Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 6 augustus 2017

Is die hazelnootpasta echt zo veel gezonder?

Bij mij in de wijk staat op bijna alle bushokjes een enorme reclame voor chocopasta van het margarinemerk met de blauwe band. De hazelnootpasta heeft tot 50% minder verzadigde vetten dan vergelijkbare merken.
Nou!
Dat tikt aan, zou je denken, maar is dat wel zo?
Ik word dan heel nieuwsgierig en wil graag de samenstelling weten van goedkopere merken en dit nieuwe product waar vooral onverzadigde vetten in gestopt worden.

Je hebt bij AH de basic hazelnootpasta. Die pasta kost per kg €2,38 en daarin zit per 100 gram 9,8 gram verzadigd vet in en, in mijn ogen veel belangrijker, 58 gram suikers.
Per broodbeleg (15 gram) smeer je met dit product 1,43 gram verzadigd vet op je boterham en ruim de helft van het spul is pure suiker. 

De hazelnootpasta van de reclame in de bushokjes kost €7,69 per kilogram en is daarmee bijna 3x zo duur dan het basic product en daarin zit dan per 100 gram 3,8 gram verzadigd vet en 52 gram suiker.
Per broodbeleg (15 gram) smeer je met dit product 0,57 gram verzadigd vet op je boterham en iets meer dan de helft van het spul is pure suiker.

Als je bedenkt dat in jong belegen volvette Goudse kaas 20% verzadigd vet zit, dan denk ik: is die kleine vermindering van verzadigde vetten de prijs echt waard?
Ik vind vooral het gegeven dat het spul mierzoet is en voor meer dan de helft uit suiker bestaat nogal bezwaarlijk!

15 opmerkingen:

 1. Ik vind het wel een stap in de goede richting. Als je zoiets op je brood wil eten is elke stap naar een gezonder product goed. Alleen waarom het meteen zoveel duurder moet zijn?........

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De term gezonder product is echt misleidend, van een ongezond product is het naar een ietsje minder ongezond product gegaan. nog lang geen stap in de goede richting, maar een misleiding voor de consument die denkt nu aan gezonde hazelnoten op zijn brood en daar fors meer voor gaat te betalen! De AH verkoopt inmiddels wel 100% pindakaas, zonder palmvet, suiker en zout gewoon pinda's. Kijk dat is een gezond product en zeer netjes geprijsd. Bieke

   Verwijderen
  2. De producent gebruikt het woord gezonder niet. Dit staat op de verpakking: "Bevat 50% minder verzadigd vet en 10% minder suiker dan de rest van de Nederlandse hazelnootpastamarkt."
   Daarmee wordt wel de suggestie gewekt dat het product gezonder is, maar het woord wordt niet genoemd.

   Verwijderen
  3. ik reageerde op Wilma's gezonder product

   Verwijderen
  4. Ik had het over een stap naar een gezonder product. Daarmee zeg ik niet dat het een gezond product is, integendeel, maar wel iets gezonder dan met de verkeerde vetten.

   Verwijderen
  5. sorry een ongezond product, ik zal het anders noemen een slecht product wordt iets minder slecht gemaakt, blijft ongezond. Gezond heeft als eigenschap dat het opbouwend is dat het voedt een ongezond product breekt af beschadig, dus als je minder afbrekend, minder beschadigend gezonder gaat noemen haal je deze begrippen door elkaar.. slecht blijft slecht. van 20 sigaretten per dag naar 15 sigaretten per dag gaan, dan spreek je ook niet van een gezonder rookgedrag.. ongezond blijft ongezond.. Bieke

   Verwijderen
 2. Er zijn twee varianten: de 50% minder vet en de 80% minder suiker. Naar de ingrediënten heb ik niet gekeken en kopen ga ik ook niet doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja, hazelnootchocopasta is gewoon een suikerbom, hoeveel en welke vetten er dan inzitten.. dat doet er dan al niet meer toe. Hebben we het nog niet over kinderarbeid in Turkije. Ik eet het gewoon niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je kan het ook zelf maken, meer controle bijv https://uitpaulineskeuken.nl/2013/09/diy-nutella-zelf-hazelnootpasta-maken.html of andere varianten googelen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het leukst is dat veel mensen denken dat hazelnootpasta niks met chocola te maken heeft en dat de dan goed bezig zijn. Hoezo veel slechte info onder de mensen.

  Ik eet t in t weekend weleens op n broodje, altijd Nutella, die vind ik t lekkerst. Er mag best weleens rommel gegeten worden vind ik. Als je echt denkt dat je met dat soort smeersels een gezonde keuze maakt, dan klopt er al iets niet denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tja het is ook alleen maar lekker, dus iets meer of minder ongezond is niet zo belangrijk in mijn ogen. Je kunt ook de helft van het goedkope spul op je brood smeren, goedkoop uit en 'gezonder' bezig. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het is inderdaad erg lekker vooral met lepeltje uit de pot! Ik eet liever slechts een enkele keer iets ervan en kies dan welke ik het lekkerste vind. "Gezondere keuzes" vaker eten is dan weer ongezond in mijnogen.

   Verwijderen
  2. Het laatste gedeelte van mijn reactie was ook een tikje sarcastisch. Ik eet ook liever iets heel lekkers maar dan gewoon minder. Dan let ik er ook niet echt op hoe ongezond iets is. Met kleine beetjes maakt dat ook niet echt uit. Als de fabrikant echter aangeeft dat er minder van dit of dat in zit, gaan mensen er juist meer van eten...

   Verwijderen
  3. Ach ja, het blijft altijd eigen keus he. Je moet gewoon je verstand gebruiken, daar komt het eigenlijk op neer.

   Verwijderen
 7. Wij kregen pas geleden een potje gratis. En we vonden het heerlijk. :-) Dat dan weer wel. Het blijft ongezond, dat ben ik met alle bovenstaande reageerders wel eens.
  Wij kopen alleen in de vakantie chocoladepasta. De rest van het jaar eten we jam en pindakaas. Dus voor die ene keer maakt het ook niet zoveel uit.

  BeantwoordenVerwijderen