinnen in het voorjaar mee geweest met zo'n busreisje. We hadden allemaal een gezin en leefden op bijstandsniveau. Dus we hadden niet veel te makken en dan is een goedkoop reisje een leuk uitstapje!
Op het opstappunt bij het Noorderstation in Groningen stonden vooral ouderen, wij waren de enige vrouwen van rond de 40 en één van ons had ook nog een baby mee!
De reis ging per bus zuidwaarts door Nederland en ergens in Twente of in de Achterhoek gingen we de grens over en gingen we in een piepklein Duits dorpje koffie drinken. Daarna een eindeloze verkoopdemonstratie. Er was in het dorpje helemaal niets te doen, dus ander vertier was er niet, en zo waren we gedwongen om aanwezig te zijn bij de verkoopdemonstratie. We zijn er nog wel even uit geweest om voor de baby van één van mijn vriendinnen het flesje op te warmen en hem te voeden en verschonen.
De man die de demonstratie deed, was uiterst bedreven in zijn vak en hij verkocht veel: matrassen, dekbedden van zuiver scheerwol, oliën die zowel geconsumeerd konden worden als op de huid gesmeerd. Uiteraard kochten wij minima helemaal niets. Misschien dat we als individu nog wel aan de druk bezweken waren, maar samen hadden we geen enkele moeite om de druk te weerstaan. Het was ook soms wonderlijk wat de man beweerde. Hij zei bijvoorbeeld dat je iedere nacht een halve liter zweet en dat vocht gaat allemaal in het matras! Daarom moet je ieder jaar een nieuw matras, want al dat vocht is niet goed voor je gezondheid. Ik dacht: ik slaap met mijn man al wel 12 jaar op onze matras. Een snelle rekensom leert dat daar dan 4380 liter water in zou zitten! Onze matras zou getransformeerd zijn in een super-waterbed! Ik keer regelmatig de matras en zet hem een dagje op zijn kant om hem goed te laten luchten. Ik krijg met geen mogelijkheid een matras van 4380 kg van zijn plaats! Onzin dus!
Toch ging dit verhaal bij zeker 20 aanwezigen er in als koek en ze kochten een nieuwe, "veel gezondere" matras.
Toen er genoeg gekocht was, werd het warme eten geserveerd. Ik heb nog nooit zulk slecht eten gehad in een "restaurant" . Slappe patat, worteltjes en doppertjes en een onbestemd lapje vlees. Brrr! Er was ook nog een toetje dat nergens naar smaakte.
Maar goed dat mijn vriendinnen en ik overal op voorbereid waren en broodjes en flesjes drinken bij ons hadden. 
Toen ging de reis weer verder en werden we uitgelaten in een Duits stadje (Kleve of Bad Bentheim?) en mochten we winkelen. Om een uur of drie reisden we verder naar de Rijn. Daar stapten we op een soort rondvaartboot en voeren we een stukje stroomopwaarts. Ook daar weer een verkoopshow! Die was niet verplicht en dus bleven wij op het dek en genoten van het uitzicht. Nou ja, genieten, het miezerde wat, en zo interessant is de Rijn ergens tussen Millingen en Wesel nou ook weer niet. Het is gewoon een vrij saai stukje, zeker bij druilerig weer, maar altijd beter dan een verkoopdemonstratie!
Het was voor ons een leuk reisje voor weinig geld, zeker omdat we gezellig met ons vieren waren. We hebben veel lol gehad!

Ook mijn schoonmoeder ging verschillende keren met kennissen mee met zo'n reisje en vond het best leuk! Ik zelf heb het bij die ene keer gelaten.
Heb jij wel eens deelgenomen aan zo'n verkoopreis?

8 opmerkingen:

 1. Ja ik kan me die folders van vroeger ook nog goed herinneren. Dat dat nog steeds gedaan wordt zeg. Blijkbaar loont het nog steeds en worden de tactieken steeds schimmiger. Dat iemand zo zijn geld wil verdienen door toch de kluit een beetje te belazeren, het heeft me altijd verbaasd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat van het vochtverlies per nacht klopt gewoon hoor. Sommige mensen raken nog veel meer vocht kwijt. Je hoeft hier niet eens voor te zweten. Je beddengoed en molton beschermen normaal je matras.
  Mijn oma en tantes gingen wel met zulke reisjes mee. De deur ging dan vaak ook op slot tijdens de demonstratie. En dreigen gebeurde ook. Ze maakten er toch een gezellige dag met z'n allen en oma keek altijd uit naar het presentje na afloop. Zo kreeg ze een keer een mand met Duitse streekproducten en ook een keer twee koffers. Later gingen ze nog wel dagjes op stap met de bus maar dan zonder verkoop. Toen ben ik wel eens meegegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vochtverlies klopt misschien, maar dat gaat niet allemaal in het matras! Dat deel van het verkooppraatje is pure onzin!

   Verwijderen
  2. Onze buurman stond op een zondag ochtend in paniek bij mijn ouders (ik woonde toen nog thuis)op de stoep. De bovenkant van zijn matras zat onder de schimmel. Hij sliep zonder molton en alleen met een dunne katoenen hoeslaken en verloor waarschijnlijk wat meer vocht. Het is absoluut een verkooppraatje maar het vocht kan wel degelijk in je matras trekken.

   Verwijderen
 3. Leuk verhaal! Ik weet me wel te herinneren dat in die jaren '90, toen ik nog bij mijn ouders woonde, er regelmatig post kwam over zulke reisjes. Nooit mee geweest, ouders ook niet. Vaak kunnen zulke verkopers het zó mooi brengen dat je weleens gaat twijfelen om het toch misschien wel te kopen. Op beurzen etc heb ik daar weleens last van.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In 2003 ben ik een keer met mijn dochter(20) geweest. We werden ergens in een vervallen gebouw gestopt en er was geen mogelijkheid om even naar buiten te gaan.Kregen maar 1 kopje koffie ! gelukkig had ik zelf wat pakjes drinken meegenomen en dit dronken we op de wc op.Er werd heel veel onzin verteld en mijn dochter die juist 2e jaars geneeskunde was wilde er tegen in gaan. Mond houden siste ik haar toe dadelijk mogen we niet meer in de bus!Na ong 4 uur daar gezeten te hebben kregen we de warme hap BRRR.
  Maar daarna gingen we een heerlijk tochtjer maken over het IJsselmeer en waren we de verkoopdemonstratie alweer vergeten.Al met al was het toch een leuk dagje uit geweest en mijn dochter had weer veel er bij geleerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is twee keer gebeurd dat mijn moeder me huilend belde met de vraag hoe ze van tijdens een goedkope busreis gekochte spullen af kon. Gelukkig kon dat geregeld worden met een beroep op de Colportagewet. De derde keer dat ze dreigde te bezwijken voor zo'n reisje ('zo goedkoop en nog een cadeautje erbij') heb ik haar hiervan kunnen weerhouden.
  Die organisaties vind ik misdadig. Mensen worden gelokt met een goedkoop uitje en het resultaat is dat ze door gladde verkopers tot het kopen van veel te dure producten worden overgehaald. Veelal zijn het mensen met een laag inkomen of een uitkering die hier het slachtoffer van zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Meerdere malen met mijn moeder op zo'n reisje meegeweest. Met een beetje geluk werd je niet opgesloten 🤣 Maar we stelden ons er al helemaal op in. Folder mee als er op stond dat de demonstratie niet vervelend was. Een keer mee geweest naar den haag t was mooi weer en de verkoper was binnen een kwartier er zelf ook al klaar mee liet t eten serveren toonde tijdens t eten nog t een en ander en toen snel naar zee. Superdag gehad. Bij t eten zetten ze vaak een kruisje op t viltje dat was als je drinken had gehad kreeg je daar achteraf een rekening voor ja dat kan je natuurlijk verwachten

  BeantwoordenVerwijderen