Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 27 juli 2017

Twee keer goedkoop uit eten!

In de afgelopen week was ik twee keer uit eten. Eén keer met de ene dochter en één keer met de andere dochter. We maakten gebruik van de AH restaurantactie en aten een driegangenmenu en daarbij was het 2e menu gratis.
Ik heb er van genoten, het was heel goedkoop en gezellig!
In het ene restaurant hadden we een 3 gangen voor 18,50 in het andere betaalde ik 26,50. Natuurlijk kwamen daar nog de kosten van de drankjes bij en gaf ik ook een fooi. Ik heb beide keren betaald, de ene keer, met jongste dochter was het omdat ik aan de beurt was. We betalen om en om, de ene keer zij en de volgende keer betaal ik. Met oudste dochter was ik nog nooit met de AH actie uit eten geweest, ik vond het een goede gelegenheid om haar te trakteren. 
Heerlijk om niet al te veel te betalen en toch feestelijk uit eten te gaan!
Ja en natuurlijk was het nog steeds een stuk duurder dan zelf boodschappen doen en zelf eten koken. Je betaalt voor het restaurant, dat in beide gevallen voor ongeveer 1/5 bezet was, je betaalt voor het personeel, dat wel op volle sterkte aanwezig is en dus deels te veel aanwezig is, voor al die gasten die er (nog) niet zijn.  Het zijn allemaal dingen die mede de prijs bepalen.
Het kan enorm veel duurder!

Eergisteren was ik op het verjaardagsfeest van een vriendin van mij, zij had wél zelf gekookt en een van de gasten vertelde over een etentje van haar en haar man waarbij ze voor ruim duizend euro gegeten en vooral gedronken hadden. Dat was in een zéér exclusief restaurant met een (of meerdere?) Michelin-sterrren.

Wat een prijzen!

Ik denk niet dat ik, als ik met iemand anders voor meer dan een half maandloon opeet en opdrink, dat ik dat kan proeven en het echt superlekker vind. Het is vast wel lekker, maar zo veel geld? Ik vind 50 euro per persoon al erg veel geld om uit te geven in een restaurant. Dat heb ik nog nooit gedaan, vooral omdat mijn alcoholgebruik zeer bescheiden is!

13 opmerkingen:

 1. Leuk die etentjes! 1000 euro zou ik er ook nooit aan uitgeven. Doe mij dan maar een etentje bij iemand thuis of die AH actie.

  (Ach....en met twee kleine kinderen is iets met een speeltuin, een snelle keuken en de afwezigheid van breekbare dingen sowieso even belangrijker dan het aantal sterren ��)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Man heeft vroeger in een exclusief restaurant gewerkt en daar zijn we twee keer gaan eten. Zonder kinderen.
  Het eten is echt een belevenis en het was heerlijk. Omdat we weinig alcohol drinken vielen de kosten mee. Een keer hadden we een cadeaubon van het werk van man en een keer kregen we voor ons 12,5 jaar huwelijk. Overigens geen EUR 1000 maar het loopt wel op. Van de bon van het werk van man konden we ook nog een keer wokken met ons gezin en dat was ook heel lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze vriendin gaf heel eerlijk toe dat de hoge rekening vooral kwam door de flessen verrukkelijke wijn uit de Elzas die ze bij het eten gedronken had. Die wijn was 150 euro per fles en dat tikt wel aan. Natuurlijk was er bij ieder gerecht een andere, bijpassende wijn. Ze kwam nog net niet ladderzat het restaurant uitgerold ;-)

   Verwijderen
  2. Wij hadden ook de keuze om een wijnarrangement te nemen en dat was duurder dan het eten. Dat deden we dus niet. Wel een koffie servies en daarbij kreeg je allemaal kleine koekjes en bonbons. En een tweede kopje koffie naar keuze. Een gevleugelde uitspraak in de horeca is gasten eten je arm en drinken je rijk.

   Verwijderen
 3. Ik werk op een hoofdkantoor waar het geld aardig kan rollen, en waar de mensen graag goed eten en drinken. Bij de minste gelegenheid wordt er een fles champagne opengetrokken, en dan willen ze geen Veuve Cliquot, maar Moët & Chandon (of zoiets; ik haal ze altijd door elkaar, want ik vind ze allemaal niet lekker :) ).

  Bedrijfsetentjes zijn vaak in 1-sterrestaurants, en ik moet zeggen, dat is lekker, maar een gewoon restaurant met een redelijke kok, is net zo lekker.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ooit in een 2 sterrenrestaurant in Frankrijk gegeten. Echt een belevenis. Ik was nog jong en mijn vader vond dat wij dit moesten meemaken. Dus ons gezin samen met mijn vriendje daar geweest. Ik weet het nog goed. Laatst mijn toenmalige vriendje nog ontmoet en ook hij weet het nog.....We gingen met honger de deur uit zei hij. Maar dat kan ik me niet herinneren. Wel dat ik het heerlijk vond!
  Zelf zal ik dit nooit doen. Maar ik ben blij dat ik het ooit heb meegemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. HaHa, herkenbaar! Wij gingen jaaaren geleden op uitnodiging van schoonopa met de hele familie naar een restaurant met Michelinster. Alle toeters en bellen kwamen langs, van ontvangst met trompetgeschal tot en met per stoel een dame/heer die allemaal tegelijk zo'n zilveren schaal die over je eten stond optilde. Na afloop doken alle puberneven (+1 oom) de snackbar in om 'bij te vullen'. Ik wil niet weten wat schoonopa toen wel niet betaald heeft, we waren denk ik met ongeveer 20 man.

   Verwijderen
 5. We hebben eens een keer gegeten bij een restaurant dat geen ster had, maar wel aspiraties :-) En het was uitzonderlijk lekker. Het eten was constant verrassend, zowal voor wat betreft de combinaties als de bereidingswijzen. Het is niet eten om te eten, maar eten om te beleven. Onze kinderen vonden het ook geweldig, mijn man miste de spareribs.
  We koken thuis ook lekker en in de berekening thuis/restaurant vergeet je dan al te gemakkelijk dat het personeel ook betaald moet worden. Geen branche waar zo laag wordt verdiend. Ik kan niet lekker eten als ik weer dat het personeel wordt uitgeknepen. Ik hoorde laatst ook weer verhalen van een stagiair bij een gerenommeerd restaurant in onze buurt, ze maken misbruik van de gedrevenheid van die jongeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Precies zoals Anoniem 9.34 zegt, de beleving. We zijn getrakteerd geweest in Schoorl in Merlet sterrenrestaurant We waren er om half 7 en gingen kort naar 11 uur weer weg. Een geweldige avond, het is ook een stukje entertainment, over het eten en de bijpassende wijnen wordt veel verteld. Een pracht ervaring! Kijk, de een houdt van een avond Musical of iets dergelijks en wij vinden zo'n avond schitterend.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Eigen betaalde etentjes met zelf gekozen gezelschap is toch altijd gezelliger dan die verplichte etentjes met collega's.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar ben ik het helemaal mee eens, vrije tijd is vrije tijd, daar hoef ik geen verplichtingen vanuit mijn werk meer ook al zijn ze gratis.
   Mijn collega's zijn hartstikke leuk maar als ik er buiten mijn werk mee wil afspreken regel ik dat zelf wel.

   Verwijderen
 8. als je veel verdient zul je het wel niet merken in je portemonnee om een fles wijn te drinken van 150 euro,
  Ik vindt het wel vrij apart, maar leven en laten leven toch?
  Wij gaan wel eens met ons gezin naar een all you can eat restaurant , dat vindt ik al duur 4 keer 31 euro , maar goed dat doen we 1 of 2 keer per jaar

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Fijn dat jullie zo genoten hebben! Heerlijk joh!

  BeantwoordenVerwijderen