Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 5 augustus 2017

35 euro per week - boodschappen in de afgelopen week

Ondanks dat ik in de afgelopen week €4,36 uitgegeven heb voor voeding van de kat, ben ik mooi binnen het budget gebleven. De totale uitgaven bedragen €30,40.
De smeltkaas voor hamburger ga ik niet gebruik voor een hamburger, maar voor een broodpizza. Lekker met wat plakjes tomaten en wat tijm en rozemarijn uit de tuin!
Ik kwam in de verleiding om in de aanbieding droge soep te kopen. Het heet tegenwoordig basis voor soep en het heet geen pakje soep meer. Aan alle soepen uit pakjes moet je nog vrij veel ingrediënten toevoegen. Dat deed mijn schoonmoeder ook al bij haar groentesoep. Ze draaide gehaktballetjes van rundergehakt van de slager. De slager was de broer van schoonpapa, ik kan je verzekeren dat de gehaktballetjes verrukkelijk waren! Verder kwam er in de soep fijngesneden groenten voor zover als die voorradig waren:wat sperzieboontjes en worteltjes, een beetje spitskool. Alles die dag geoogst en rechtstreeks van het land op het bord. Die soep uit pakjes van schoonmama was heerlijk!

29 juli-  5 aug. 2017
*=aanbieding, @=afgeprijsd,  WAAR PRIJS
GTA = geld terug actie

Voeding

bananen @ AH 0,65
eieren @ 6 stuks AH 1,22
smeltkaas voor op hamburger GTA AH 0,50
brood* AH 1,00
brood AH 0,99
halvarine AH 0,69
roomboter @ AH 1,16
3 triangelbroodjes* AH 0,99
knoflook, vers AH 0,59
geroosterde rode paprika, pot* AH 2,07
sperzieboontjes, vers, 350 gr.* AH 0,35
prei, 2 grote, dikke* AH 0,65
2x pot met rode pepers, mild @ AH 2,98
brie AH 0,85
cottage cheese AH 0,55
witte kaas voor salade* AH 1,25
witte bonen, gedroogd, 900 gram AH 2,19
soep, droog, 2 pakjes AH 1,11
tomatenpuree, 3 blikjes  AH 0,48
boemboe GTA AH 0,50
vanille vla* AH 1,00
Snacks

chocolade AH 1,98
Dranken

melk, 2 liter AH 1,29
bier, 6 flesjes GTA AH 1,00
Kat

pak droge brokjes AH 2,36
droge brokjes GTA AH 2,00
Verzorging
0
TOTAAL
30,40

Verder heb ik bijna een kilo gedroogde witte bonen gekocht. Ik heb in mijn leven vrijwel nog geen witte bonen gekookt en ik wil het eens proberen! Ik ben in feite niet zo'n liefhebber van peulvruchten, alleen witte bonen, kikkererwten, linzen en soms kidneybonen vind ik nog wel acceptabel. Misschien lukt het me om een heerlijke witte-bonen-salade of -soep te maken!
Een recept dat ik vond rekende 75 à 100 gram gedroogde bonen per persoon. Dat betekent dat ik er minstens 9x van kan eten. Bonen leveren hoogwaardige voedingsstoffen zoals eiwitten en vezels.
Kook jij wel eens zelf witte bonen?

20 opmerkingen:

 1. Gedroogde bonen hebben voor mij wel een drempel. Het helpt als ik een voorraadje vooruit kook en porties invries.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga ook meerdere porties tegelijk koken en deels invriezen. Ik kook in de snelkookpan. Daarin kook ik ze op en dan zet ik de snelkookpan na 15 minuten in een geïmproviseerde hooikist. Dan worden ze gegarandeerd goed gaar en kost het weinig energie.

   Verwijderen
 2. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar te gemakzuchtig voor ben, wij eten wel veel peulvruchten. Ik vind ze lekker en gezond.
  Kikkererwten, witte bonen, bruine bonen, capucijners, kidneybonen.
  Wel allemaal blikjes. Ik heb ook hele kleine blikjes dje ik wel eens door de salade gooi voor extra bite en voedingsstoffen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kook ze minimaal 1 keer per week. Maandag = peulvruchtendag. Zondagavond in de week zetten. Maandagmorgen afgieten, wassen en opzetten met water zonder zout. Zo gauw het kookt uitzetten. Later op de dag nog eens. Dan een kwartiertje voor ze klaarmoeten zijn zout en kruiden toevoegen en gaar koken. Door dit intermezzokoken geen lange kooktijd. Vaak kidneybeans , witte bonen in de zomer voor salades met veel knoflook. Ik heb zakken bonen van een pond voor 50 ct. Onze super wilde er vanaf. Ook met de diverse toevoegingen van ui, tomaat en paprika blijft het goedkoop

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kook vrijwel alle peulvruchten zelf, en heb meestal niet meer dan drie soorten tegelijk open. Het is zo weinig moeite, en als je wat over hebt doe je het door een lunchsalade.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb nog nooit gedroogde peulvruchten zelf gekookt. Maakt het voor de smaak ook nog veel verschil?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik doe vaak wat bonen door de salades, en ik maak er een soort humus van, een broodbeleg. In plaats van de kikkererwten witte bonen nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Veel lekkerder, zelf in de hand hoeveel zout etc. Met het intermezzokoken heb je goede controle over de garing

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goed om te weten. Moet ik dat toch eens een keer gaan proberen. Dank je!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Laatst heb ik nog gedroogde witte bonen gekookt en ingevroren. Momenteel ben ik mijn voorraad aan het opmaken. Waarschijnlijk wordt het een gerecht met salami, ui, gepelde tomaten en kruiden. Of als het koud weer is snijbonensoep of stumpelbonensoep. Witte bonen zijn ook lekker in ministronesoep.

  Zelf heb ik online ook gedroogde flageolets gekocht, die vond ik in Frankrijk altijd zo lekker. Volgens mij heeft AH die te koop in blik.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Woitte bonen humus http://allrecipes.nl/recept/4028/dipsaus-van-gepofte-knoflook-met-witte-bonen.aspx

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Super zoals je dit altijd doet. ben je ook bekend met de app sjoprz. Ik heb hem net geinstalleerd. je kunt de supermarkten bij je in de buurt invoeren. En het artikel wat je wilt kopen. Hij geeft dan een overzicht van alle prijzen. Inclusief de aanbiedingen. Je mist dan natuurlijk wel de extra inkopen die je doet omdat iets in de aanbieding is. Ik ga het in ieder geval uitproberen. Ik heb vaak geen idee wat boodschappen kosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dag, ik kook bonen volgens een recept uit "Eten van Moeder Aarde". Bonen opzetten met ruim water, aan de kook brengen en 5 minuten laten kokek. Minimaal twee uur in kookwater laten staan. Met vers water in de snelkookpan , zonder zout, 20 minuten laten koken. Ik gebruik ongeveer 70 gram gedroogde bonen per persoon, dus rest invriezen met wat kooknat. Zoals anderen al schrijven, lekker in salades, curry's en soep. Succes met het uitproberen en smakelijk eten. Francine

  BeantwoordenVerwijderen
 13. 6 flesjes bier voor 1euro...?
  Dat kan alleen maar uilenzeik zijn.
  En voor 198 chocolade, hoe haalt u het in uw hoofd.

  Deborah

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Iets vriendelijker mag ook wel. Achter de bier staat gta. Dit houd in geld terug actie. Ik heb deze actie ook gezien. Als het dezelfde actie is zijn het 6 flesjes voor €3,50 waarvan je dan €2,50 terug krijgt en dus per saldo €1 betaalt. Mascha.

   Verwijderen
  2. @Deborah:
   Misschien wordt het tijd voor een leesbril.
   Je hebt inderdaad, zoals Mascha veronderstelt, de afkorting GTA over het hoofd gezien, daarmee bedoel ik geld-terug-actie. De 6 flesjes bier kostten om precies te zijn €3,99. Ik kreeg €2,99 terug. Het bier kostte dus €0,66 per flesje, is dan nog je conclusie dat het uilenpies moet zijn?
   Ook bij de chocolade zag je iets over het hoofd, namelijk de komma. Er staat niet 198, maar 1,98. Dat is niet een rare prijs voor chocolade.

   Verwijderen
  3. Ik zou zo'n domme reactie meteen gedelete hebben. ;)

   Verwijderen
  4. @Ineke: ik zat gisteravond niet op internet. Pas veel later las ik de reactie en toen had Mascha al gereageerd. Als ik de reactie van 19:37 uur verwijder, dan verwijder ik ook alles wat daar onder zit.
   Ik heb het maar zo gelaten.

   Verwijderen
 14. Ik kook met regelmaat bonen zelf, kikkererwten, witte, bruine bonen, kidneybonen. Allemaal lekker, door de groentemaaltijden die ik eet. Goede vervanging voor vlees ook.

  BeantwoordenVerwijderen